Ανακοινώσεις από τα Εργατικά Κέντρα ΠΕ Φθιώτιδας και Λαμίας για το δυστύχημα στο Δομοκό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023 21:13 Ανακοινώσεις από τα Εργατικά Κέντρα ΠΕ Φθιώτιδας και Λαμίας για το δυστύχημα στο Δομοκό

Τι ζητάνε από τις αρμόδιες αρχές…

Το εργατικό δυστύχημα στο Δομοκό που στοίχισε τη ζωή σε έναν νέον άνθρωπο, πατέρα δύο μικρών παιδιών, κινητοποίησε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ΠΕ Φθιώτιδας και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, ζητώντας διερεύνηση των συνθηκών και αύξηση των ελέγχων με παράλληλα ενίσχυση των μέσων ασφάλειας στην εργασία.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ΠΕ Φθιώτιδας

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας εκφράζει την  απέραντη θλίψη του για το τραγικό εργατικό δυστύχημα στα Μεταλλεία Δομοκού, όπου  εργολαβικός εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, την ώρα που το ανυψωτικό μηχάνημα το  οποίο χειριζόταν ακούμπησε σε ηλεκτροφόρο δίκτυο. 

Για μία ακόμη φορά εργολαβικός εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας, τη  στιγμή που σύσσωμο το εργατικό κίνημα κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει μεγάλη  ανησυχία για τις εργολαβικές αναθέσεις χωρίς ρήτρες αυστηρής τήρησης ατομικών  μέτρων προστασίας και κανόνων υγείας & ασφάλειας, όπως επίσης για την ανυπαρξία  της κατάλληλης εξειδίκευσης που απαιτούν εργασίες τέτοιου είδους.

Ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς, και από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να  εξετάσουν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν εδώ και τώρα ευθύνες  όπου και σε όποιους αναλογούν. Απαιτούνται άμεσα κατάλληλες νομοθετικές  πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι και οι ποινές για την τήρηση των  κανόνων υγείας και ασφάλειας από όλους, ώστε να κλείσει επιτέλους η μαύρη λίστα με  τα εργατικά δυστυχήματα. 

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας:

«Άλλο ένα τραγικό εργατικό δυστύχημα ήρθε να συμπληρώσει τη μακάβρια λίστα των αδικοχαμένων εργαζομένων την ώρα του μεροκάματου.

 Άλλος ένας συνάδελφος πήγε για το μεροκάματό και δε γύρισε σπίτι, στα παιδιά του, στην οικογένεια του.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στην περιοχή του Δομοκού, όταν το μηχάνημα  ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα σύρματα κατά τη διάρκεια εργασιών .

 Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά κάθε τρεις μέρες και ένας νεκρός εργάτης. Το έγκλημα  διάρκειας συνεχίζεται και είναι βαρύς ο φόρος αίματος για τους νεκρούς στην ώρας της δουλειάς , τα ορφανά παιδιά τους συγγενείς.

Είναι πολλοστή φορά που συμβαίνει τέτοιου είδους δυστύχημα. Δείχνει τα τουλάχιστο ελλείπει μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς πόσο μάλλον σε περιοχές με ηλεκτροφόρα σύρματα. Τους ελάχιστους ελέγχους από τους εκλεκτικούς μηχανισμούς σε χώρους εργασίας με βάση τις ανάγκες και από τα αποτελέσματα που είναι τραγικά.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σκόπιμα υποστελλόμενοι και με θεσμικό πλαίσιο που δυσκολεύει αποτελεσματικούς ελέγχους για την ασφαλή λειτουργεία των εργασιών στις επιχειρήσεις. Όλο αυτό έρχεται και υπηρετεί τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών συμφερόντων, στο βωμό του κέρδους. Τα όποια θετικά αποτελέσματα στηρίζονται στις προσπάθειές και το φιλότιμο των εργαζομένων στις υπηρεσίες.

Καλούμε από την πλευρά μας τους εκλεκτικούς μηχανισμούς να διερευνήσουν τα αίτια του τραγικού για μια ακόμα φόρα δυστυχήματος.

Απαιτούμε από το κράτος να διαμορφωθεί πλαίσιο ασφαλούς λειτουργείας στους χώρους εργασίας με ελέγχους και μέτρα προστασίας .

Απαιτούμε ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και του νομικού πλαισίου που να εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των εργασιακών χώρων

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση