Ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου Δομοκού στον αγώνα των αγροτών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 13:19 Ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου Δομοκού στον αγώνα των αγροτών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δομοκού στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 29/1/2024 συζήτησε σχετικά με τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής που κατέρχεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος.

Ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Δομοκού δηλώνει την υποστήριξή του στα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των αγροτών του Δήμου μας και όλης της χώρας, οι οποίοι θέτουν, πλέον, ζήτημα επιβίωσης, με τα βασικά αιτήματά τους να κινούνται σε δύο άξονες: κόστος παραγωγής και αναδιάρθρωση της ΚΑΠ.

Ο Δήμος Δομοκού ο οποίος φθίνει τόσο σε οικονομικούς όσο και σε δημογραφικούς δείκτες, έχει ανάγκη στήριξης και γενναίων φορολογικών και όχι μόνο κινήτρων. Η προστασία και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αποτελεί το πρώτο βήμα προς το σκοπό αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να εγκύψουν στα προβλήματα των αγροτών μας προκειμένου να δοθούν άμεσα οι απαραίτητες λύσεις και απαντήσεις. Καλούμε όλους τους Φορείς του τόπου μας να συμπαρασταθούν έμπρακτα στα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας, και συγκεκριμένα:

  • Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής, μηχανολογικού και αρδευτικού εξοπλισμού εξαιτίας των τελευταίων θεομηνιών Daniel και Elias.
  • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που αφορούν στα αγροτεμάχια, τα αποστραγγιστικά κανάλια, καθώς και στην αγροτική οδοποιία
  • Αντιμετώπιση της περιοχής του Δομοκού σύμφωνα με τα μέτρα που λαμβάνονται για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας
  • Μείωση κόστους παραγωγής (πετρέλαιο κίνησης αφορολόγητο, ρεύμα με χαμηλή χρέωση, αγροεφόδια, ζωοτροφές, net metering)
  • Αλλαγή του κανονισμού που αφορά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ γιατί χάθηκε το 35% των ενισχύσεων και αύξηση του προϋπολογισμού για να μπορεί να ανταπεξέλθει ο Αγρότης.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης
  • Να υλοποιηθούν έργα υποδομής, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και να γίνει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει έγκαιρα την παραγωγή και το κεφάλαιο 100% από όλες τις αιτίες λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική αλλαγή
  • Στελέχωση του ΕΛΓΑ και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του
  • Να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις και να γίνει πραγματικός έλεγχος σε φυτικά και ζωικά προϊόντα (γάλα, κρέας). Στην κτηνοτροφία να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και να δοθεί η εξισωτική σε πραγματικά μειονεκτικές και ορεινές περιοχές.

Καλείται η κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα συμβάλουν στην βελτίωση των τιμών όλων των αγροτικών προϊόντων, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, ώστε να είναι βιώσιμο και να κατοχυρώνεται το δικαίωμα των αγροτών να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους, προωθώντας παράλληλα την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων τεχνικών έργων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα.

Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και να σταλεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τους Βουλευτές του Νομού Φθιώτιδας και τον Περιφερειάρχη.»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση