Γιατί δεν πρέπει να ξεφλουδίζετε τις πατάτες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 11:01 Γιατί δεν πρέπει να ξεφλουδίζετε τις πατάτες

Ποια τα οφέλη της φλούδας για την υγεία.

Περιέχοντας ανθεκτικό άμυλο, βιταμίνη C και μια σημαντική δόση φυτικών ινών, σύμφωνα με το Healthline, οι πατάτες μπορούν να καλύψουν σημαντικό μέρος των καθημερινών διατροφικών μας αναγκών. Ωστόσο, για τα πραγματικά οφέλη από αυτή τη ρίζα, δεν έχει σημασία τι έχει μέσα, αλλά το εξωτερικό είναι αυτό που μετράει.

Τις περισσότερες φορές πετιέται λόγω κάποιας βρωμιάς ή μιας δυσάρεστης εμφάνισης, είναι καλύτερο να κρατάτε τη φλούδα στις πατάτες σας, καθώς έχει μια θρεπτική δύναμη πολύ πάνω από το βάρος της.

Η φλούδα στις πατάτες έχει αμέτρητα διατροφικά οφέλη

Όπως είναι αναμενόμενο, η σάρκα της πατάτας περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων, αλλά τα μέταλλα, οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες βρίσκονται στη φλούδα. Σύμφωνα με το SFGate, 100 γραμμάρια φλούδας πατάτας έχουν 17 φορές περισσότερο σίδηρο και επτά φορές περισσότερο ασβέστιο από την ίδια ποσότητα σάρκας -στοιχεία ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και της νευρικής σας υγείας.

Κάτι τόσο απλό όσο μια ψητή πατάτα με φλούδα είναι μια σπουδαία διατροφική επιλογή: παρέχει το 66% των ημερήσιων αναγκών σας σε Β6 και το 31% της βιταμίνης C. Αν και το 60-70% αυτών προέρχεται από τη σάρκα της πατάτας, εξακολουθείτε να χάνετε μια αξιοπρεπώς μεγάλη μερίδα αν προτιμάτε τις πατάτες σας καθαρισμένες.

Η φλούδα περιέχει, επίσης, πάνω από 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από ό,τι η σάρκα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο γεωργικό περιοδικό AIMS Agriculture and Food. Οι ερευνητές αυτής της μελέτης προτείνουν, μάλιστα, διάφορες εφαρμογές για τις απορριπτόμενες φλούδες, που κυμαίνονται από θεραπείες για διαβήτη μέχρι ένα πιθανό πρόσθετο κρέατος. Στόχος τους είναι η μείωση των απορριμμάτων, πιστοποιώντας τη φλούδα ως ένα γόνιμο βιολογικό υλικό.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φάτε πατάτες σκεφτείτε να μην τις καθαρίσετε ή να φυλάξετε το εξωτερικό μέρος για άλλες χρήσεις (όπως φλούδες με μπέικον ή νάτσος με φλούδες πατάτας). Δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψετε εντελώς την αγαπημένη σας συνταγή με τον κρεμώδη πουρέ πατάτας, αλλά τουλάχιστον εξετάστε ολόκληρο το λαχανικό υπό ένα νέο, διατροφικά πρίσμα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση