Τα τρόφιμα που μπορούν να σας χαλαρώσουν όταν είστε έτοιμοι να "εκραγείτε"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 10:23 Τα τρόφιμα που μπορούν να σας χαλαρώσουν όταν είστε έτοιμοι να "εκραγείτε"

Νιώθετε να ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Πως είστε έτοιμοι να ξεσπάσετε. Ακολουθούν όσα μπορείτε να φάτε για να χαλαρώσετε, ώστε να μη χάσετε και το δίκιο σας.

Κάτι σας έχει νευριάσει. Νιώθετε έξαλλοι. Μπορείτε να ακούσετε την καρδιά σας να χτυπάει και αισθάνεστε τα μηνίγγια σας να πάλλονται. Υπάρχει τρόπος να χαλαρώσετε. Που δεν αφορά αναπνοές και διαλογισμό.

Είναι πιο εύκολος και δεν απαιτεί την παραμικρή συγκέντρωση. Μόνο μια κίνηση: να φάτε ένα από τα τρόφιμα που έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες.

Δεν στοιχίζει κάτι να τις έχετε δίπλα σας, για παν ενδεχόμενο.

Η πιο εύκολη λύση είναι η μαύρη σοκολάτα. Αυτή δηλαδή, που έχει μεγάλη συγκέντρωση κακάο. Έχει και αντιοξειδωτικά, μαζί με άλλα στοιχεία που μπορούν να μειώσουν το στρες και το άγχος.

Μια άλλη λύση που βοηθά και σε πολλά άλλα θέματα, είναι οι ξηροί καρποί όπως είναι τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της διάθεσης και προωθούν τη χαλάρωση.

Η μπανάνα τώρα, έχει βιταμίνη Β6, συστατικό που βοηθά το σώμα μας να παράγει σεροτονίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Β6 είναι τα πουλερικά, οι πατάτες και τα ρεβίθια.

Το χαμομήλι μπορεί επίσης, να γίνει φίλος σας όπως προσπαθείτε να ρίξετε παλμούς. Βοηθά και στη μείωση της φλεγμονής, όπως μας βοηθά να ηρεμήσουμε, χάριν των στοιχείων που έχει, όπως η απιγενίνη (έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αγχολυτικά αποτελέσματα), τη ματρικίνη (βρίσκεται στα άνθη και όταν θερμαίνεται μετατρέπεται σε ουσία που έχει αντιφλεγμονώδη δράση) και η κερκετίνη (έχει επίσης, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση).

Κάτι ανάλογο κάνει L-θεανίνη, αμινοξύ που βρίσκεται στο τσάι και δη στο πράσινο. Έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη χαλάρωση και μειώνει το άγχος, αυξάνοντας τα κύματα άλφα στον εγκέφαλο (είναι αυτά που χρησιμεύουν ως τύπος χαλάρωσης).

Υπάρχουν άλλα δυο τρόφιμα που δύσκολα μπορούμε να έχουμε πρόχειρα -εκεί δίπλα, μήπως και χρειαστούν, αν τσαντιστούμε-, αλλά μπορούμε να καταφύγουμε σε αυτά σε δεύτερο χρόνο.

Πρόκειται για τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, γαύρος, σαρδέλα κ.α.) που έχουν υψηλή περιεκτικότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλάκις. Αν δεν θυμάστε, βοηθούν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής και της εγκεφαλικής υγείας, της γνωστικής λειτουργίας, στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Μας χαλαρώνουν και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, κέιλ κ.α.) που έχουν υψηλή ποσότητα μαγνησίου και άλλων θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος.

Όλα αυτά βοηθούν ως πρόσκαιρες λύσεις.

Αν έχουμε γενικότερο θέμα με τα νεύρα μας, είναι χρήσιμο να αποταθούμε σε επαγγελματία υγείας.

Γιατί πρέπει να φροντίζουμε το νευρικό μας σύστημα

Η υγεία του νευρικού μας συστήματος δεν μας βοηθά μόνο να μην αναπαράγουμε την επιτάχυνση των πιο γρήγορων αυτοκινήτων (από το 0 στα 100 χιλιόμετρα, σε λίγα δευτερόλεπτα), όταν εκνευριζόμαστε.

Είναι το ‘κέντρο εντολών’ του σώματος μας, ένα πολύπλοκο δίκτυο νεύρων και κυττάρων που μεταδίδουν σήματα σε όλο το σώμα. Ή αν προτιμάς

  1. την αισθητηριακή αντίληψη (λαμβάνει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που παίρνουμε από την αφή, τη θερμοκρασία που νιώθει το δέρμα μας, τον ήχο και τον πόνο),
  2. την κινητική λειτουργία (ελέγχει εκούσιες και ακούσιες κινήσεις των μυών),
  3. την αυτόνομη λειτουργία (ρυθμίζει ακούσιες λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης, της πέψης και της αναπνοής),
  4. τη γνωστική λειτουργία και
  5. τη συναισθηματική ρύθμιση (εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων και των αντιδράσεων στο στρες, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης μάχης ή φυγής, μπροστά σε έναν κίνδυνο).

Ξεκινά από τον εγκέφαλο και ελέγχει ό,τι σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, κάνουμε και λέμε, μαζί με την πέψη, την αναπνοή και τη σεξουαλική ανάπτυξη.

Αν δεν είχαμε νευρικό σύστημα, δεν θα μπορούσαμε να κινηθούμε. Ή να κοιμηθούμε -μεταξύ πάρα πολλών άλλων.

Χωρίζεται σε δυο ‘μέρη’: το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) και το περιφερειακό νευρικό σύστημα (όλα τα μεμονωμένα νεύρα, συν το σωματικό νευρικό σύστημα και το αυτόνομο νευρικό σύστημα).

Αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, ρυθμίζει τα νευράκια μας (δηλαδή, το άγχος και τα νεύρα μας).

Το ίδιο σύστημα παίζει ρόλο στη διατήρηση του μυϊκού τόνου, που είναι το επίπεδο έντασης σε έναν μυ όταν είναι σε ηρεμία. Αυτό βοηθά στη στήριξη της στάσης και της ισορροπίας του σώματος.

Πηγή: news247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση