Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από σήμερα έως 3 ευρώ για εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 13:23 Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από σήμερα έως 3 ευρώ για εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα

Η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στη φαρμακευτική δαπάνη για εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα ξεκινά από τον Απρίλιο.

Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο προβλέπει πως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα αντίτιμο ύψους  1 ευρώ για τις κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές κ.α.) και 3 ευρώ για τις απεικονιστικές (αξονικές, μαγνητικές κ.α.), με χρέωση ανά παραπεμπτικό.

Να σημειωθεί πως η συμμετοχή του θα είναι μηδενική για όποιον υποβάλλεται σε εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία και δομές του ΕΣΥ.

«Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές», εξήγησε πριν από λίγες ημέρες αναφερόμενος στο μέτρο ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε:

«Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, που συνεχίζεται και τώρα που τελείωσε ο κορονοϊός. Εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές» εξήγησε.

Το μέτρο ελήφθη με σκοπό την ενίσχυση των κλινικοεργαστηριακών κέντρων, η βιωσιμότητα των οποίων πλήττεται εξαιτίας του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών clawback, δηλαδή εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που επιστρέφουν στο κράτος οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, όταν σημειώνεται υπέρβαση της υποχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης για τα τις εξετάσεις των ασφαλισμένων.

Έτσι, το 1 και 3 ευρώ που θα καταβάλλουν οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ από την 1η Απριλίου για τις εξετάσεις τους στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό παρόχους (ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία κλπ), θα καταβάλλεται στον ΕΟΠΥΥ και θα συμψηφίζεται με το clawback των διαγνωστικών κέντρων.

Της Γιάννας Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση