Πλημμυροπαθείς Κόμματος: «Συνεχίζουμε ώσπου τα νερά να μην εμποδίζονται από φράγματα…»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 07:50 Πλημμυροπαθείς Κόμματος: «Συνεχίζουμε ώσπου τα νερά να μην εμποδίζονται από φράγματα…»

Διαβάστε την ανακοίνωση από τους πλημμυροπαθείς της Κοινότητας Κόμματος Λαμίας, όπου περιγράφουν τις εξελίξεις τόσο για την πορεία των ασφαλιστικών μέτρων, και για τις τελευταίες ενέργειες της Περιφέρειας. Επιπλέον γίνεται μια αναδρομή σε παλαιότερες καταστροφές που σύμφωνα με όσα γνωρίζουν είναι κι εκείνα αποτέλεσμα των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων στην περιοχή.

Η ανακοίνωση:

«Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου έγινε κάτι πρωτόγνωρο για την κοινωνία της Λαμίας. Πολίτες και φορείς της πόλης ένωσαν τις φωνές τους με τους πλημμυροπαθείς του Κόμματος και ζήτησαν από την δικαιοσύνη να δώσει λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε για όλη την περιοχή στην κοιλάδα του Σπερχειού μετά την κατασκευή μεγάλων συγκοινωνιακών έργων: της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και του αυτοκινητόδρομου Ε65. Η πλημμύρα του Δεκέμβρη του 2021 δεν ήταν το πρώτο πρόβλημα που δημιούργησε η κατασκευή των ίδιων έργων στην περιοχή. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε χωριά της περιοχής (Λιανοκλάδι, Ζηλευτό, Στίρφακα κ.ά.) τον Σεπτέμβρη του 2020 κατά την κακοκαιρία “Ιανός” όταν εκατομμύρια κυβικά προϊόντων εκσκαφής από τα έργα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και εισήλθαν σε ιδιοκτησίες. Τότε κατάφεραν να συγκαλύψουν τις ευθύνες των κατασκευαστών των έργων και του δημοσίου ως κύριου του έργου. Δεκαπέντε μήνες αργότερα και με βροχόπτωση πολύ μικρότερη από του Ιανού καταστρέφεται η περιοχή Νότια της Λαμίας και γύρω από το χωριό Κόμμα. Αυτή τη φορά όμως μια χούφτα τολμηροί άνθρωποι σήκωσαν ανάστημα και είπαν φτάνει πια, δεν αξίζει στο όνομα μιας ανάπτυξης, που λίγοι από μας θα καρπωθούν τα οφέλη της, να καταστρέφονται οι ζωές και οι περιουσίες εκατοντάδων ανθρώπων, να καταστρέφεται το περιβάλλον. Στα τέλη του Μάρτη θα αποφασίσει η δικαιοσύνη να προστατέψει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και έτσι οι μελετες και οι κατασκευές των μεγάλων έργων να γίνονται στο μέλλον με μεγαλύτερη σοβαρότητα και σεβασμό στο ευρύτερο των έργων φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Την ίδια μέρα στις 16 Φλεβάρη εκδόθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας “Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης” όπου βεβαιώνονται δύο πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις κατά την κατασκευή του Ε65:

1) Η μη εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας/θωράκισης των κείμενων περιοχών και

2) Η μη εξασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των επιφανειακών υδάτων.

Με αυτή την πράξη ορίζεται πρόστιμο 641.520,00 ευρώ το οποίο όμως πρέπει να επιβάλλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος (ελπίζουμε πως θα το κάνει), βάση της ίδιας πράξης πρέπει οι παραβάτες να προβούν σε πράξεις συμμόρφωσης εντός 12 μηνών και να εξεταστεί από την Εισαγγελία η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Αυτά τα δύο γεγονότα είναι μια πρώτη δικαίωση στον πολύμηνο αγώνα μας, όπου παρά τα δυσοίωνα προγνωστικά και τις προσπάθειες κάποιων να μας αποτρέψουν από το να ζητήσουμε το δίκιο μας και να σώσουμε τον τόπο μας, εμείς συνεχίζουμε με όλο και μεγαλύτερη δυναμική να διεκδικούμε να πάρουμε πίσω την ζωή μας.

Με αυτή την ενημέρωση θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας και όσους στην πορεία κατανόησαν την σοβαρότητα του προβλήματος και μας βοήθησαν από όπου μπορούσε ο καθένας.

Το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς έλαμψε για μια ακόμη φορά δια της απουσίας του. Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες της Λαμίας, τους φίλους και συμπαραστάτες μας για την μαζική συμμετοχή τους στην δίκη, ευχαριστούμε όλα τα κινήματα και τους συλλόγους, ευχαριστούμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος, ευχαριστούμε τον Δήμο Λαμιέων και όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ευχαριστούμε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κύριο Γιάννη Σαρακιώτη, τον μοναδικό από τους πέντε βουλευτές που εκπροσωπούν την Φθιώτιδα στο κοινοβούλιο, που ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα, ευχαριστούμε τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, ευχαριστούμε τέλος όλα τα ΜΜΕ της πόλης έντυπα και ψηφιακά. Ο αγώνας συνεχίζεται ώσπου τα νερά να μην εμποδίζονται από φράγματα και να βρίσκουν το δρόμο προς την θάλασσα, όπως γινόταν πάντα, αιώνες τώρα!»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση