Εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 19:47 Εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδας σε  συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας και ομάδα επιστημόνων  εξειδικευμένων στις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος και στο πλαίσιο της διαρκούς επιστημονικής και παιδαγωγικής ενημέρωσης και υποστήριξης όλων των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνει κύκλο έξι (6) εξ αποστάσεως επιμορφωτικών σεμιναρίων, με θέμα: «Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στο Συμπεριληπτικό Σχολείο  του 21ου αιώνα»

Οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) αποτελούν διάχυτες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Ο όρος διάχυτες αναφέρεται στο εύρος των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζουν τα  άτομα με ΔΑΦ, σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της ανάπτυξης, όπως ο αισθητηριακός  τομέας, ο τομέας της επικοινωνίας, ο τομέας των κοινωνικών δεξιοτήτων και ο γνωστικός  τομέας. Ο όρος φάσμα υποδηλώνει τα διαφορετικά επίπεδα λειτουργικότητας που μπορεί να  παρουσιάζουν τα άτομα με ΔΑΦ: χαμηλή, μέση και υψηλή λειτουργικότητα.

Τα άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) παρουσιάζουν ελλείμματα τόσο  στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση όσο και στη διαδικασία της  μάθησης. Είναι σημαντικό ένα άτομο να μπορεί να επικοινωνεί τις βασικές του ανάγκες.  Ωστόσο, είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της ζωής του να μπορεί να αξιοποιεί τις  επικοινωνιακές και γνωστικές του δεξιότητες για να αλληλοεπιδρά, να επικοινωνεί με  κατάλληλο τρόπο και να προσαρμόζεται, στον κατάλληλο χρόνο και τόπο, διαχειριζόμενο  επαρκώς τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τη διαδικασία της μάθησής του. Σε  αυτούς τους τομείς τα άτομα με ΔΑΦ παρουσιάζουν δυσκολίες με αποτέλεσμα συχνά να  αποφεύγουν την αλληλεπίδραση στη σχολική τάξη και την επικοινωνία ή να την επιδιώκουν  με κοινωνικά μη συμβατό τρόπο οδηγούμενα συχνά σε σχολική αποτυχία.

Επειδή κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μαθαίνει, να αναπτύσσει πλήρως τις δυνατότητές του  και να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη μετάβαση στη νεαρή ενήλικη ζωή, με το σεμινάριο  αυτό προωθείται η ποιοτική συμπεριληπτική εκπαίδευση προκειμένου να ενισχυθούν τόσο  τα μαθησιακά αποτελέσματα όσο και η ομαλή ενδοπροσωπική και διαπροσωπική  προσαρμογή των ατόμων με ΔΑΦ.

Ο κύκλος των έξι (6) επιμορφωτικών συναντήσεων υλοποιείται κάθε Δευτέρα (αρχής  γενομένης από τη Δευτέρα 31/10/2022) και ώρα 18:30 - 20:30 και περιλαμβάνει  online εισηγήσεις και workshop, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Όλο το υλικό, οι ενημερώσεις και οι βεβαιώσεις του σεμιναρίου θα είναι διαθέσιμα στο drive και στην ιστοσελίδα του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας.

Στους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν στον κύκλο και των έξι (6) επιμορφωτικών  συναντήσεων και θα υποβάλουν τη φόρμα επιβεβαίωσης παρουσίας και τη διάρκεια  υλοποίησης των επιμορφωτικών συναντήσεων (18:30 - 20:30) και μόνον, θα χορηγηθεί  βεβαίωση παρακολούθησης.

Το πλήρες πρόγραμμα ΕΔΩ.

Σύντομα Βιογραφικά Εισηγητών/ριων

Αναστασία Κατσούγκρη

Η Αναστασία Κατσούγκρη είναι Ειδική Παιδαγωγός και Συγγραφέας, Πτυχιούχος Ειδικής Αγωγής -ΕΚΠΑ με εξειδίκευση στα άτομα με κινητική αναπηρία και στις Μαθησιακές  Δυσκολίες. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών από το ΤΕΑΠΗ Αθήνας και Υποψήφια  Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει γράψει για λογαριασμό του ΙΕΠ τον «Οδηγό  Εξατομικευμένου Προγράμματος για μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες» & τον «Οδηγό  Εξατομικευμένου Προγράμματος για άτομα με Αυτισμό». Επίσης έχει γράψει τα παρακάτω  βιβλία: «ΜΜΕ & Αναπηρία Κοινωνικές Προκαταλήψεις και Στερεότυπα» και το παραμύθι με  τίτλο «Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν στο Χρόνο», ένα να παραμύθι τυπωμένο και σε  Braille από το ΚΕΑΤ για τυφλά άτομα και με τον ίδιο τίτλο για Βλέποντα άτομα. Επίσης έχει  γράψει το βιβλίο της για τον Αυτισμό με τίτλο «Εκπαιδεύοντας ένα άτομο με Αυτισμό»  Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο, «Μαθησιακές Δυσκολίες στην Ανάγνωση» Προς  έκδοση το βιβλίο «Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ στα Μινωικά παλάτια» , ένα παραμύθι για την συνεκπαίδευση , ένα παραμύθι για άτομα με ή χωρίς αναπηρία. Από το 2011 είναι Διευθύντρια  σε Σχολικές Μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης Έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο για το Πρόγραμμα της Συνεκπαίδευσης. Το 2020  βραβεύτηκε από την εταιρεία BIC σε διεθνή διαγωνισμό ως η καλύτερη εκπαιδευτικός της  Ευρώπης και μία από τις 10 καλύτερες εκπαιδευτικούς στον κόσμο.

Λάμπρος Σταύρου 

Ο Λάμπρος Σ. Σταύρου είναι καθηγητής ψυχολογίας αποκλίνοντος παιδιού-ειδικής αγωγής,  ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ειδικής και Θεραπευτικής Αγωγής (ΕΡ.Ε.Θ.Α.) του  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκδότης του δίγλωσσου περιοδικού (αγγλικά-γαλλικά) με τίτλο  "Cahiers de Psychopedagogie Curative et Interculturelle - Journal of Curative and Intercultural Psychopedagogy", επισκέπτης καθηγητής Πανεπιστημίων Σορβόννης, Lyon II, και Pircandie-Jules

Verne, μέλος συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών (European Journal on Mental Disability-Revue Europeenne du Handicap Mental...), υπεύθυνος κοινών ευρωπαϊκών  μεταπτυχιακών σπουδών, επιβλέπων καθηγητής και μέλος επιτροπών κρίσης διδακτορικών και  μεταδιδακτορικών διατριβών στην Ελλάδα και στη Γαλλία, επιστημονικός υπεύθυνος  ερευνητικών προγραμμάτων, συγγραφέας σχετικών επιστημονικών άρθρων και συγγραμμάτων,  εμπειρογνώμων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Είναι πτυχιούχος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, το οποίο του παρέσχε "τας τε της  ιερατικής και διδασκαλικής παιδεύσεως νενομισμένας προνομίας", πτυχιούχος φιλοσοφίας  Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος και διδάκτωρ ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της  Σορβόννης - Universite R. Descartes-Paris V (όπου δομείται η επιστημονική του προσωπικότητα)  με εξειδίκευση στην κλινική ψυχοπαθολογία και την ειδική-θεραπευτική ψυχοπαιδαγωγική του  αποκλίνοντος ατόμου με έμφαση στη γνωστικο-ψυχαναλυτική προσέγγιση.

Η ψυχοκοινωνική προσωπικότητά του προσδιορίζεται από την "πυτιά" της Σουλιώτικης  καταγωγής της πολύτεκνης γεωργοκτηνοτροφικής οικογένειάς του με συμβολή στη συγκρότηση  της "κοινωνίας των πολιτών", σε συνάρτηση με τα ψυχοκοινωνικά βιώματά του στους τόπους  αυτούς "στη συγκυρία" της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Ανδρέας Κανδαράκης 

Ο Δρ. Ανδρέας Κανδαράκης, είναι ψυχοπαιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Είναι  κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή και  Ψυχολογία» του Ε.Κ.Π.Α. Διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα σπουδών στην Ψυχολογία των Ατόμων  με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες του ΕΚΠΑ. 

Από το 2004 έως και σήμερα έχει διδάξει στην τριτοβάθμια προπτυχιακή και μεταπτυχιακή  εκπαίδευση. Από το 2018 έως το 2021 ήταν ακαδημαϊκός συντονιστής και διδάσκων σε εξ  αποστάσεως εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούσαν την παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ  στην Ειδική Αγωγή και που διοργάνωνε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Ανώτατη  Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Σήμερα είναι καθηγητής του  ΚΕΔΙΒΙΜ του Πα.Δ.Α. Υπηρετεί από το 1989 έως και σήμερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.  Ασκεί ιδιωτικά και νόμιμα, από το 2002 έως και σήμερα, το επάγγελμα του ψυχοπαιδαγωγού με  ειδίκευση στην ειδική αγωγή (έγκαιρος εντοπισμός, διάγνωση και αντιμετώπιση δυσκολιών  μάθησης και προβλημάτων συμπεριφοράς παιδιών κι εφήβων, συμβουλευτική γονέων). Είναι  υπεύθυνος του Τμήματος Ψυχοπαιδαγωγικής Αντιμετώπισης Δυσκολιών Μάθησης και  Προβλημάτων Συμπεριφοράς της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Ψυχολογίας. Έχει συγγραφική  και ερευνητική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μαρία Κασαμπαλάκου

Η Μαρία Κασαμπαλάκου είναι μητέρα αυτιστικού παιδιού, Πρόεδρος του Πανελληνίου  Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΓΙΑ  ΣΚΕΠΗ», συγγραφέας. Ο Αυτισμός του παιδιού της την οδήγησε σε συνεχείς σπουδές για την  Ειδική Αγωγή, σε Ελληνικά και Αμερικάνικα Πανεπιστήμια και ασχολείται εδώ και χρόνια  εθελοντικά επί το πλείστον, με άτομα και οικογένειες παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού,  υποστηρίζοντάς τους στην δόμηση της καθημερινότητας.

Θεοδώρα Μπόντσιου

Η Θεοδώρα Μπόντσιου M.A., M.Ed. είναι λογοθεραπεύτρια με εικοσιπενταετή κλινική  πρακτική σε παιδοψυχιατρικές και εκπαιδευτικές δομές. Η εξειδίκευσή της και τα ερευνητικά  της ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στον αυτισμό, στην πρόληψη και στην πρώιμη παρέμβαση.  Έχει παρουσιάσει την ερευνητική της δουλειά σε πληθώρα συνεδριών και έχει επιτελέσει  συγγραφικό έργο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει  σχολείο ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο κέντρο της Αθήνας.

Χρίστος Μαρκαντώνης

Ο Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης, είναι Δάσκαλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου και  Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού  Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» και στην «Θεωρία,  Πρακτική και Αξιολόγηση της Διδασκαλίας». Και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος Σπουδών  στην «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση και στη  Μεθοδολογία Έρευνας». 

Έχει πολυετή εμπειρία στην υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων παιδαγωγικής αξιοποίησης  των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Διαθέτει διδακτική εμπειρία στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση και σε πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων εκπαιδευτικών για την παιδαγωγική  αξιοποίηση των ΤΠΕ και την εισαγωγή καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων. Έχει συγγραφική  και ερευνητική παρουσία σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση