Τι έφερε (και τι παίρνει) στις βαλίτσες του ο Ναρέντρα Μόντι

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 10:08 Τι έφερε (και τι παίρνει) στις βαλίτσες του ο Ναρέντρα Μόντι

Ο κ. Μόντι συνοδευόταν από δεκάδες Ινδούς επιχειρηματίες, επτά εκ των οποίων είναι εκ των ισχυρότερων του κόσμου  - Ο Ινδός πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας - μεταξύ άλλων- και για την εξαγορά λιμένων στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα είναι ιστορική για μια σειρά από λόγους. Όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα μας μετά από 40 χρόνια. Αλλά επειδή σηματοδοτεί την έναρξη μιας κάθε άλλο παρά τυπικής, πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών, σε μια κομβική στιγμή και για τις δύο χώρες: Αυτή κατά την οποία η Ελλάδα αναδύεται ως παγκόσμιος επενδυτικός προορισμός και σταθερά αναπτυσσόμενη οικονομική δύναμη μετά από μια επίπονη δεκαετή κρίση. Αλλά και αυτή κατά την οποία η Ινδία, έχοντας ξεπεράσει την Κίνα ως την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη (με περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους), επιχειρεί να κάνει το άλμα της ανάδειξης στην επόμενη οικονομική, βιομηχανοτεχνολογική, στρατιωτική και διαστημική υπερδύναμη, με σκοπό να ξεπεράσει την Κίνα σε όλους τους τομείς.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά που κόμισε ο κ. Μόντι δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ινδία, έχει επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ένα επίμονο "φλερτ" της Ελλάδας, καθώς τη θεωρεί τον ιδανικό και πλέον αξιόπιστο εταίρο για την προώθηση των εμπορικών και όχι μόνο συμφερόντων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κλισέ, άλλωστε, ότι ως χώρα είμαστε η πύλη της ανατολής στην Ευρώπη, δεν είναι μόνο κλισέ. Και ο Ναρέντρα Μόντι, φρόντισε να επαναλάβει, κατά την επίσκεψή του, ότι θεωρεί την Ελλάδα σημαντική οικονομική, μεταφορική και στρατηγική πύλη της Ινδίας προς την Ε.Ε. και την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και να μιλήσει για "σπουδαίες ευκαιρίες" εκατέρωθεν, απαντώντας στο ερώτημα "γιατί τώρα", με το επιχείρημα ότι εκτιμά την ηγετική ικανότητα του Έλληνα πρωθυπουργού και τα όσα έχει επιτύχει την τελευταία 4ετία σε επίπεδο οικονομίας.

Το "φλερτ" το οποίο ευοδώθηκε τώρα, είχε γίνει σαφές μέσω των αρμοδίων διαύλων και κυρίως του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του οποίου, Άγγελος Τσαβδάρης είχε αναλάβει τον ρόλο του διαύλου επικοινωνίας και προπαρασκευαστή των όσων μεγάλων θα έρχονταν και θα έρθουν. Όχι τυχαία, άλλωστε, προ ολίγων μηνών, το Επιμελητήριο είχε διοργανώσει ελληνοϊνδικό επιχειρηματικό φόρουμ, που είχε αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα, της προπαρασκευής, του τελευταίου ανοίγματος της γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ιστορικά συνδέονται με φιλικές σχέσεις.

monti-mitsotakis
 

Τι φέρνει- τι θέλει

Το Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο είχε θέσει σε πρώτο πλάνο την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα- φαινόμενο που εξαπλώνεται σε όλο τον δυτικό κόσμο, προκαλώντας "πονοκέφαλο" σε ολόκληρους κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός. Για το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ινδός πρωθυπουργός κόμισε την πρόθεση διακρατικής συμφωνίας, για την εισαγωγή ειδικευμένου και μη προσωπικού από την αχανή, μεγαλύτερη του κόσμου "δεξαμενή" της Ινδίας. Σε δεύτερο επίπεδο, ο Ινδός πρωθυπουργός είχε στη "βαλίτσα" του διακρατική συμφωνία για την κατεύθυνση εκατομμυρίων τουριστών από την πατρίδα του στην Ελλάδα, σε μια εποχή που καταγράφεται "έκρηξη" των εκατομμυριούχων και εντυπωσιακή οικονομική αναρρίχηση της μεσαίας τάξης στην Ινδία. Η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη πάντως ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφορά τη συνεργασία στην αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (θυμίζουμε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο, για παράδειγμα, απολαμβάνει εξαιρετικής δημοφιλίας στην Ινδία καθώς θεωρείται το καλύτερο του κόσμου εκεί).

Σημαντικότερο όλων, ωστόσο, κρίνεται το γεγονός ότι ο κ. Μόντι συνοδευόταν από δεκάδες Ινδούς επιχειρηματίες, επτά εκ των οποίων είναι εκ των ισχυρότερων του κόσμου και τον συνόδευσαν στο δείπνο με τον πρωθυπουργό, ενώ συναντήθηκαν και με Έλληνες επιχειρηματίες, συζητώντας τις προοπτικές συνεργασίας.

Έδαφος για επενδύσεις ο κ. Μόντι και οι επιχειρηματίες που τον συνόδευαν είδαν αχανές στην Ελλάδα. Σε μια σειρά κλάδων, από αυτόν της υψηλής τεχνολογίας, στις υποδομές, τον τουρισμό με εξαγορές ξενοδοχειακών μονάδων και μαρίνων, τη βαριά βιομηχανία, τις μεταφορές κ.α. Αυτό, ωστόσο, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε μεγαλύτερο βάρος ο Ναρέντρα Μόντι, ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα καταστεί η Ελλάδα και επισήμως ο κεντρικός διακομετακομιστικός κόμβος της Ινδίας προς την Ευρώπη.

Εδώ, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Ινδός πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας για την εξαγορά λιμένων στην Ελλάδα, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ήταν πλήρως ενήμερος ως προς το ζήτημα αυτό. Άλλωστε, έγινε και η πρώτη νύξη για ένα deal διαστάσεων... Ινδίας που επιθυμεί να κάνει η αχανής χώρα: Ο λόγος για το ενδιαφέρον του ινδικού ομίλου Adani Group, του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι (πλουσιότερου Ασιάτη και μέχρι πέρυσι νούμερο δύο στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη) για την εξαγορά ενός λιμένα στην Ελλάδα. Ο Αντάνι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει εστιάσει σε δύο λιμάνια: Πρωταρχικά αυτό της Καβάλας και εν δευτέροις αυτό του Βόλου, ενώ ενδιαφέρον έχει και για της Αλεξανδρούπολης.

monti-kmitsotakis

Οι επιχειρηματίες

Τον Ινδό πρωθυπουργό συνόδευσαν συμπατριώτες του επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε έχουν ανοίξει μπίζνες, είτε θέλουν να εκκινήσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, επενδύοντας απευθείας, ή ανοίγοντας συνεργασία με ελληνικούς ομίλους. Οι επιχειρηματίες αυτοί δραστηριοποιούνται σε μια σειρά κλάδων, από τις υποδομές και τις κατασκεύες, στη ναυτιλία και την ενέργεια, την επισιτιστική αλυσίδα, την παραγωγή φαρμάκων, τον τουρισμό, αλλά και της ένδυσης. Η επίσκεψή τους κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική κρίνεται, με δεδομένο ότι εξέφρασαν τους τομείς που ήθελαν να επενδύσουν και... έπιασαν κατευθείαν δουλειά, σε συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες.

Ανάμεσα στους Έλληνες προσκεκλημένους, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων, ο CEO της Mytlineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, οι επιχειρηματίες Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Γιώργος Περιστέρης. Παρών, κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις και ωθώντας την κουβέντα προς επιχειρηματικά deals, ήταν ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-ινδικού Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μελάς.

Από τη συζήτηση μεταξύ των επιχειρηματιών και των δύο πρωθυπουργών, δεν προέκυψε μόνο το έντονο ενδιαφέρον των Ινδών επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αλλά και ότι υπάρχει "ανοιχτός δρόμος" και πρόσφορο έδαφος για να κάνουν "άνοιγμα" στην αχανή ινδική αγορά ελληνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες τις αμέτρητες ευκαιρίες που προσφέρει η αλματώδης ανάπτυξη της χώρας και η ούτως ή άλλως γιγαντιαία σε πραγματικούς αριθμούς αγορά. Και ενώ οι πρώτες επαφές κρίνονται ως πολύ γόνιμες και εποικοδομητικές και τα αποτελέσματά τους αναμένεται να τα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε πρόσκληση από τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Ινδία στις αρχές του έτους, συνοδευόμενος και αυτός από αποστολή επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην ινδική αγορά.

mitsotakis-monti-team

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση