Το βίντεο από το εσωτερικό του Reina που έστειλαν οι τζιχαντιστές στον μακελάρη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 16:20 Το βίντεο από το εσωτερικό του Reina που έστειλαν οι τζιχαντιστές στον μακελάρη

Θέλοντας να προετοιμάσουν για το χτύπημα στο Reina τον μαχητή τους Abdulkadir Masharipov, το Ισλαμικό Κράτος του έστειλε πλάνα από το εσωτερικό του νυχτερινού κέντρου στο Ορτάκιοϊ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Abdulkadir Masharipov, που συνελήφθη στις 16 Ιανουαρίου στην περιοχή Esenyurt της Κωνσταντινούπολης για το μακελειό στο Reina, δήλωσε ότι παρακολούθησε το βίντεο ξανά και ξανά γιατί δεν ήταν εξοικειωμένος με το εσωτερικό του νυχτερινού κέντρου διασκέδασης στην ακτή του Βοσπόρου.

Στα πλάνα, που όπως γίνεται γνωστό εστάλησαν από τη Ράκα, φαίνονται τα εσωτερικά και εξωτερικά τμήματα του Reina. Το βίντεο δείχνει και τη διαδρομή που ακολούθησε ο Abdulkadir Masharipov κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην οποία πέθαναν 39 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 65 την 1η Ιανουαρίου.

"Όταν ήταν βέβαιο ότι θα πραγματοποιήσουμε την επίθεση, ο εμίρης με τον οποίο ήρθα σε επαφή στη Ράκα μου έστειλε πλάνα από το εσωτερικό του Reina. Είδα το βίντεο ξανά και ξανά. Αφού απομνημόνευσα τους χώρους του Reina, πήγα στο Zeytinburnu και πήρα το όπλο μου. Γύρισα και άρχισα την επίθεση", δήλωσε στην κατάθεσή του ο Abdulkadir Masharipov.

Αναζητώντας την αρχική πηγή του βίντεο, οι αρχές αξιολογούν το κατά πόσο θα μπορούσε να έχουν συγκεντρωθεί τα πλάνα από τα social media. Εξετάζουν επίσης την ακρίβεια των απαντήσεων που δόθηκαν από τον Abdulkadir Masharipov.

Η ανάκριση του μαχητή του Ισλαμικού Κράτους φέρεται να διεξάγεται στα ρωσικά λόγω της δυσκολίας του με την τουρκική γλώσσα. Όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε το Reina για να επιτεθεί, ο Masharipov είπε ότι όσοι βρίσκονταν μέσα ήταν "αποστάτες". Όταν τον ρώτησαν γιατί σκότωσε τον αξιωματικό της αστυνομίας που βρισκόταν στην πόρτα τους είπε ότι εκείνος άνοιξε πρώτος πυρ. "Δεν θα μπορούσα να μπω στο Reina χωρίς να τον σκοτώσω".

Ο Abdulkadir Masharipov τους είπε ότι είχε κρατηθεί για σχεδόν ένα μήνα το 2015 στο Ιράν επειδή είχε πλαστό διαβατήριο. Μετά από αυτό εισήλθε παράνομα στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2016. "Διατάχθηκα να πραγματοποιήσω επίθεση αυτοκτονίας στην Ταξίμ. Αυτός ήταν ο λόγος που ήρθα στην Κωνσταντινούπολη. Τα πλάνα που μου δόθηκαν στην Ταξίμ κρίθηκαν κατάλληλα από τον Hoca Aka στη Ράκα", τόνισε αναφερόμενος σε φιγούρα του ISIL στη Συρία.

Είπε στην αστυνομία πως δεν μπόρεσε να συναντήσει τον άνθρωπο που υποτίθεται θα του παρέδιδε εκρηκτικά για μελλονική επίθεση αυτοκτονίας. Με εντολές από τη Ράκα πήγε στο Reina με το όπλο του και χειροβομβίδες κρότου λάμψης που νόμιζε ότι ήταν χειροβομβίδες. "Έφτασα στο Reina για να πεθάνω. Όταν είδα ότι οι χειροβομβίδες έβγαζαν φως, έτρεξα μακριά".

Μετά την επίθεση επικοινώνησε με μαχητές του ISIL στη Ράκα και του είπαν να περιμένει να επικοινωνήσει μαζί του ομάδα του ISIL στην επαρχία Konya, όπου ήταν και ο αρχικός προορισμός του όταν έφτασε στην Τουρκία.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση