Τα σημεία «κλειδιά» στο πόρισμα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 00:06 Τα σημεία «κλειδιά» στο πόρισμα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

Με τη λήψη των καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους, φέρεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του υλικού για το πόρισμα, σχετικά με τις αστοχίες που οδήγησαν στις απανωτές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, την ώρα που έκαιγε η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο.

Η επίδοσή του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, θα αποτελέσει την έναρξη της διαδικασίας για την απόδοση ευθυνών σε όσους δε μερίμνησαν ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πολεμικό σκηνικό.

Ήδη, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης έχει απαλλαχθεί των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, στο πόρισμα εμπεριέχονται μεταξύ άλλων τρία καίρια σημεία:

  • Πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης.

Βόμβες των 1.000, 500 και 250 κιλών ήταν τοποθετημένες πρόχειρα στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς.

  • Μη έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Αν είχε υπάρξει η αποφασιστική και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πριν η φωτιά μπει στον χώρο του στρατοπέδου, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, αν και Πυροσβεστική κάνει λόγο για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.

  • Καταλυτική επίδραση των αναχωμάτων.

Η ύπαρξη των αναχωμάτων που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση