Φθιώτιδα: Από σήμερα άνοδος της θερμοκρασίας - Προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 09:51 Φθιώτιδα: Από σήμερα άνοδος της θερμοκρασίας - Προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας

Πότε θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος…

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία «CLEON» και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Δείτε αναλυτικά στοιχεία ΕΔΩ.

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα Τρίτη 11 Ιουλίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα νότια τμήματά του τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βόρεια και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 35 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 και τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα για τη Φθιώτιδα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, με τα πρώτα 42αρια να καταγράφονται την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο, όταν αναμένεται και η υψηλότερη χαμηλή θερμοκρασία (τις πρωινές ώρες) γύρω στους 30 βαθμούς!

Όπως υπογραμμίζουν οι μετεωρολόγοι οι προβλέψεις στον καύσωνα είναι επισφαλείς σε αντίθεση με άλλα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο βλέπουν μικρή υποχώρηση των ακραίων θερμοκρασιών Κυριακή και Δευτέρα αλλά και εκ νέου άνοδο από την Τρίτη 18 Ιουλίου.

Προειδοποιήσεις

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία της ΕΜΥ, οι Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και για την περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού, σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2»

H Γενική Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Π.Στ.Ε. θα προβεί στην έγκαιρη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων για τη διεξαγωγή προγραμματισμένων εξετάσεων χορήγησης αδειών,για το διάστημα που ισχύει το παρόν Ε.Δ.Ε.Κ.Φ.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Στερεάς Ελλάδας θα προβεί στη χορήγηση απαιτούμενων κατευθυντήριων οδηγιών για την προστασία του ζωικούκεφαλαίου, χερσαίου, υδρόβιου και αμφίβιου και φυτικού και την προστασία της υγείας των ζώων καθώς και ενημέρωση επαγγελματιών (π.χ. μελισσοκόμων, χειριστών θεριζοαλωνιστικών μηχανημάτων) για την ενημέρωσή τους για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, για το διάστημα που ισχύει το παρόν Ε.Δ.Ε.Κ.Φ.

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Στ.Ε. θα προβεί στη λήψη εκτάκτων μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ευεξίας των πολιτών-ευπαθών ομάδων (παραμονή σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κ.λπ.) για το διάστημα που ισχύει το παρόν Ε.Δ.Ε.Κ.Φ.

Οι Δήμοι της Π.Στ.Ε. θα θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα και να προβούν στην οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό με την ανάλογη δημοσιότητα, καθώς και για τη συνεννόηση με Φιλοζωικές Οργανώσεις, Εθελοντικές Οργανώσεις κ.α. για τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων (διάθεση νερού-τροφή).

Ακολουθούμε τις κάτωθι βασικές οδηγίες, για την προστασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα. Συγκεκριμένα:

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αν έχετε βρέφη και παιδιά

Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Αν έχετε ηλικιωμένους

Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.

Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση