Διατηρήθηκαν τα 44αρια στη χώρα - Σημαντική υποχώρηση σε Φθιώτιδα και Στερεά

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 09:34 Διατηρήθηκαν τα 44αρια στη χώρα - Σημαντική υποχώρηση σε Φθιώτιδα και Στερεά

Όλα συγκλίνουν σε νέο 4ημερο καύσωνα από την Πέμπτη 20 Ιουλίου…

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και το Σάββατο 15/07 σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

33 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, από 87 το περασμένο 24ωρο και μόνο 7 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου, από 14 την Παρασκευή.

Οι ακραίες τιμές αυτή τη φορά καταγράφηκαν στη Νότια Κρήτη όπου οι μέγιστες ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε τον χάρτη:

Καλύτερα αλλά εξίσου δύσκολα με το προηγούμενο 24ωρο οι συνθήκες στην κεντρική Ελλάδα ειδικά στη δυτική Στερεά. Στην Ανατολική Στερεά, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς μόνο στις κάτωθι δύο περιοχές:

Στυλίδα 40.2 °C στις 15:50’ και

Άμφισσα 40.1 °C στις 14:10’

Πλησίασε τους 40 επίσης στη Θήβα με 39,7 βαθμούς μετά το χθεσινό ρεκόρ των 44,2 και σε Αντίκυρα Βοιωτίας (39.4 °C στις 16:50’). Στην κωμόπολη της Βοιωτίας όμως υπήρχε ο χειρότερος δείκτης δυσφορίας με 45.7 °C. Στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, το αεράκι, παρά τον καυτό ήλιο έκανε τη δουλειά του για να μην υπάρχει επικίνδυνο αίσθημα δυσφορίας.

Εξαίρεση και πάλι στο Λευκοχώρι Ελάτειας που παρά τους 38.7 °C στις 14:30’, ο δείκτης Heat Index (Δείκτης δυσφορίας) έφτασε τους 42.2 °C.

Υψηλές πτήσεις του υδραργύρου και στην ΕΑΒ (Τανάγρα) με 38.9 °C στις 15:10’.

Νέος καύσωνας την νέα εβδομάδα

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει υπάρχει επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την ΕΜΥ με νέο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη 20 Ιουλίου. Αν και κάποιοι μετεωρολόγοι έχουν ήδη σπεύσει να… ανησυχήσουν τον κόσμο με τα προγνωστικά μοντέλα, καθώς δεν προκρίνουν την ισχυρή αβεβαιότητα που υπάρχει σε αυτά λόγω της μακρινής πρόβλεψης (7-10 ημέρες), αλλά ότι υπάρχει πιθανότητα ακόμη και για 45 βαθμούς!

Ακολουθώντας τις οδηγίες και τις εκτιμήσεις του Διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά το LamiaReport, υπεύθυνα σας είχε ενημερώσει από την Πέμπτη 13/7 για τη σημαντική υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή μας από το Σάββατο 15/7 και ότι από την Πέμπτη 20 Ιουλίου θα έχουμε και νέο κύμα. Τότε αναφερόμασταν σε σημαντική πιθανότητα για νέα 40αρια την Παρασκευή 21 και ειδικά το Σάββατο 22 Ιουλίου με 41ο και 42ο μέση τιμή αντίστοιχα στα μετεωγράμματα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο (ECMWF) για την περιοχή της Λαμίας.

Τώρα, δύο ημέρες αργότερα, η πρόβλεψη για την περιοχή της Λαμίας παραμένει η ίδια για Παρασκευή και Σάββατο και ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για την Κυριακή 23 Ιουλίου. Όμως επειδή πρόκειται για πιθανότητες οι αποκλίσεις είναι σημαντικές. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι για την Πέμπτη 20 Ιουλίου η πρόβλεψη κυμαίνεται από 36 μέχρι 43 με τις μεγαλύτερες πιθανότητας να «βλέπουν» από 38 μέχρι 40,5 βαθμούς.

Οι τάσεις όμως γενικά δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικότατη πιθανότητα για νέο καύσωνα 4 ημερών από 20 μέχρι 23 Ιουλίου.

Μείνετε συντονισμένοι…

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση