Στερεά: Πολλές οι δασικές πυρκαγιές με την ενίσχυση των ανέμων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023 20:29 Στερεά: Πολλές οι δασικές πυρκαγιές με την ενίσχυση των ανέμων

99 συλλήψεις μέχρι σήμερα για εμπρησμούς. Πολύ υψηλός κίνδυνος και την Κυριακή 16 Ιουλίου…

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για θερμό Σαββατοκύριακο, όχι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά του κινδύνου εκδήλωση πυρκαγιών, καθώς εκτός από τα 40αρια υπάρχουν και οι ενισχυμένοι άνεμοι στα νησιά και στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Πριν το μεσημέρι του Σαββάτου (15/7) οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο Σχηματάρι περίπου στο 69ο χλμ. Επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Επίσης πυρκαγιά σε δασική έκταση εκδηλώθηκε το μεσημέρι πλησίον Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Άρμα στη Δ.Ε. Ληλαντίων Ευβοίας και το απόγευμα της ίδιας μέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας.

Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας, στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 99 συλλήψεις (μέχρι 14/7) ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτικές/δασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα, έχουν συλληφθεί 94 άτομα για εμπρησμό από αμέλεια και πέντε (5) από πρόθεση.

Σχεδόν το σύνολο των ανωτέρων συμβάντων σχετίζονται με αγροτικές εργασίες (καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κάπνισμα κυψελών κ.α.).

Η πρόβλεψη

Δυστυχώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα και την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Περιφέρεια Κρήτης

Ο χάρτης:

Εφαρμόζεται και πάλι το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.`

Επιπρόσθετα, σε μερική επιφυλακή είναι το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

το κάπνισμα μελισσών,

η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση