Λαμία: Οι ιπτάμενοι των PZL και οι «αφανείς ήρωες» στη μάχη με τις φλόγες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 08:48 Λαμία: Οι ιπτάμενοι των PZL και οι «αφανείς ήρωες» στη μάχη με τις φλόγες

Ξεπέρασαν τον εαυτό τους στις πρόσφατες πυρκαγιές που απείλησαν την πόλη…

Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν την ύπαρξη δύο (2) πυροσβεστικών αεροσκαφών στην περιοχή μας;

Μιλάμε για τα αεροσκάφη PZL που εδρεύουν στο αεροδρόμιο Λαμίας την αντιπυρική περίοδο με ετοιμότητα αεροπυρόσβεσης των 15’.

Μπορούν να επιχειρήσουν από το πρώτο έως το τελευταίο φως του ηλίου και δύναται να φέρουν έως 2 τόνους νερού.

Οι Ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας με την άρτια εμπειρία τους, επιχειρούν κάτω από αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) καθώς επίσης με χαμηλές ορατότητες λόγω του καπνού που δημιουργείτε από τις πυρκαγιές. Οι ρίψεις που εκτελούν οι πιλότοι των PZL είναι στα 10μέτρα πάνω από το ψηλότερο εμπόδιο πάντα με γνώμονα την ασφάλεια πτήσεων.

Στο σύνολο της ημέρας μπορούν να πετάνε 8 ώρες ενώ η κάθε έξοδος έχει μέγιστη διάρκεια 3 ώρες.

Στη συνέχεια στα αεροσκάφη πρέπει να γίνει ανεφοδιασμός καυσίμου και πλήρης έλεγχος από τους τεχνικούς. Οι ‘’ αφανείς ήρωες ‘’ όπως τους αποκαλούν, αυτοί οι οποίοι ώρες ατελείωτες δουλεύουν ώστε να είναι διαθέσιμα τα αεροσκάφη.

Στις πυρκαγιές της περιοχής μας τα δύο PZL πραγματοποίησαν πάνω από 70 ρίψεις νερού που σε συνεργασία με τις επίγειες δυνάμεις ήταν καταλυτικές για να τις σβήσουν.

Ο Λαμιώτης Ιπτάμενος και χειριστής των PZL Μ18 DROMADER, Αντώνης Κατσαντώνης σημειώνει χαρακτηριστικά για τις τελευταίες πυρκαγιές στη Λαμία: «Όταν βλέπεις την πόλη που μεγάλωσες και δουλεύεις 11 συναπτά έτη την αντιπυρική περίοδο να κινδυνεύει, δεν μπορείς να σκεφτείς πολλά. Εγώ και οι συνάδελφοι μου (6 ιπτάμενοι & 15 τεχνικοί) υπερέβαλαν εαυτό για να βοηθήσουμε τόσο τις περιουσίες των συμπολιτών μας όσο και τον όμορφο φυσικό πλούτο στις περιοχές του Κάστρου και του Προφήτη Ηλία.

2 PZL-70 ρίψεις νερού!!!»

Δείτε βίντεο που περιλαμβάνει μερικές από τις χαμηλές αλλά σωτήριες πτήσεις - ρίψεις των PZL:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση