Καρδιακά και εγκεφαλικό: Τι συμβαίνει αν παίρνετε αναλγητικά για πόνους, όπως για αρθρίτιδα και πονοκέφαλο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 12:17 Καρδιακά και εγκεφαλικό: Τι συμβαίνει αν παίρνετε αναλγητικά για πόνους, όπως για αρθρίτιδα και πονοκέφαλο

Τα άτομα με χρόνιους πόνους μπορεί να είναι πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν χρόνιους πόνους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο επιστημονικό περιοδικό Pain Medicine.

Από το 2001 έως το 2005, ομάδα ερευνητών εντόπισαν 17.614 άτομα από την Ταϊβάν, που είχαν χρησιμοποιήσει αναλγητικά φάρμακα για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Οι πιο συχνές αιτίες πόνου ήταν διαταραχές της σπονδυλικής στήλης, αρθρίτιδα και πονοκέφαλοι.

Τα παυσίπονα αναλγητικά περιλάμβαναν τόσο φάρμακα χωρίς συνταγή όσο και συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Για την ομάδα σύγκρισης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 35.228 άτομα χωρίς χρόνιους πόνους, που αντιστοιχούσαν ανά ηλικία και φύλλο με εκείνα της πρώτης ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε μέχρι το 2015, τα άτομα με χρόνιους πόνους είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή και 30% πιο πιθανό να έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο από αυτά που δεν είχαν χρόνιους πόνους.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη στα αποτελέσματα τον διαβήτη και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τι μπορεί να εξηγήσει τη σύνδεση αυτή;

Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει διάφορους παράγοντες που συνδέονται με την κακή υγεία της καρδιάς, όπως άγχος, μειωμένη ικανότητα άσκησης, κακό ύπνο και κατάθλιψη, λένε οι συγγραφείς.

Πηγή: health.harvard.edu

Προσαρμοσμένη αναζήτηση