Ομιλία Σαρακιώτη στη Γ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 18:58 Ομιλία Σαρακιώτη στη Γ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Μίλησε για το νέο Δικαστικό Χάρτη και τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες…

Εκπροσωπώντας το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία τοποθετήθηκε στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) ο Βουλευτής Φθιώτιδας του κόμματος και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης.

Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα η Θέμιδα στη χώρα μας, καθώς και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες εκκολάπτονται από την Κυβέρνηση, με άξονα το νέο Δικαστικό Χάρτη και τις αλλεπάλληλες αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία: «Η Δικαιοσύνη συνιστά την τρίτη εξουσία, τον τρίτο πυλώνα της Πολιτείας μας και για το λόγο αυτό εκτός των άλλων είναι και οφείλει να είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη και να προσαρμόζεται στις συνθήκες και τις ανάγκες της κοινωνίας και της εποχής. Μπορεί να είναι τυφλή αλλά οι λοιπές αισθήσεις της οφείλουν να λειτουργούν στο ακέραιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αγνοεί τα κελεύσματα ή να προσπερνά τις προκλήσεις. Ο ρόλος των δικαστικών λειτουργών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι  καίριος όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Μετά από μια υπερδεκαετή κρίση που δυστυχώς δεν φαίνεται να λήγει, η κοινωνία μας αντιμετωπίζει νέα και όλο και πιο περίπλοκα ζητήματα και τα δικαστήρια καλούνται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, που συνεχώς προκύπτουν. Μια μεγάλη πρόκληση που δεν είναι πολύ μακριά μας, είναι η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Δικαιοσύνη, η οποία προκαλεί εύλογους προβληματισμούς και ανησυχίες. Μπορεί, αλήθεια, ο αλγόριθμος να δικάζει; […] Είναι ολοφάνερο, ότι για να ερμηνευθούν και να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις, η εκπαίδευση των δικαστών είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να γίνεται διά βίου.

Οι άμεσες και διαρκείς ανάγκες και ελλείψεις, σε υποδομές και προσωπικό, στα δικαστήρια είναι γνωστές. Η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα ώστε το επίπεδο απονομής της δικαιοσύνης να ανεβεί ουσιαστικά και να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση ετοιμάζει μια αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη της χώρας μέσω διαρροών, χωρίς καμία διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες. Η νησιωτικότητα και η ορεινότητα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού ώστε να ανακοπεί η εγκατάλειψη και ερήμωση της Περιφέρειας, όπως άλλωστε αυτή καταγράφηκε και στην τελευταία απογραφή.

Ένα επιπλέον ζήτημα είναι οι συνεχείς αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες – μετρούμε 7 την τετραετία (!) – κυρίως προς τέρψιν του δήθεν λαϊκού αισθήματος δικαίου. Ωστόσο, οι Κώδικες είναι η σπονδυλική στήλη του δικαιϊκού μας συστήματος. Οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών, οδηγούν σε ανασφάλεια δικαίου και, τελικά, στην απαξίωση των νόμων. Ουσιαστικά η δήθεν επιδιωκόμενη επιτάχυνση της δικαιοσύνης, όπως προτείνεται, οδηγεί στην ποιοτική της υποβάθμιση».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση