Κακοκαιρία: Αποκλεισμένα χωριά στην Καλαμπάκα - Προβλήματα σε Τζουμέρκα, Ζαγόρι Κόνιτσα, Πωγώνι (βίντεο & φωτογραφίες)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2023 11:48 Κακοκαιρία: Αποκλεισμένα χωριά στην Καλαμπάκα - Προβλήματα σε Τζουμέρκα, Ζαγόρι Κόνιτσα, Πωγώνι (βίντεο & φωτογραφίες)

Απειλούν σπίτια οι χείμαρροι στον Ασπροπόταμο - Η Κρανιά στην Καλαμπάκα βρίσκεται στο επίκεντρο των καταστροφών - Αναλυτική πρόβλεψη για την πορεία της κακοκαιρίας

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η Ελλάδα, με χωριά του Δήμου Μετεώρων να έχουν αποκλειστεί μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που άρχισαν να εκδηλώνονται από τη νύχτα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, Καλογριανή, Αηδόνα, Γλυκομηλιά και Χρυσομηλιά έχουν αποκοπεί από την Καλαμπάκα, ενώ στην Κρανιά ο Ασπροπόταμος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

aspropotamos__1_

Σύμφωνα με το trikalanews.gr, η Κρανιά βρίσκεται στο επίκεντρο των καταστροφών. Βίντεο από την γνωστή ταβέρνα La Korno, κόβει πραγματικά την ανάσα με το κατάστημα να κατακλύζεται από το ορμητικό ποτάμι.

aspropotamos__2_
aspropotamos__3_
aspropotamos__4_
 

Προβλήματα σε Κόνιτσα και Πωγώνι

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία πλήττει και τον νομό Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το epiruspost.gr, Κόνιτσα και Πωγώνι αποτελούν τις περιοχές, όπου καταγράφονται τα περισσότερα μέχρι στιγμής προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας. Προβλήματα επίσης έχουν σημειωθεί στο Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα.

Έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται και στον ορεινό όγκο της Άρτας με τα Θεοδώριανα να έχουν δεχθεί ως τις 9 το πρωί του Σαββάτου 108 χιλιοστά βροχής.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν κινηθεί ήδη 14 μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν κατολισθήσεις και καταπτώσεις και να απομακρυνθούν φερτά υλικά που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο, κυρίως στα ορεινά.

Όσοι κινούνται στα ορεινά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ενώ ισχύει η ισχυρή σύσταση των αρμόδιων υπηρεσιών για αποφυγή μετακινήσεων αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις που κατά διαστήματα είναι έντονες.
 

 

 

Ζημιές και στο Πάπιγκο από πτώση δέντρου
Νωρίς το πρωί, ένα μεγάλο δέντρο έπεσε κοντά στο πάρκινγκ στο Πάπιγκο, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο. 

Το χωριό έπληξαν ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα το δέντρο να ξεριζωθεί. 

Συνεργεία του Δήμου Ζαγορίου και της Πολιτικής Προστασίας προχώρησαν στην κοπή του δέντρου όπως και στην αντιμετώπιση προβλημάτων από καταπτώσεις που έχουν καταγραφεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

papigko
 

Ζημιές από πτώσεις δέντρων στο Μέτσοβο

Τα προβλήματα στην Ήπειρο ξεκίνησαν από το Μέτσοβο, όπου μεγάλα κλαδιά και δέντρα κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Συνεργεία του Δήμου, της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν από νωρίτερα την κοπή και την απομάκρυνσή τους.

Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου σημειώνονται καταπτώσεις και όσοι κινούνται με οχήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

 

metsovo1
metsovo2


Ποιες περιοχές βρίσκονται στο στόχαστρο της κακοκαιρίας 

Η κακοκαιρία Π είναι σε εξέλιξη από χθες με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα από τις χαλαζοπτώσεις, τις ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους, όπως είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας η οποία αναμένεται να μπει σε ύφεση μετά από 24ωρες.

Ήδη, η κακοκαιρία ξεκίνησε από την Κέρκυρα όπου σημειώθηκαν μικροπροβλήματα. Μια μεγάλη πέτρα έπεσε στη μέση του δρόμου προς Στινύλα από Σγουράδες. 

Βροχές και ισχυροί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε δυτική Ελλάδα και βορειοδυτική Πελοπόννησο. Κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η επιδείνωση του καιρού θα διαρκέσει έως και το μεσημέρι της Κυριακής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια με επέκταση των φαινομένων στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Την προσοχή επέστησε για σήμερα ο Σάκης Αρναούτογλου σημειώνοντας ότι οι νοτιάδες θα φτάσουν σε κάποιες περιοχές στα ορεινά ακόμη και τα 9 με 10 μποφόρ. Ενώ σύμφωνα με το meteo.gr αναμένονται χαλαζοπτώσεις με πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και σε νησιωτικά τμήματα του βορειοανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, αναμένεται κυματισμός με σημαντικό ύψος κύματος άνω των 4 μέτρων το Σάββατο στο βόρειο Αιγαίο, λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί.

Απαγορευτικό απόπλου σε λιμάνια

Ως εκ τούτου, τέθηκε σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε λιμάνια της χώρας. Από τον Σαρωνικό γίνονται μόνο κάποια συμβατικά δρομολόγια ενώ όλα τα δελφίνια έχουν απαγορευτικό. Στη Ραφήνα έχει απαγορευτικό αυτή την ώρα. Από Πειραιά γίνονται κανονικά τα δρομολόγια εκτός από το Champion Jet (Πειραιάς – Σαντορίνη). Από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη υπάρχει απαγορευτικό καθώς και το Καβάλα – Πρίνος και από Κεραμωτή προς Θάσο

Όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν, καλό θα ήταν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία ή τα πρακτορεία των πλοίων. Ήδη οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν για Πόρτο Χέλι και Ύδρα έχουν ενημερωθεί με SMS πως τα δρομολόγια δεν πρόκειται να εκτελεστούν.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τα προγνωστικά στοιχεία δεν οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις αλλά επειδή «θα δημιουργηθεί μεγάλη θερμοβαθμίδα με την είσοδο της κακοκαιρίας (διαφορά θερμοκρασίας), είναι δυνατόν πρόσκαιρα τα φαινόμενα να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτό αφορά κυρίως το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας μας, περιοχές όμως που αυτή την εποχή είναι συνηθισμένες σε τέτοιες μεταβολές. Σχετικά γρήγορα θα ξεκινήσει και η βελτίωση του καιρού (αύριο μεσημέρι - απόγευμα και από τα δυτικά), ενώ την Κυριακή από νωρίς ο καιρός θα έχει βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα βορειοανατολικά της χώρας μας».

Σε συνέχεια της ανάρτησής του ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το νομό Αττικής. Περισσότερος βροχερός ο καιρός στη Θεσσαλονίκη αλλά χωρίς ακρότητες, ενώ αναμένονται «πρόσκαιρα έντονες βροχές στα δυτικά και βόρεια κυρίως της Θεσσαλίας, η μικρή διάρκεια και το γρήγορο πέρασμα του μετώπου όμως μας καθησυχάζουν. Φυσιολογική για την εποχή κακοκαιρία με τη χώρα μας να έχει αντιμετωπίσει πάρα μα πάρα πολλά τέτοια κύματα στο παρελθόν και τα οποία τις περισσότερες φορές δεν άφησαν αξιόλογα προβλήματα».

Η πρόγνωση του meteo

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo για σήμερα αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά, καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Τον μεγαλύτερο όγκο νερού θα τον δεχτεί η Ήπειρος, ωστόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας. Χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το απόγευμα τα φαινόμενα προοδευτικά θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά όπου τοπικά θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες συνοδεία πολύ ενισχυμένων ανέμων, ενώ το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί την έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 25, στην Ήπειρο από 16 έως 22 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 13 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 26-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 26-28 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7-8 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα στα βόρεια τα 9 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ, αλλά από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις 5-6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με παροδικές βροχές ή καταιγίδες, αλλά και διαστήματα χωρίς φαινόμενα. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 26-27 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές βροχές ή καταιγίδες, με αυξημένη πιθανότητα τα φαινόμενα να είναι έντονα. Υπαρκτή είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζόπτωσης. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 23 βαθμούς.

Πηγή: epiruspost.gr, trikalanews.gr, trikalavoice.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση