Εκατόμβη νεκρών στη Μέκκα: Πάνω από 700 πιστοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου - Βίντεο ντοκουμέντο!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 15:27 Εκατόμβη νεκρών στη Μέκκα: Πάνω από 700 πιστοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου - Βίντεο ντοκουμέντο!
- 717 οι νεκροί και 805 οι τραυματίες στην πόλη Μίνα έξω από τη Μέκκα
- Ποδοπατήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην πόλη για το ετήσιο προσκύνημα Hajj, της Γιορτής της Θυσίας
- Δυο εκατομμύρια πιστοί στην Ιερή Πόλη των Μουσουλμάνων
- Συγκλονιστικές οι εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας
- Είναι το δεύτερο πολύνεκρο δυστύχημα στη Σαουδική Αραβία σε διάστημα δυο εβδομάδων
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ!
 
Είναι μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της Μέκκας. Τα σωστικά συνεργεία μετά το σημερινό ποδοπάτημα δεν προλαβαίνουν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες. Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας απέδωσε την τραγωδία που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι στη Μίνα και να τραυματισθούν τουλάχιστον 863, κοντά στη Μέκκα, στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών που έχουν την τάση, όπως είπε, να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων του χατζ.

"Αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα τέτοιο δυστύχημα", δήλωσε ο Χάλεντ αλ-Φάλιχ στη δημόσια τηλεόραση Ελ-Εκμπαρίγια, αφού επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας, που είναι η χειρότερη κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος (χατζ) εδώ και 25 χρόνια.

"Πολλοί προσκυνητές αρχίζουν να κινούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ωράρια" που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των τελετουργιών, είπε.
 
 
"Αυτός είναι ο κύριος λόγος για ένα τέτοιο δυστύχημα", δήλωσε ο σαουδάραβας αξιωματούχος, ανακοινώνοντας την κινητοποίηση των υπηρεσιών του για τη διάσωση και τη νοσηλεία των τραυματιών. Ο υπουργός υποσχέθηκε τη διενέργεια "ταχύτατης και διαφανούς" έρευνας.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η σαουδαραβική υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας, 717 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 805 τραυματίστηκαν κατά το ποδοπάτημα που προκλήθηκε όταν ένα ανθρώπινο κύμα που έφευγε από μία από τις στήλες συγκρούστηκε με ένα άλλο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση κοντά στο σημείο του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά. Το Ιράν, που έχασε 43 πολίτες του κατά το ποδοπάτημα, επέρριψε την ευθύνη για την τραγωδία σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

"Για λόγους που αγνοούμε" ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του χατζ."Αυτό προκάλεσε αυτό το τραγικό συμβάν", πρόσθεσε ο Σαΐντ Οχάντι στην ιρανική τηλεόραση.
 
 
 
 
 



Περίπου δυο εκατομμύρια πιστοί έχουν συγκεντρωθεί αυτές τις μέρες στη Μέκκα για το ετήσιο προσκύνημα Hajj, της Γιορτής της Θυσίας. Οι άτυχοι προσκυνητές ποδοπατήθηκαν στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της Μέκκας, και όπου διαμένουν οι προσκυνητές.

Η Οδός 204 είναι η μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό της Μίνα στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά. Σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Αντχα, οι πιστοί, εκτός του ότι θυσιάζουν ένα πρόβατο, ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη, ενώ αύριο και μεθαύριο, δεύτερη και τρίτη ημέρα, ρίχνουν 21 πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη. Η πρώτη ημέρα του Άιντ αλ Αντχα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά.
 
 
 
 
 
Είναι η δεύτερη πολύνεκρη τραγωδία που συγκλονίζει τη Σαουδική Αραβία και τη Μέκκα. Στις 11 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της κακοκαιρίας είχε καταρρεύσει γερανός στο Μεγάλο Τέμενος της Ιερής Πόλης των Μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 107 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 238.
 
 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση