Τέμπη: «Είμαστε η φωνή του πατέρα μας, σεβαστείτε την μνήμη του» – Συγκλονίζουν οι κόρες του νεκρού μηχανοδηγού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 17:01 Τέμπη: «Είμαστε η φωνή του πατέρα μας, σεβαστείτε την μνήμη του» – Συγκλονίζουν οι κόρες του νεκρού μηχανοδηγού

«Ο μπαμπάς μας δεν είναι εδώ να απαντήσει σε όσα λέγονται, αλλά εμείς είμαστε η φωνή του» αναφέρουν μέσω του δικηγόρου τους οι τρεις κόρες του νεκρού μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που έχασε την ζωή του στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Ο δικηγόρος της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού, Βασίλης Ζησιμάτος, σε δήλωσή του στο enikos.gr κάνει λόγο για πράξεις και παραλείψεις που επιχειρείται να καλυφθούν, τονίζοντας πως πρόκειται για «πολιτική απρέπεια και ανηθικότητα», όπως μίλησε γι’ αυτά, μεταξύ άλλων, και η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας, στην συγκλονιστική κατάθεσή της στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

«Σεβαστείτε την μνήμη του πατέρα μας»

«Σεβαστείτε την μνήμη του πατέρα μας και δικαιώστε τις τόσες αθώες ψυχές, τιμωρώντας τους πραγματικά υπεύθυνους» τονίζουν οι κόρες του νεκρού μηχανοδηγού μέσω του δικηγόρου τους, με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Εξεταστική Επιτροπή για την κατάσταση της υγείας του, καθώς και την ικανότητά του να ασκεί τα καθήκοντά του.

«Για να καταρριφθεί κάθε παρόμοιο αφήγημα, ας σημειωθεί ότι η φυσική κατάσταση κάθε μηχανοδηγού κατά την οδήγηση της αμαξοστοιχίας ελέγχεται ανά 30 δευτερόλεπτα καθόσον υπάρχει συγκεκριμένο σύστημα που αποκλείει την συνέχιση της πορείας της, εάν τυχόν συμβεί κάτι στον μηχανοδηγό. Συγκεκριμένα, υπάρχει πεντάλ που εάν δεν πατηθεί από τον μηχανοδηγό μέσα στον άνω χρόνο, ενεργοποιείται άμεσα συναγερμός και επέρχεται άμεση αυτόματη ακινητοποίηση της αμαξοστοιχίας. Συνέβη κάτι τέτοιο τη μοιραία νύχτα; Όχι βέβαια. Αυτό και μόνο πιστοποιεί ότι ο θανών μηχανοδηγός δεν είχε υποστεί κάποιο πρόβλημα υγείας. Υπάρχει άραγε αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του συνηθισμένου προβλήματος υγείας που επιτυχώς αποκαταστάθηκε προ ετών, με το δυστύχημα; Απολύτως καμία. Υπάρχουν επίσημα έγγραφα που πιστοποιούν την άριστη κατάσταση και καταλληλότητά του; Βεβαίως» δηλώνει στο enikos.gr ο κ. Ζησιμάτος, επισημαίνοντας πως «κάποιοι προσπαθούν να παίξουν μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, μη διστάζοντας να βεβηλώσουν τη μνήμη ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα».

«Οι ιατρικές γνωματεύσεις πιστοποιούσαν την άριστη κατάσταση της υγείας του»

Σύμφωνα με τον κ. Ζησιμάτο οι υπάρχουσες ιατρικές γνωματεύσεις, τις οποίες κάποιοι επικαλέστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, «πιστοποιούσαν και την άριστη κατάσταση της υγείας του και την ικανότητά του να ασκεί τα καθήκοντά του. Κι όμως, αποτέλεσε συνειδητή τους επιλογή και μεθόδευση να αποκρύψουν συγκεκριμένα χωρία που αφορούσαν την λειτουργικότητα και ικανότητά του να μηχανοδηγεί επί 4 δεκαετίες.

Στόχος τους ήταν να αποπροσανατολίσουν το έργο της Επιτροπής από πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και τα οποία καταδεικνύουν τις ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, σε πολιτικό αλλά και ποινικό επίπεδο, για τις πράξεις αλλά και τις παραλείψεις τους. Αυτές οι πράξεις και παραλείψεις οδήγησαν στον θάνατο 57 ανθρώπων. Αυτές τις πράξεις και παραλείψεις τους προσπαθούν να καλύψουν. Αυτό λέγεται πολιτική απρέπεια και ανηθικότητα.

Και όλα τα ανωτέρω συνέβησαν, ενώ άπαντες -όσοι έχουμε πρόσβαση στην ποινική δικογραφία- γνωρίζουμε ότι ο μηχανοδηγός ενήργησε συμφώνως με τους κανόνες ασφαλείας, όπως αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα και μαρτυρίες».

«Δεν δίστασαν να αποκρύψουν όλα τα ανωτέρω»

Και προσθέτει: «Κι όμως, κάποιοι εκ των Βουλευτών, ευτυχώς ελάχιστοι, δεν δίστασαν να αποκρύψουν όλα τα ανωτέρω. Πρέπει να μας πουν εάν η αιτία αυτής της απόκρυψης είναι η έλλειψη γνώσεων περί των θεμάτων που έχουν αναλάβει να διακριβώσουν, οπότε θα πρέπει να κριθούν μη ικανοί και να παραιτηθούν από μέλη της Επιτροπής ή εάν πρόκειται για συνειδητή τους επιλογή να μεθοδεύσουν την αλλοίωση των στοιχείων και γεγονότων που συνέβαλαν στο να ζήσουμε αυτό το τραγικό δυστύχημα ώστε να καλύψουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Τους αφήνουμε να επιλέξουν τί ισχύει από τα δύο.

Οι συγγενείς που εκπροσωπώ, θρηνούν για τον άδικο χαμό του πολυαγαπημένου τους προσώπου. Ο άδικος τρόπος που χάθηκε μαζί με τόσα άλλα θύματα, μας δημιουργεί ένα τεράστιο χρέος: Να παλέψουμε και για την μνήμη του, την οποία κάποιοι δεν σεβάστηκαν, αλλά και για την αλήθεια. Αυτό ζητούν οι οικογένειες και κανείς δεν θα καταφέρει να την συγκαλύψει. Η πολιτική απρέπεια και ανηθικότητα έλαβε τέλος. Και το τέλος, το βάζουμε εμείς και οι συγγενείς. Κανένας άλλος».

Το εξώδικο της οικογένειας

Υπενθυμίζεται πως στις 17 Ιανουαρίου η σύζυγος και οι τρεις κόρες του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας έστειλαν εξώδικη δήλωση προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» Δ. Μαρκόπουλο.

Στην εξώδικη δήλωση, η οικογένεια του μηχανοδηγού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «ο Εισηγητής, από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, Βουλευτής, κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, με αφορμή ανυπόγραφο άρθρο της προηγούμενης ημέρας, το οποίο, όλως τυχαίως δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη κατάθεση της Προέδρου της ΡΑΣ, συνειδητά προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στον νεκρό μηχανοδηγό, σύζυγο της πρώτης εξ ημών και πατέρα της δεύτερης και τρίτης και τέταρτης από εμάς, κάνοντας χρήση ιατρικών εγγράφων και προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις περί ιατρικών προβλημάτων του μηχανοδηγού τα οποία, δήθεν, τον καθιστούσαν ανίκανο προς εργασία!».

Η απάντηση στο εξώδικο

«Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής οφείλουν να διερευνούν καθετί που μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη της ουσιαστικής αλήθειας και να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας και τις προσωπικές ευθύνες αυτών που την προκάλεσε».

Αυτό αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή τους οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» σε απάντηση του εξωδίκου της οικογένειας του μηχανοδηγού.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση