Καύσωνας: Τα μέτρα προστασίας για παιδιά, εγκύους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 09:14 Καύσωνας: Τα μέτρα προστασίας για παιδιά, εγκύους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα

Αναλυτικά οι οδηγίες που έδωσαν οι ειδικοί στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το πρωί της Πέμπτης για την προστασία από τον καύσωνα.

Τους τρόπους προφύλαξης από τον καύσωνα, τόσο για τους υγιείς, όσο και για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και για όλες τις ηλικίες, έδωσαν τρεις ειδικοί κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης το πρωί της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας.

Οι οδηγίες του καύσωνα για τον γενικό πληθυσμό

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), έδωσε τις οδηγίες προφύλαξης για τον γενικό πληθυσμό.

Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, οι θηλάζουσες και αυτοί που έχουν χρόνια προβλήματα (αναπνευστικά και καρδιολογικά κυρίως), άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, αυτοί που καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

Οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να μείνουν μόνοι. Να μην μετακινούνται στις ζεστές ώρες, μόνο πολύ πρωί και αργά το απόγευμα. Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν και φάρμακα και αποπροσανατολίζονται από τη ζέστη.

Ακόμα και αν δεν υπάρχουν συγγενείς, καλό θα ήταν να τους βοηθήσει κάποιος γείτονας.

Να μην μένουν σε κλειστό αυτοκίνητο, να έχουν πρόσβαση σε κλιματιζόμενο χώρο, να ανοίγουν το βράδυ για να αερίζεται το σπίτι και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Οι συμβουλές για του υγιείς

  • Να πίνουμε πολλά υγρά
  • Να χρησιμοποιούμε κλιματιστικό ή ανεμιστήρες
  • Να κάνουμε χλιαρά ντους
  • Να περιορίσουμε τις μετακινήσεις
  • Να ντυνόμαστε ελαφρά και να φοράμε καπέλο και γυαλιά
  • Να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα χωρίς λιπαρά
  • Να αποφύγουμε έκθεση στον ήλιο, ακόμα και οι υγιής
  • Να αποφεύγουμε τον καφέ και το αλκοόλ
  • Να αποφεύγουμε την έντονη σωματική άσκηση
  • Να μην χρησιμοποιούμε φούρνο στο σπίτι
  • Να έχουμε κλειστά τα παράθυρα.

Οι οδηγίες του καύσωνα για άτομα με καρδιολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έδωσε τις οδηγίες για τους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, όσοι παίρνουν καρδιολογικά φάρμακα ή φάρμακα για προβλήματα των πνευμόνων, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους διότι ενδέχεται να χρειαστεί να τροποποιήσουν τα φάρμακά τους ή τη δοσολογία τους.

Αν είναι ηλικιωμένος αυτός που έχει το πρόβλημα, τότε θα πρέπει όποιος τον προσέχει να πάρει τηλέφωνο τον γιατρό να συνεννοηθεί για τη σωστή δοσολογία των φαρμάκων.

Αν κάποιος υγιής αισθανθεί έντονο σφίξιμο στο στήθος και δυσφορία, θα πρέπει να πάει στον γιατρό, διότι οι υγιείς δεν έχουν τέτοιες αντιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα και δεν το γνωρίζει.

Οι οδηγίες του καύσωνα για τα παιδιά

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ), έδωσε τις οδηγίες προστασίας για τα νεογνά και τα παιδιά.

Τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οπότε ισχύουν όσα είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

  • Τα μικρά νήπια και τα βρέφη, τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, κι αυτό διότι η επιφάνεια του σώματός τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το βάρος αν συγκριθούν με τους ενήλικες.
  • Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά από τις 12.00 έως τις 5.000 το απόγευμα θα πρέπει να παραμένουν μέσα στο σπίτι. Όχι στην παραλία και τη βεράντα, αλλά μέσα στο σπίτι, ούτε καν στη βεράντα.
  • Μετά τις 6 το απόγευμα μπορούν να πάνε και στην παραλία και στην παιδική χαρά.
  • Η αφυδάτωση στα παιδιά εκδηλώνεται με εμετούς και πυρετό, όμως αυτήν την εποχή έχουμε και έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας, κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν γαστρεντερίτιδα είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση και οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τους παιδιάτρους για οδηγίες.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να πίνουν συνεχώς υγρά και δεν περιμένουμε να διψάσουν και να μας το ζητήσουν.

Τι κάνουμε στη θερμοπληξία και θερμική εξάντληση

Αν κάποιος δεν ακούσει της συμβουλές, κινδυνεύει περισσότερο να πάθει θερμική εξάντληση (ναυτία, εμέτους, κράμπες κ.ά.), και θα πρέπει άμεσα να καθίσει σε δροσερό μέρος και να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές νερού με μεγάλη συχνότητα.

Επίσης, να χρησιμοποιήσουμε μια βρεγμένη πετσέτα για να δροσίσουμε το σώμα και το κεφάλι του.

Αν κάποιους έχει σύγχυση και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον, τότε έχει θερμοπληξία.

Σε αυτόν πρέπει να κάνουμε τα ίδια πράγματα με την προηγούμενη περίπτωση, όμως ΔΕΝ δίνουμε ποτέ νερό από το στόμα, διότι μπορεί να κάνει εισρόφηση. Επίσης, καλούμε το ΕΚΑΒ ή τον μεταφέρουμε όσο γίνεται πιο άμεσα σε νοσοκομείο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση