Υπάρχουν καλοί και κακοί υδατάνθρακες; Η απάντηση των ειδικών για το τι πρέπει να περιέχουν τα γεύματά σας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 11:59 Υπάρχουν καλοί και κακοί υδατάνθρακες; Η απάντηση των ειδικών για το τι πρέπει να περιέχουν τα γεύματά σας

Οι υδατάνθρακες δεν είναι πάντα απαγορευτικοί σε μια διατροφή. Μάλιστα στη σωστή δοσολογία και με τη σωστή μέθοδο παρασκευής μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Υπάρχουν καλοί και κακοί υδατάνθρακες;

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι πατάτες αποτελούν μια ζωτική πηγή καλίου, φυτικών ινών και βιταμινών. Οι ερευνητές συμβουλεύουν να προσθέσετε στη διατροφή σας, πατάτες και άλλα αμυλούχα λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες και τα γιαμ.

Σύμφωνα με ερευνητές του Montefiore Medical Center στη Νέα Υόρκη, η επιλογή ρυζιού αντί για πατάτες, μπορεί να στερήσει από τη διατροφή σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Μια λεπτομερής σύγκριση των θρεπτικών συστατικών σε τυπικά αμερικανικά γεύματα αποκάλυψε ότι η αντικατάσταση μερίδων ψωμιού και ρυζιού, με πατάτες, δύο φορές την ημέρα, θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα καλίου κατά 21%, βιταμίνης C κατά 11% και φυτικών ινών κατά 10% στον οργανισμό, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 95% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν προσλαμβάνουν μέσω της διατροφής τους, τις συνιστώμενες ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή πέψη.

Επίσης, σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition, το 98% δεν λαμβάνει αρκετό κάλιο, ένα μέταλλο, το οποίο είναι σημαντικό για τη μυϊκή συστολή (την ιδιότητα των μυών να συστέλλονται μετά από κάποιο ερέθισμα του νευρικού συστήματος και να κινούν τα διάφορα μέρη του σώματος) και την φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Μιλώντας για τα ευρήματα, ο επικεφαλής της μελέτης και διατροφολόγος Dr Keith T Ayoob δήλωσε ότι φαίνεται πως οι υδατάνθρακες έχουν «πολύ διαφορετικά προφίλ βιταμινών και θρεπτικών συστατικών».

Για τη μελέτη, ο Dr Ayoob και οι συνάδελφοί του συνέκριναν την ποσότητα καλίου, βιταμινών Β6 και C και φυτικών ινών σε μια μεσαίου μεγέθους πατάτα με εκείνη του λευκού ρυζιού και του ψωμιού ολικής αλέσεως.

Στη συνέχεια, υπολόγισαν τη διαφορά στα θρεπτικά συστατικά μεταξύ των τριών διαφορετικών υδατανθράκων, σε δύο τυπικά αμερικανικά γεύματα και υπολόγισαν τη συνολική ημερήσια διαφορά.

Εκτός από λιγότερο κάλιο και φυτικές ίνες στα γεύματα με ρύζι και πατάτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης 17% λιγότερη βιταμίνη Β6 – ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται επίσης στο χοιρινό και το κοτόπουλο και είναι απαραίτητο για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, διαπίστωσε ότι μια μεσαίου μεγέθους πατάτα περιέχει το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλίου, ενώ το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει μόνο το 3%.

Ο Dr Ayoob, παιδίατρος και διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore, δήλωσε: «Είναι δελεαστικό να γνωρίζουμε ότι όλες οι τροφές με υδατάνθρακες κατηγοριοποιούνται σε διαφορετικές ομάδες τροφίμων για κάποιο λόγο – ίσως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι τείνουν να έχουν πολύ διαφορετική περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα».

Ο Dr Ayoob έγραψε ότι οι πατάτες είναι μια καλή πηγή καλίου, ενός «θρεπτικού συστατικού που ενδιαφέρει», σύμφωνα με τις Dietary Guidelines for Americans του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Επιπλέον, μια μεσαίου μεγέθους πατάτα περιέχει το 30% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C – σημαντικής για τις διαδικασίες επούλωσης – ενώ το ψωμί ολικής αλέσεως δεν περιέχει καθόλου.

Ο Dr Ayoob δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πατάτες είναι πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το λευκό ρύζι ή το ψωμί. Ωστόσο, δεν διερεύνησε την περιεκτικότητα του καστανού ρυζιού σε θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, πρότεινε να μην τρώμε μόνο πατάτες, αλλά να προσθέσουμε στη διατροφή μας μια «ποικιλία αμυλούχων λαχανικών», όπως οι γλυκοπατάτες και τα γιαμ.

Πηγή: enikos.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση