Στα 400 εκατ. η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών διοδίων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 11:25 Στα 400 εκατ. η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών διοδίων

Χρέωση ανά χιλιόμετρο χωρίς να φαίνεται ότι αλλάζει κάτι στην τιμολογιακή πολιτική…

Αναρτήθηκε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η δέσμευση πίστωσης συνολικού ποσού 400.000.000,00 € (συµπεριλαµβανοµένου του Φ.Π.Α. 24%), για τη διενέργεια του διεθνούς διαγωνισµού για την επιλογή αναδόχου της σύµβασης: «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήµατος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας µε οπτική αναγνώριση».

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, «η εφαρµογή του Ηλεκτρονικού Συστήµατος για την αναλογική χρέωση διοδίων τελών σε κάθε οδικό άξονα, πλεονεκτεί σε σχέση µε οποιοδήποτε άλλο σύστηµα χρέωσης καθόσον: Εξασφαλίζει τη χρέωση του χρήστη αποκλειστικά µε βάση τη διανυόµενη χιλιοµετρική απόσταση καθιστώντας την κοινωνικά αποδεκτή και διασφαλίζοντας µε αυτό τον τρόπο και το ∆ηµόσιο συµφέρον».

Η εγκατάσταση αφορά λοιπόν όλους τους αυτοκινητοδρόμους και ειδικά:

  • Τµήµα Μαλιακός − Κλειδί του Αυτοκινητόδροµου Πάτρα − Αθήνα – Θεσσαλονίκη − Εύζωνοι (ΠΑΘΕ),
  • Αυτοκινητόδροµος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65),
  • Ιόνια Οδός από Αντίρριο µέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (Α/Κ Μεταµόρφωσης)
  • Μαλιακός (Σκάρφεια) και Συνδετήριος Κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηµατάρι−Χαλκίδα,
  • Ελευσίνα− Κόρινθος− Πάτρα−Πύργος−Τσακώνα,
  • Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαµάτα και Κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη.

Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι η απόφαση λαμβάνει πρωτίστως υπόψην της τα συμφέροντα των παραχωρησιούχων για τη «μη δυσμενή  µεταβολή των αποτελεσµάτων του Χρηµατοοικονοµικού Μοντέλου και των βασικών δεικτών των δανείων και της ∆εσµευτικής Επένδυσης».

Με λίγα λόγια θα χρυσοπληρώσουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα για να πληρώνουμε μεν πιο δίκαια διόδια, αλλά με βάση την υπάρχουσα τιμολογιακή πολιτική που αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 1 ευρώ ανά 14 χιλιόμετρα! Σκεφτείτε λοιπόν αν από τη Λαμία χρειάζεστε αυτή τη στιγμή 1,90 € για να πάτε στα 14 χιλιόμετρα που είναι η Αγία Μαρίνα, αλλά και στις Ράχες που είναι τα διπλάσια χιλιόμετρα, οι αντίστοιχες χρεώσεις θα είναι 1 και 2 ευρώ με το νέο πιο «δίκαιο» σύστημα! Οι συγκεκριμένες «αυξήσεις» θα είναι μάλιστα πιο φανερές σε νομούς που δεν έχουν την «πολυτέλεια» να έχουν διόδια κάθε 20 - 25 χιλιόμετρα!

Αναφορικά τέλος με το πότε θα εγκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα, στην απόφαση «εκτιµάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία µέχρι το τέλος του 2018», ενώ η δέσμευση του συνολικού ποσού θα γίνει κυρίως τη διετία 2018 - 2019 με την εκταμίευση των 370 εκατομμυρίων από τα συνολικά 400.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση