• Εκτύπωση

Οι μαθητές, οι καταλήψεις, τα προβλήματα και ο τρόπος που προσπαθούν να τα λύσουν...


Τις τελευταίες ημέρες αρκετά από τα σχολεία της Λαμίας "ανοιγοκλείνουν". Το βράδυ μπαίνει το λουκέτο. Το πρωί ή το μεσημέρι βγαίνει και ξανά τα ίδια.

Πολλοί κατηγορούν τα παιδιά που κάνουν κατάληψη ότι δεν έχουν αιτήματα και το κάνουν απλώς για να χάσουν μάθημα. Δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι μαθητές έχουν προβλήματα. Έχουν αιτήματα. Απλά τις περισσότερες φορές χάνουν το δίκιο τους γιατί ο τρόπος που προσπαθούν να τα επικοινωνήσουν είναι λάθος.

Μίλησα μαζί τους και πρέπει να πω ότι πολλά από τα παιδιά είναι ώριμα για την ηλικία τους. Δεν βρίσκουν όμως "ανοιχτά αυτιά" για να ακούσουν και κυρίως για να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Θα σας αναφέρω ένα από πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ και το οποίο δείχνει την ανισότητα που υπάρχει σε σχέση με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.

Στις Πανελλήνιες εξετάσεις αν ένα μαθητής των ΓΕΛ για κάποιο σοβαρό λόγο (υγείας ή κάτι άλλο) δεν μπορέσει να δώσει ένα μάθημα, έχει το δικαίωμα σύμφωνα με τον νόμο να το δώσει λίγες ημέρες αργότερα.

ΔΕΝ ισχύει το ίδιο για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Αν χάσουν ένα μάθημα, δεν τους επιτρέπουν να το γράψουν σε λίγες ημέρες και χάνουν τις εξετάσεις οριστικά. Του χρόνου πάλι.

Αν είναι έτσι τα πράγματα, ποιος μπορεί να πει σε αυτά τα παιδιά ότι δεν έχουν δίκιο;

Ποιος μπορεί να τους πει ότι δεν έχουν δίκιο όταν διαμαρτύρονται για την "Τράπεζα Θεμάτων", μετά τη σφαγή που έγινε στην Α΄ Λυκείου φέτος;

Φυσικά και έχουν δίκιο όταν δεν έχουν πάρει ακόμα κάποια βιβλία ή όταν δεν είναι εξοπλισμένα τα εργαστήρια τους.

Εννοείτε ότι έχουν δίκιο όταν η αίθουσα στάζει ή το χειμώνα δεν υπάρχει πετρέλαιο.

Ποιος μπορεί να τους πει ότι έχουν άδικο όταν ζητούν περισσότερες δράσεις και κοινωνικές δομές για τους συμμαθητές τους, που δεν έχουν να πάρουν ένα κουλούρι και φυσικά ούτε λόγος για φροντιστήρια;

Αυτά και άλλα πολλά, μεγάλα ή μικρά, ανάλογα πως τα βλέπει ο καθένας, ωστόσο κανείς δεν ασχολείται και αυτή η αδιαφορία είναι που σκοτώνει τα όνειρά τους.

Οι καταλήψεις δεν είναι λύση

Αγαπητοί μαθητές, όσο κι αν σας πνίγει το δίκιο, όσο κι αν βράζει το αίμα σας, θα πρέπει να καταλάβετε ότι οι καταλήψεις δεν είναι η λύση. Δεν είναι ο σωστός δρόμος μέσα από τον οποίο θα επικοινωνήσετε τα προβλήματά σας.

Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι μπορείτε να αναλάβετε άλλες πρωτοβουλίες και να αγωνιστείτε συντονισμένα και δυναμικά για τα δίκαια αιτήματά σας.

Μπορειτε κατ΄ αρχήν να οργανώσετε μια μεγάλη κινητοποίηση της μαθητικής κοινότητας, ημέρα και ώρα που δεν θα έχετε μάθημα (είναι αυτονόητο γιατί), καταθέτοντας στους αρμόδιους τα αιτήματά σας.

Ταυτόχρονα κοινοποιήστε τα, μέσα από τα social media και ταυτόχρονα καλέστε τους υπεύθυνους σε δημόσιο διάλογο, ώστε δεσμευθούν για την επίλυσή τους.

Μιλήστε μα τους γονείς σας και τους καθηγητές σας και ζητήστε να είναι στο πλευρό σας, αφού πολλά από τα προβλήματά σας είναι και δικά τους.

Το LamiaReport είναι στη διάθεσή σας αν θέλετε να κοινοποιήσετε τα αιτήματά σας. Στείλτε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Φιλικά, μη χάνετε το δίκιο σας με τις "καταλήψεις"

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

(φώτο αρχείου)




Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB