Το «ταπεινό» λαχανικό που είναι ακόμη καλύτερο για την υγεία από όσο νομίζαμε

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 13:03 Το «ταπεινό» λαχανικό που είναι ακόμη καλύτερο για την υγεία από όσο νομίζαμε

Ερευνητές λένε ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι μια υπερτροφή - Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Το μπρόκολο είναι ένα από τα τρόφιμα που οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι είναι καλό για την υγεία τους και πως θα πρέπει να τρώνε πολύ περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη Sharon Palmer – εγγεγραμμένη διαιτολόγο, συγγραφέα και blogger στο The Plant-Powered Dietitian – το λαχανικό περιέχει ενώσεις θείου που δρουν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και έχουν συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Και, τώρα, οι ερευνητές στο Penn State λένε ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι μια υπερτροφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει τη δυνατότητα να προστατεύει την «επένδυση» του εντέρου, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το τοίχωμα του λεπτού εντέρου εξυπηρετεί τη σημαντική λειτουργία του ελέγχου του τι περνά στο σώμα, επιτρέποντας στο νερό και τα θρεπτικά συστατικά να περάσουν, αλλά κρατώντας τα άπεπτα τρόφιμα και βακτήρια εκτός. Το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία επειδή περιέχει ορισμένα μόρια που είναι σε θέση να δεσμεύονται σε θέσεις υποδοχέων στο λεπτό έντερο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της λειτουργίας «φραγμού» του εντερικού τοιχώματος, μεταδίδει το Healthline.

Και δεν είναι μόνο το μπρόκολο που περιέχει αυτό το μόριο. Οι συγγραφείς λένε πως όλα τα σταυρανθή λαχανικά θα μπορούσαν να είναι μια ευεργετική προσθήκη στη διατροφή μας.

Μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, όπως:

  • Ρόκα
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Λάχανο
  • Κουνουπίδι
  • Ραπανάκια κ.α.

Μελετώντας τις επιδράσεις του μπρόκολου στο έντερο

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Laboratory Investigation, εξέτασε συγκεκριμένα μόρια που ονομάζονται συνδέτες υποδοχέα υδρογονανθράκων αρυλίου, διαπιστώνοντας ότι ήταν ικανά να δεσμεύονται σε θέσεις υποδοχέα υδρογονάνθρακα (AHR) στο λεπτό έντερο ποντικών.

Μόλις συνδεθούν με τον υποδοχέα, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των κυττάρων στο εντερικό τοίχωμα. Για να διερευνήσει τα αποτελέσματα αυτών των μορίων, η ομάδα επιστημόνων τάισε μια ομάδα ποντικών με δίαιτα 15% μπρόκολο. Σημειώνουν ότι αυτό είναι περίπου το ίδιο με μια ανθρώπινη πρόσληψη 3,5 φλιτζανιών μπρόκολο την ημέρα. Τα ζώα ελέγχου τράφηκαν με την κανονική τους διατροφή. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανάλυση στους ιστούς τους για να διαπιστωθεί πόσο καλά ενεργοποιήθηκε το AHR. Εξέτασαν επίσης τον αριθμό των διαφόρων τύπων εντερικών κυττάρων και τις συγκεντρώσεις βλέννας.

Τα ποντίκια που δεν κατανάλωναν μπρόκολο δεν είχαν καμία δραστηριότητα AHR. Αυτό άλλαξε τη λειτουργία του εντερικού φραγμού τους, έκανε την τροφή να ταξιδεύει πιο γρήγορα μέσω του λεπτού εντέρου και μείωσε τον αριθμό των κύλικων κυττάρων (κύτταρα που εκκρίνουν βλέννα). Υπήρχαν επίσης λιγότερα κύτταρα Paneth (κύτταρα που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας στο μικροβίωμα), λυσοσώματα (κύτταρα που διασπούν τα φθαρμένα κύτταρα και βακτήρια) και εντεροκύτταρα (κύτταρα που βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, εκείνα τα ποντίκια που δεν τρέφονταν με μπρόκολο είχαν την υγεία του εντέρου που ήταν σε κίνδυνο με τρόπους που είναι γνωστό ότι συνδέονται με ασθένειες. Ως αποτέλεσμα, πιστεύουν ότι το μπρόκολο και άλλες παρόμοιες τροφές είναι φυσικές πηγές προσδεμάτων AHR που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του λεπτού εντέρου.

Γιατί το μπρόκολο είναι υπερτροφή

Η διατροφολόγος Shereen Jegtvig, η οποία συνέγραψε το «Superfoods for Dummies» και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Bridgeport στο Κονέκτικατ, είπε ότι οι υπερτροφές είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία και την ευεξία.

«Τυπικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη ασθενειών», εξήγησε, σημειώνοντας ότι αρκετά παραδείγματα υπερτροφών περιλαμβάνουν μούρα, φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και όσπρια.

Ο Jegtvig είπε ότι το μπρόκολο θεωρείται υπερτροφή επειδή είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. «Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και K, φυτικών ινών και φυλλικού οξέος. Περιέχει επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η σουλφοραφάνη, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες», εξήγησε. «Επιπλέον, το μπρόκολο είναι χαμηλό σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος», είπε ο Jegtvig.

Η κατανάλωση λαχανικών όπως το μπρόκολο πρέπει να αποτελεί τακτικό μέρος της διατροφής σας

Η Πάλμερ είπε ότι συμβουλεύει να τρώτε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα.

«Το μπρόκολο ταιριάζει επίσης καλά σε πολλές δίαιτες… από τη μεσογειακή έως την ασιατική διατροφή», πρόσθεσε, «και αυτά τα λαχανικά είναι οικονομικά, ευέλικτα και νόστιμα για όλες τις ηλικίες». Τέλος, ο Palmer σημείωσε ότι, για όσους καταναλώνουν μια πιο φυτική διατροφή, το μπρόκολο μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικού ασβεστίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση