Στερεά: Μειώθηκαν κατά 50% τα τροχαία δυστυχήματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 08:01 Στερεά: Μειώθηκαν κατά 50% τα τροχαία δυστυχήματα

Βασικός «εχθρός» του Έλληνα οδηγού ο ίδιος του ο εαυτός!...

Στη δημοσιότητα έδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, τα στοιχεία με τα τροχαία ατυχήματα και τις παραβάσεις για το μήνα Δεκέμβριο 2023.

Ο τελευταίος μήνας του 2023, είχε ένα (1) τροχαίο δυστύχημα, έναντι πέντε (5) το 2022 και τεσσάρων (4) το 2021 και αντίστοιχα θρηνήσαμε την απώλεια ενός (1) συνανθρώπου μας αντί 6 και 4 τα προηγούμενα χρόνια αντίστοιχα!

Κοιτώντας λοιπόν τους αριθμούς είδαμε ότι το 2023 ήταν μια «καλή χρονιά», καθώς μειώθηκαν τα θύματα στην άσφαλτο από 60 το 2022 σε 29 το 2023! Μάλιστα τρεις μήνες (Φεβρουάριος, Μάρτιος και Νοέμβριος) δεν κατεγράφη κανένα δυστύχημα στους πέντε νομούς ευθύνης της ΓΕΠΑΔ Στερεάς. Κάτι τέτοιο δεν είχε καταγραφεί τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Πάντως αν και η μείωση του αριθμού θυμάτων των τροχαίων, ξεπερνά το 50%, καθόλου ευχάριστο δεν είναι να βιώνουμε τόσες απώλειες ανθρώπων στην άσφαλτο και παρά τον πολλαπλασιασμό των βεβαιωμένων παραβάσεων.

Προφανώς λοιπόν και ο Έλληνας δε φοβάται την Τροχαία και βασικός «εχθρός του»  είναι ο ίδιος του ο εαυτός και η κακή του οδηγική συμπεριφορά. Ενίοτε βοηθούν και οι κακοί δρόμοι, αν όμως τηρούνταν οι βασικοί κανόνες, ταχύτητας, προσπεράσματος και η αποφυγή του αλκοόλ τότε σίγουρα θα μιλούσαμε μόνο για την κακιά ώρα.

Δείτε παρακάτω τον συνοπτικό πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία  για τα τροχαία 2021-2023 και το συγκριτικό πίνακα τα ίδια έτη για τον πρώτο μήνα του χειμώνα:

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά ότι τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, είναι:

• H παραβίαση προτεραιότητας.

• Η απόσπαση προσοχής του οδηγού.

• Η υπερβολική ταχύτητα.

• Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας.

• Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

• Η παραβίαση της σήμανσης.

Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.   

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Δεκέμβριο του 2023 βεβαιώθηκαν συνολικά 6.407 παραβάσεις, ως ακολούθως:

 1.327 για υπερβολική ταχύτητα

      38 για παραβίαση  φωτεινού σηματοδότη

      50  για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

      22  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

      87  για μη χρήση ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

      62 για μη χρήση προστατευτικού κράνους κατά την οδήγηση

      19 για αντικανονικό προσπέρασμα   

      14  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

      84  για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.

      19  για φθαρμένα ελαστικά

     1.214  για παράνομες σταθμεύσεις

    3.471  λοιπές παραβάσεις

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των ανωτέρω παραβάσεων, οι 917 αφορούν παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση