Tο πρώτο Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε στο Βόλο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 12:00 Tο πρώτο Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε στο Βόλο

Ο επισκέπτης μπορεί να δει, μεταξύ άλλων, τη γραφομηχανή της Ζωρζ Σαρή, την πρώτη έκδοση του βιβλίου της Άλκης Ζέη, χειρόγραφα του Αντώνη Σαμαράκη και άλλων συγγραφέων που με το έργο τους καθόρισαν την εξέλιξή της στη χώρα μας.

Ένα διαφορετικό όσο και απαραίτητο μουσείο εγκαινιάστηκε στον Βόλο την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου: Το πρώτο Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι πλέον γεγονός, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, παλαιά βιβλία και περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, οπτικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο σπουδαίων δημιουργών.

Μεταξύ άλλων, στους χώρους του εκτίθενται η γραφομηχανή της Ζωρζ Σαρή, η πρώτη έκδοση του βιβλίου της Άλκης Ζέη, χειρόγραφα του Αντώνη Σαμαράκη και άλλων συγγραφέων που με το έργο τους καθόρισαν την εξέλιξη της παιδικής λογοτεχνίας στη χώρα μας και την προέβαλαν στο εξωτερικό, όπως ο Μάνος Κοντολέων, η Λ. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η Ε. Δικαίου, η Θ. Χορτιάτη, ο Γ. Κρόκου, η Ρ. Καρθαίου κ. ά.

Το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα μουσείο ιδρύθηκε το 2022 από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με βασικό στόχο τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του έργου και του αρχειακού υλικού συγγραφέων και εικονογράφων.

Το ΜΠΕΛ παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα, το έργο των δημιουργών της, ενώ παράλληλα ενισχύει τη μελέτη και έρευνα για το βιβλίο στη χώρα μας, με τη βοήθεια του πλούσιου και πολυμεσικού αρχείου του.

Επιπλέον ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει πρωτότυπα έργα εικονογράφησης βιβλίων και τα στάδια της εξέλιξής της έως το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος το μουσείο προγραμματίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια/εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους για την προώθηση της φιλαναγνωσίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση