5 Μύθοι και αλήθειες για την ψωρίαση με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ψωρίασης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 08:04 5 Μύθοι και αλήθειες για την ψωρίαση με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ψωρίασης

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Οκτωβρίου.

Γράφει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου.

Η ψωρίαση αποτελεί μια κοινή, χρόνια, φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει κυρίως το δέρμα. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν πάχυνση και απολέπιση του δέρματος, κνησμό και επιφανειακή ερυθρότητα του δέρματος.Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 125 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ψωρίαση, ενώ στην Ελλάδα οι ασθενείς υπολογίζονται περίπου στους 350.000. Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση είναι μία νόσος που συναντάται συχνά, υπάρχουν μύθοι που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των ασθενών και του περιβάλλοντός τους. Παρακάτω θα ξεκαθαρίσουμε κάποιους από αυτούς.

1ος μύθος: Η ψωρίαση είναι μεταδοτική

Η αλήθεια: Η ψωρίαση δεν αποτελεί μεταδοτικό νόσημα. Πρόκειται για μία γενοδερματοπάθεια, δηλαδή για μία φλεγμονώδη νόσο του δέρματος που κληρονομείται γονιδιακά. Σε ένα ζευγάρι, αν υπάρχει το γονίδιο στη μία μόνο οικογένεια, τότε η πιθανότητα να εμφανιστεί ψωρίαση στον απόγονο είναι 14%, ενώ αν και οι δύο οικογένειες έχουν συγγενείς με ψωρίαση, τότε η πιθανότητα εμφάνισης ανεβαίνει στο 41%.

2ος Μύθος: «Έβγαλα σε ένα σημείο του σώματος και θα γεμίσει όλο μου το σώμα»

Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Συνήθως οι βλάβες του δέρματος εντοπίζονται στον κορμό, στα γόνατα, στους αγκώνες, στο τριχωτό της κεφαλής, στα νύχια, στις παλάμες, στα πέλματα, στα γεννητικά όργανα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το15% των ασθενών θα εμφανίσουν ψωρίαση μόνο στο τριχωτό της κεφαλής τους.

3ος μύθος: Η ψωρίαση είναι μια απλή χρόνια νόσος του δέρματος, που και να μην την αντιμετωπίσει κάποιος δε θα πάθει και τίποτα σοβαρό

Η αλήθεια: Η ψωρίαση δεν είναι απλά μία χρόνια δερματική νόσος, αλλά δυστυχώς πολύ συχνά, έχει διαπιστωθεί ότι στους ψωριασικούς ασθενείς μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα όπως μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, στεφανιαία νόσος, υπερλιπιδαιμία και υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ειδικά στους ασθενείς με ψωρίαση έχει παρατηρηθεί ότι οι παραπάνω συννοσηρότητες εμφανίζονται πολύ νωρίτερα συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ψωριασικών ασθενών είναι ότι η νόσος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά την ποιότητα τόσο της δικής τους ζωής όσο και των συγγενών τους. Πολλοί από τους ασθενείς αυτούς πάσχουν από κατάθλιψη και πιο σπάνια από αγχώδεις διαταραχές.

4ος μύθος: «Οι τοπικές κρέμες δεν κάνουν τίποτα, παρά μόνο κουράζουν». Αυτό ισχυρίζονται πολλοί ασθενείς που χρησιμοποιούν τοπικά κρέμες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να βλέπουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα

Η αλήθεια: Υπάρχουν ποικίλες θεραπείες για την ψωρίαση και όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μέχρι στιγμής όλες οι διαθέσιμες θεραπείες είναι συμπτωματικές, δηλαδή μειώνουν τα συμπτώματα της φλεγμονής, αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν πλήρη ίαση. Για αυτό το λόγο, η ψωρίαση αποτελεί μια πάθηση που απαιτεί μακροχρόνια παρακολούθηση και συνεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Η θεραπεία προσαρμόζεται σε κάθε άτομο, ανάλογα με το υπόβαθρο, το ιστορικό της ψωρίασης, τις ανάγκες και τις προσδοκίες του.

Οι κρέμες, ειδικά εκείνες που περιέχουν κορτικοστεροειδή και παράγωγα βιταμίνης D, συνήθως συνταγογραφούνται ως θεραπεία πρώτης γραμμής και μπορεί να είναι επαρκείς, εάν η ψωρίαση είναι ήπια. Η καθημερινή χρήση ενυδατικής κρέμας είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή από μόνη της προϋπόθεση για να κρατάει την ψωρίαση σε ύφεση. Ο λόγος είναι ότι με την ενυδάτωση το δέρμα δεν τραυματίζεται εύκολα.

Σε περιπτώσεις που οι κρέμες δεν αρκούν, ο Δερματολόγος προχωρά στο επόμενο θεραπευτικό επίπεδο προτείνοντας από του στόματος φαρμακευτικές αγωγές. Σε περιπτώσεις ακόμα μεγαλύτερης βαρύτητας ψωρίασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ενέσιμες θεραπείες γνωστές ως βιολογικοί παράγοντες.

5ος μύθος: Υπάρχει κίνδυνος από τα χάπια και τις ενέσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης

Η αλήθεια: Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς την ίδια βαρύτητα ψωρίασης. Περίπου το 40% των ψωριασικών ασθενών έχουν ήπια νόσο, το 40% μέτρια και το 20% βαριά μορφή. Επομένως, για κάθε ασθενή η θεραπεία διαφέρει.

Σήμερα υπάρχουν στη φαρμακευτική φαρέτρα των δερματολόγων νέες στοχευμένες θεραπείες, που προσφέρουν μεγάλη ελπίδα και αισιοδοξία στους ψωριασικούς ασθενείς. Οι νέες θεραπείες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Ι. Από του στόματος θεραπείες με πολύ καλά αποτελέσματα στη μείωση των συμπτωμάτων των ψωριασικών ασθενών και με ελάχιστες παρενέργειες.

ΙΙ. Στους βιολογικούς παράγοντες που αποτελούν σύγχρονες θεραπείες που χορηγούνται σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση, καθώς επίσης και σε νοσούντες στους οποίους οι γνωστές συμβατικές θεραπείες έχουν αποτύχει. Τα βιολογικά αυτά φάρμακα συνδυάζουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης και σύμφωνα με τα έως σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα είναι ασφαλή. Οι βιολογικοί παράγοντες χορηγούνται υποδόρια και ανάλογα με τη φαρμακοκινητική τους, σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 7 έως κάθε 90 ημέρες). Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια σε γυναίκες τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Συμπερασματικά, η ψωρίαση αποτελεί μία νόσο η οποία δεν είναι μεταδοτική και που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα φαρμακευτικών επιλογών (τόσο τοπικών όσο και από του στόματος)που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα τους ασθενείς αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Κάθε ψωριασικός ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες και για αυτό χρειάζεται διαφορετική θεραπεία.

Κάθε άτομο που πάσχει από ψωρίαση δεν είναι μόνο του και ζητώντας βοήθεια από το Δερματολόγο του μπορεί να αποκτήσει καλύτερη καθημερινή ποιότητα ζωής.

Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση