Τα 7 βήματα για την ευτυχία σε καθημερινή βάση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 14:10 Τα 7 βήματα για την ευτυχία σε καθημερινή βάση

Δεν είναι τυχαίο, που τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει μεγάλη ζήτηση οι «προπονητές ζωής» και οι έννοιες της αυτογνωσίας και της αυτοπραγμάτωσης κυριαρχούν. Όλα ως στόχο έχουν την ευτυχία. Είτε ένα βιβλίο είτε η επιβίβαση στο πλοίο ραφήνα μύκονος είτε ένα μια εξόρμηση στη φύση όλα αποδεικνύουν, ότι η ευτυχία είναι κάτι χειροπιαστό, που το δημιουργούμε εμείς.

Επιτυγχάνεται με καθημερινή και συνειδητή εξάσκηση κάνοντάς μας να νιώθουμε ζεστασιά και οικειότητα. Ένας από τους τρόπους να ξυπνάμε πιο χαρούμενοι, είναι να κοιμόμαστε χαρούμενοι. Ακούγεται λογικό. Πως όμως φτάνουμε ως εκεί; Αυτή η διαδρομή είναι που προβληματίζει. Ας δούμε εφτά τρόπους με τους οποίους η ευτυχία είναι κατορθωτή.

1. Είστε ευγνώμονες;

Η ευγνωμοσύνη είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι μια θετική πρακτική που ενισχύει την ευτυχία και υπάρχει ολόκληρη θεωρία πίσω από αυτό. Η ευγνωμοσύνη δουλεύει και για να την εντάξετε στην καθημερινότητά δεν έχετε παρά να αγοράσετε ένα ημερολόγιο. Καταγράψτε 10 πράγματα στη ζωή σας για τα οποία είστε ευγνώμονες πριν πάτε για ύπνο. Μια σύντομη παρένθεση, εκτός από τα κλασικά ημερολόγια, μπορείτε να βρείτε κι εκείνα, που έχουν ερωτήσεις αυτογνωσίας.

Επανερχόμαστε λοιπόν στη διαδικασία της ευγνωμοσύνης. Στρέφοντας συνειδητά την προσοχή μας σε εκείνα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, επηρεάζει τη νευροχημεία του εγκεφάλου μας εκκρίνοντας ντοπαμίνη. Η τελευταία είναι ένας νευροδιαβιβαστής, που ευθύνεται για την ευχάριστη διάθεση που έχουμε. Κι αν το βρίσκετε δύσκολο να μπείτε στη διαδικασία αυτής, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν τα αντίστοιχα ημερολόγια, που προάγουν τη σκέψη.

2. Φανταστείτε ότι ταξιδεύετε στο πλοίο ραφήνα πάρος

Μπορείτε να φανταστείτε, ότι ταξιδεύετε στο πλοίο ραφήνα πάρος ή ότι κάνετε διασκεδαστικά σχέδια. Ορισμένες φορές όλη η χαρά έγκειται στον σχεδιασμό μιας δραστηριότητας και την προσμονή της. Για να ενισχύσετε τη διαδικασία της πρόκλησης ευτυχίας μάλιστα οι ειδικοί συνιστούν να εκμεταλλευθείτε τις ώρες, που ηρεμείτε πριν ξαπλώσετε για ύπνο.

Προγραμματίστε δραστηριότητες ή κάντε σχέδια για την επόμενη ημέρα, ώστε να ανυπομονείτε γι’ αυτά το πρωί που θα ξυπνήσετε. Μπορεί να είναι μια βόλτα στο πάρκο, η συνάντηση με ένα φιλικό πρόσωπο, ένα γεύμα στο εστιατόριο ή μια ταινία στον κινηματογράφο. Εν ολίγοις μπορεί να είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα θα σας κάνει να ανυπομονείτε και να ξυπνήσετε πιο χαρούμενοι.

3. Μείνετε μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μπορεί τα αστεία βιντεάκια με χαριτωμένα ζωάκια ή τα σπαρταριστά memes να σας διασκεδάζουν, ωστόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατηγορηθεί για την αυξημένη κατάθλιψη και το άγχος. Αφενός πολλοί πέφτουν στην παγίδα της σύγκρισης ξεχνώντας, ότι η προς τα έξω εικόνα των περισσότερων είναι επίπλαστη. Ως εκ τούτου πολλοί βλέποντας την ιδανική εικόνα κάποιων αισθάνονται μειονεκτικά. Παράλληλα δημιουργείται άγχος από τον φόβο μήπως χάσουμε κάποια εξέλιξη (FOMO- Fear Of Missing Out), όπως έδειξαν μελέτες. Επομένως οι ειδικοί συνιστούν να τα αποφεύγετε πριν ξαπλώσετε για να κοιμηθείτε ήρεμοι.

4. Τακτοποιήστε τον χώρο σας

Μπορεί όταν ταξιδεύετε με το πλοίο ραφήνα τήνος να μη δίνετε σημασία σε λεπτομέρειες, που μπορεί να σας χαλάσουν τη διάθεση. Για την ακρίβεια είστε προετοιμασμένοι να ευχαριστηθείτε τις διακοπές σας και τίποτα δε σας χαλά τη διάθεση. Όμως στην καθημερινότητα υπάρχουν πολλά για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσετε. Μεταξύ αυτών και η καθαριότητα του χώρου στον οποίο ζείτε.

Ο χώρος γύρω μας επηρεάζει τον ψυχικό και συναισθηματικό χώρο μέσα μας. Γι’ αυτόν τον λόγο το να ξυπνάτε και να σας περιμένει ένας σωρός από άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη ή μια στοίβα ασιδέρωτα ρούχα, θα σας κάνει να αισθάνεστε συντετριμμένοι. Για να το αποφύγετε αυτό, αφιερώστε λίγα λεπτά πριν τον ύπνο για να συμμαζέψετε το σπίτι. Έτσι θα ξυπνήσετε φρέσκοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε δυσκολία σας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Μάλιστα δε χρειάζεται να κάνετε την εβδομαδιαία φασίνα σας. Θα εκπλαγείτε με τη διαφορά που θα δείτε αφιερώνοντας 10 λεπτά μόνο.

5. Προετοιμάστε τη μέρα που έρχεται

Όπως και το συμμάζεμα, έτσι και ο σχεδιασμός και η κατάρτιση μιας λίστας με τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας, μπορεί να δώσει τον ρυθμό για μια ευτυχισμένη ημέρα. Αυτό δε σημαίνει, ότι πρέπει να αγχωθείτε για να τα προλάβετε όλα. Γράψτε 4 δραστηριότητες που θα κάνετε την επόμενη μέρα και ορίστε χρονικό περιθώριο εντός του οποίου θα τις ολοκληρώσετε. Έτσι θα νιώθετε πιο ήρεμοι για την επόμενη ημέρα.

6. Οραματιστείτε κάτι που σας κάνει χαρούμενους

Αν μια σύντομη απόδραση με το καράβι ραφήνα άνδρος σας κάνει χαρούμενους, οραματιστείτε ότι αυτό κάνετε. Δεν είναι απαραίτητο να είναι εφικτή η εκδρομή σας. Γι’ αυτό το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει και ο οραματισμός της επόμενης μέρας. Αν ο παραδοσιακός διαλογισμός, που αδειάζετε το μυαλό σας και αφήνετε πίσω ότι σας βαραίνει δεν είναι του στυλ σας, τότε δοκιμάστε να οραματιστείτε την επόμενη μέρα. Για να το κάνετε αυτό οι ειδικοί συνιστούν να οριοθετήσετε τις προθέσεις σας διατρέχοντας την επόμενη μέρα.

Μερικές ιδέες να σκεφτείτε: Φανταστείτε όλη την ημέρα να έχει εξαιρετική έκβαση. Ποια είναι τα όμορφα πράγματα που θα συμβούν; Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσετε και πως θα τα αντιμετωπίσετε θετικά; Φυσικά μέσα σε όλα αυτά οραματιστείτε να έχετε τις στιγμές σας αυτο - φροντίδας.

7. Αφήστε ένα σημειώμα αγάπης στον... εαυτό σας

Γράψτε ένα μήνυμα αγάπης στον εαυτό σας από το προηγούμενο βράδυ και αφήστε σε ένα εμφανές σημείο, ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα δείτε την επόμενη μέρα το πρωί. Πείτε στον εαυτό σας, μια καλή κουβέντα που θα λέγατε σε έναν φίλο σας ή στο παιδί σας. «Τα πας εξαιρετικά», «σήμερα είναι μια εξαιρετική μέρα για σενα» είναι κάποια παραδείγματα.

Η ψυχική ευτυχία είναι ζητούμενο στις σύγχρονες κοινωνίες. Για καλή μας τύχη οι επιστήμονες και ψυχολόγοι έχουν επιστήσει την προσοχή τους στην επίτευξή της. Δε χρειάζονται μεγαλεπίβολα σχέδια, αλλά απλές και μικρές κινήσεις, ακόμη και ο σχεδιασμός για island hopping ή αν δε γίνεται ο οραματισμός, ότι είστε στο καράβι tinos paros είναι αρκετός για να αυξήσει τα επίπεδα της ευτυχίας σας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση