Επεκτείνονται οι βροχές και οι καταιγίδες - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 09:28 Επεκτείνονται οι βροχές και οι καταιγίδες - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Βροχερός θα είναι στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο καιρός σήμερα Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου. Την εμφάνισή της θα κάνει πάλι η σκόνη από τη Σαχάρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει τους 24 με 26 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο

Βαρομετρικό χαμηλό από τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που κινείται νοτιοανατολικά πρόκειται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και τοπικά στο Αιγαίο το Σάββατο θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται την Παρασκευή (03-11-23)  από το απόγευμα στην Κέρκυρα και τους Παξούς  και από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο. Στον παραπάνω χάρτη αναφέρονται τα ύψη 12 υετού έως τα μεσάνυχτα της  Παρασκευής.

Το Σάββατο (04-11-23) θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.

Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τη Θεσσαλία.

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Την Κυριακή (05-11-23) τις πρωινές ώρες θα επηρεαστεί το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Κατά τα άλλα άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Έχουμε γράψει τόσα πολλά και αν έχετε χρόνο ξαναδιαβάστε τις οδηγίες για προστασία από κεραυνούς στην ξηρά ή στη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, θα επικαιροποιούνται όποτε κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον 2 φορές το 24ωρο.

Θοδωρής Ν. Κολυδάς

Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού κέντρου ΕΜΥ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση