Εικόνες αποκάλυψης στην Καρδίτσα: Κατέρρευσαν δεκάδες σπίτια, αναφορές για αγνοούμενους - "Σήμερα ο Παλαμάς πέθανε"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 13:55 Εικόνες αποκάλυψης στην Καρδίτσα: Κατέρρευσαν δεκάδες σπίτια, αναφορές για αγνοούμενους - "Σήμερα ο Παλαμάς πέθανε"

Σε μια απέραντη λίμνη έχουν μετατρέψει οι έντονες βροχοπτώσεις όλη την περιοχή του κάμπου γύρω από τον Παλαμά της Καρδίτσας, ο οποίος δοκιμάζεται τις τελευταίες ώρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν χωριά της Καρδίτσας, με επίκεντρο το Παλαμά και τις γύρω περιοχές, αλλά και το Μουζάκι που είχε πληγεί σφοδρά και από τον Ιανό τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ σπίτια κατέρρευσαν και στο Μορφοβούνι του δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. "Σήμερα ο δήμος Παλαμά πέθανε, ο δήμος Παλαμά είναι αβοήθητος. Το ύψος του νερού φτάνει τουλάχιστον το 1,5 μέτρο. Οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια, θα έχουμε πνιγμούς. Έχω κάνει κλήσεις παντού, δυστυχώς, κανένας δεν έρχεται", σημείωσε, μιλώντας στον ΟPEN, ο δήμαρχος Παλαμά.

"Μας είπαν θα έρθουν βάρκες. Σε αυτές βάζουν έναν άνθρωπο και τον τραβούν με το χέρι. Πού να πάνε με τόσο νερό; Δεκάδες κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι. Πώς να είναι καλά στην υγεία τους; Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πνιγμούς. Από χθες έχω ζητήσει ελικόπτερο. Τριανταπέντε άτομα είναι εγκλωβισμένοι σε ένα χωριό. Αυτοί οι άνθρωποι θα πνιγούν. Στη Μεταμόρφωση οι κάτοικοι είναι πάνω στις κορυφές των σπιτιών", πρόσθεσε ο δήμαρχος Παλαμά.

Βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα από την περιοχή αποτυπώνει έναν άνδρα να μεταφέρει δύο παιδιά και ένα σκυλί πάνω σε στρώμα θαλάσσης, μέσα στο πλημμυρισμένο τοπίο.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων

Κάτοικοι από την περιοχή που μίλησαν στο ΣΚΑΙ χρησιμοποίησαν δραματικούς τόνους για να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνουν: "Βοήθεια πνιγόμαστε, κάθε 10 λεπτά ακούμε σπίτι να γκρεμίζεται". "Είμαστε σκαρφαλωμένοι στο βουνό, xρειαζόμαστε νερό και φαγητό" δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Βλοχού.

"Το νερό μέσα μια ώρα έχει ανέβει άλλα έξι σκαλιά. Είμαστε 20 άτομα, από αυτά τα 10 είναι παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών. Είμαστε σε γειτονικό σπίτι, το δικό μας το πήρε το νερό. Περιμένουμε βοήθεια, προσπαθούσαμε πολύ ώρα να επικοινωνήσουμε με το 112 τελικά τους βρήκαμε, είπαν ότι σημείωσαν το συμβάν Κι ειδοποίησαν την πυροσβεστική Λάρισας. Είναι πάρα πολλά σπίτια πλημμυρισμένα και υπάρχουν και ηλικιωμένοι (…) Οι περισσότεροι που έχουν πάει στα πιο ψηλά σπίτια.

Αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να φύγουμε. Έχουμε εγκλωβιστεί (…) Αυτή τη στιγμή δεν βρέχει. Ανεβαίνουν όμως τα νερά, ανεβαίνει στάθμη. Όταν ήρθαμε εμείς τέσσερις το πρωί ήταν στο ενάμισι μέτρο και τώρα έφτασε πάνω από δύο μέτρα, εδώ που είμαστε”, είπε από την πλευρά της η κ. Ρίτα Μπαλαδημα.

Η περιοχή έχει γίνει "πέλαγος, θέλουμε βοήθεια. Έχουμε και αγνοούμενους" είπε άλλος κάτοικος της περιοχής.

Σημειώνεται πως ο φόβος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει να κάνει με το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο και αν αυτό το νερό θα διοχετευθεί προς τα πεδινά, οπότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ δύσκολη για τις πεδινές περιοχές.

Δραματική διάσωση ανήλικων παιδιών

Δραματική διάσωση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, με βάρκα στον Παλαμά. Στα πλάνα που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ, φαίνεται ένας πατέρας να έχει βάλει τα παιδιά του σε ένα φουσκωτό στρώμα, μαζί με το σκυλάκι και να τα μεταφέρει στην άκρη για να τα σώσει.

Κατέρρευσαν σπίτια σε Παλαμά και Μουζάκι

Επιπλέον, συγλονιστικό βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας από τη στιγμή που καταρρέει σπίτι στην περιοχή του Παλαμά.

Ενα διώροφο κτίριο στην κοίτη του Παμίσου, στο Μουζάκι, στον περιφερειακό, κατέρρευσε επίσης. Το συγκεκριμένο κτίριο λειτουργούσε ως γυμναστήριο.

ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

παλαμας καρδιτσα

ΠΑΛΑΜΑς

Κατέρρευσαν σπίτια και στο Μορφοβούνι

Δραματική είναι η κατάσταση και στο Μορφοβούνι του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, όπου δεκάδες σπίτια έχουν καταρεύσει.

Πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ζητώντας βοήθεια, ενώ άνδρες της ΕΜ.ΑΚ προσπαθούν με σωσίβιες λέμβους να απομακρύνουν όσους μπορούν, υπό δύσκολες συνθήκες.

Στον ορεινό δήμο Αργιθέας δεν υπάρχει ρεύμα και τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανατολική Αργιθέα, καθώς και η μισή ενότητα Αχελώου. Η Δυτική Αργιθέα είναι αποκομμένη προς το Μουζάκι διότι έπεσε η γέφυρα Αργύρη. Επίσης κόπηκε και ο δρόμος στο χωριό Αργιθέα.

Περίπου 200 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στην Κυψέλη. Αυτοκίνητο προσεγγίζει το χωριό, ενώ υπάρχει ένα κομμάτι που θέλει τρακτέρ.

Στη διάρκεια τη νύχτας έγιναν τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Είχαν πέσει μέσα σε κανάλια στην περιοχή Γεφυριών πατέρας και γιος, και ένας στη περιοχή Ερμητσίου. Τα δύο πρώτα προσεγγίστηκαν με βάρκα της ΕΜΑΚ. ΣΠΙΤΙΑ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση