Σταυρόλεξο για γερούς λύτες οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 10:24 Σταυρόλεξο για γερούς λύτες οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Προβληματισμός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τα πρόσωπα που θα στηρίξουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον προσεχή Μάιο.

Η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και την Πειραιώς για διαφορετικούς όμως λόγους. Από την μία το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες προκείμενου να βρεθούν οι «εκλεκτοί» για τους μεγάλους δήμους, ενώ από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει τρόπους να ξεπεράσει τα «γαλάζια» αντάρτικα που έχουν στηθεί σε δήμους και περιφέρειες.

Ωστόσο κοινό σημείο δυστοκίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής η Θεσσαλονίκη. Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία της πόλης, τάραξε τα νερά και άνοιξε για τα καλά το παιχνίδι για την διεκδίκηση του δήμου. Τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που είχαν αποφασίσει να στηρίξουν τον νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης τώρα τρέχουν να βρουν άλλους υποψηφίους. Στη ΝΔ που βλέπουν πως πλέον οι πιθανότητες να κερδίσουν εκ νέου τον δήμο αυξήθηκαν μετά την αποχώρηση Μπουτάρη, δεν μπορούν εδώ και καιρό να βρουν το κατάλληλο πρόσωπο.

Άρωμα γυναίκας στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου είναι ένα όνομα που ακούγεται έντονα για τον ΣΥΡΙΖΑ για την δημαρχία της πόλης με τον Γιάννη Μπουτάρη να μιλά με πολύ θετικά λόγια για το κυβερνητικό στέλεχος. Από την άλλη πλευρά το ΚΙΝΑΛ δείχνει να καταλήγει στην Εύα Καϊλή που φαίνεται πως έχει πάρει την απόφαση να αφήσει τις Βρυξέλλες και να επιστρέψει στην ιδιαίτερη της πατρίδα. Υπάρχει όμως και η περίπτωση του Σπύρου Βούγια ο οποίος δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του μετά από 16 χρόνια να διεκδικήσει και πάλι τον δήμο της πόλης, με την ελπίδα αυτή την φορά να τα καταφέρει. Οι πιθανότητες όμως να τον στηρίξει η Χαριλάου Τρικούπη εκτός απροόπτου είναι ελάχιστες.

Παρέλαση ονομάτων στη ΝΔ

Στην Πειραιώς η δυστοκία συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι παραδοσιακά μία «γαλάζια» εκλογική περιφέρεια. Η απόφαση του πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Ορφανού και του πρώην Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη να κατέβουν αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές έχουν «βραχυκυκλώσει» την Πειραιώς. Τα όνομα δίνουν και παίρνουν με τις μετρήσεις που γίνονται για συγκεκριμένα πρόσωπα να είναι συνεχείς. Τελευταία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τρία πρόσωπα που μπορεί να γνωρίζουν πολύ καλά την Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα τους αλλά δεν έχουν την δημοτικότητα που θα επιθυμούσε η ΝΔ. Πρόκειται για τον μηχανικό Νίκο Ταχιάο τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, αλλά και τον γιο του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Κούβελα. Επίσης έχει ακουστεί το όνομα του Κωνσταντίνου Ζέρβα ο οποίος είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό του Γιάννη Μπουτάρη αλλά στην συνέχεια παραιτήθηκε. Στην περίπτωση που επιλεγεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα τότε θεωρείται βέβαιο πως δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην βάση της «γαλάζιας» βάσης καθώς όπως τονίζουν στελέχη της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, η πολιτική του διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ και η στάση του απέναντι στη κεντροδεξιά παράταξη δεν έχει ξεχαστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως βολιδοσκοπήθηκαν και βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να διεκδικήσουν τον δήμο, όπως ο Κώστας Γκιουλέκας αλλά οι απαντήσεις προς την Πειραιώς ήταν αρνητικές.

Γόρδιος δεσμός η Αθήνα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός όμως από την Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά υποψήφιο και για τον Δήμο της Αθήνας αλλά μέχρι στιγμής τα ονόματα που "διαρρέονται" από την Κουμουνδούρου δίνονται κυρίως για να «καούν» παρά για να διεκδικήσουν την δημαρχία. Ο πήχης είναι αρκετά ψηλά καθώς στις προηγούμενες εκλογές ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο πετώντας εκτός για πρώτη φορά τον υποψήφιο της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Τα χρονικά περιθώρια για τον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να στενεύουν καθώς τόσο η ΝΔ έχει ανακοινώσει την στήριξη της στον Κώστα Μπακογιάννη που έχει αρχίσει ήδη τον προεκλογικό του αγώνα, όπως και το ΚΙΝΑΛ με τον Παύλο Γερουλάνο.

Δεν αποκλείεται το πρόσωπο που θα επιλεγεί να προέρχεται ή από την κεντρική πολιτική σκηνή ή από τον χώρο του αθλητισμού και να είναι ιδιαιτέρως προβεβλημένο έτσι ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος από την υψηλή δημοτικότητα του.

Μέχρι στιγμής μόνο ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που προωθεί ο κομματικός μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο φαίνεται να μην αποκλείει το Μαξίμου που δείχνει να αναζητά πιο ηχηρό σε δημοτικότητα στέλεχος. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως το τραπέζι συνεχίζει να βρίσκεται και το όνομα της Εφης Αχτσιόγλου για το οποίο γίνονται συνεχώς μετρήσεις για τον αντίκτυπο που έχει στην κοινή γνώμη. Ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν καθόλου τυχαίες τις συνεχείς εμφανίσεις της υπουργού Εργασίας στα μέσα ενημέρωσης, καθώς θεωρούν πως στόχο έχουν την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση