Tα βήματα που μας βοηθούν να κρατήσουμε μακριά το θάνατο είναι ακόμα λιγότερα από ό,τι ξέραμε

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 12:45 Tα βήματα που μας βοηθούν να κρατήσουμε μακριά το θάνατο είναι ακόμα λιγότερα από ό,τι ξέραμε

Η πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε πως αρκεί να περπατάμε δυο ημέρες την εβδομάδα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας από προβλήματα υγείας και να μειώσουμε τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Πριν ενάμιση χρόνο ‘αγκαλιάσαμε’ με χαρά τα ευρήματα μελέτης που μας ενημέρωνε ότι δεν είναι 10.000 τα βήματα που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα, για να βοηθάμε στη μείωση εμφάνισης παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιακά νοσήματα, η άνοια και κάποιες μορφές καρκίνου.

Επιπροσθέτως, μειώνονταν κατά 15% οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Είναι κάπου μεταξύ των 5000 με 6.000.

Ακολούθησε μετα-ανάλυση 15 διεθνών σχετικών μελετών, με δεδομένα από 40 χώρες που επιβεβαίωσε πως όσα περισσότερα βήματα κάνουμε κάθε ημέρα, τόσο μειώνουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Λογικό.

Οι ερευνητές ωστόσο, ανέφεραν και τον ιδανικό αριθμό για κάθε ηλικιακό γκρουπ.

Για παράδειγμα,

  • για ανθρώπους ηλικίας από 60 χρόνων και πάνω, τα ιδανικά βήματα είναι από 6.000 έως 8.000 την ημέρα,
  • για ενήλικες έως 60 χρόνων, τα βήματα που μας δίνουν ζωή είναι από 8.000 έως 10.000 -την ημέρα.

Τονίστηκε ότι “βρήκαμε ασυνεπή στοιχεία ότι η ένταση του βήματος είχε σχέση με θνησιμότητα πέρα από τον συνολικό όγκο των βημάτων”.

Τώρα, θα καλωσορίσουμε την τελευταία σχετική εργασία που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ερευνητές του Kyoto University της Ιαπωνίας και του University of California του Λος Άντζελες ανέλυσαν δεδομένα από 3.100 Αμερικανούς ενήλικες, πριν καταλήξουν στο ότι όσοι έκαναν τουλάχιστον 8.000 βήματα σε μια ή δυο ημέρες της εβδομάδας, μείωσαν κατά 14.9% το ποσοστό πρόωρου θανάτου σε μια δεκαετία.

Τα περισσότερα οφέλη τα απήλαυσαν μετέχοντες που ήταν ηλικίας από 65 χρόνων και πάνω.

Όσοι έφτασαν στα τουλάχιστον 8.000 βήματα τρεις με 7 ημέρες της εβδομάδας, μείωσαν το ρίσκο στο 16.5%.

Όπως έγραψαν οι συγγραφείς της εργασίας στη δημοσίευση “ο αριθμός των ημερών της εβδομάδας που κάνουμε τουλάχιστον 8.000 βήματα έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο θανάτων από όλες τις αιτίες και τη καρδιοαγγειακή νόσο.

Τα ευρήματα μας υποδηλώνουν ότι τα άτομα μπορεί να λάβουν σημαντικά οφέλη για την υγεία περπατώντας μόνο μερικές ημέρες την εβδομάδα”.

Πηγή: news247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση