Γενικά χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 17:26 Γενικά χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος

Επίθεση αρκούδας στη Φλώρινα με τραυματισμό κυνηγού!

Μια πρώτη εκτίμηση της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, επιχειρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το ΥΠΕΝ από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, η πρώτη μέρα κύλησε γενικά ομαλά, με χιλιάδες κυνηγούς να επισκέπτονται τους κυνηγότοπους και να βρίσκουν σε ικανοποιητικούς αριθμούς τα προτιμώμενα από αυτούς θηράματα της πρώτης μέρας, δηλαδή το τρυγόνι και το ορτύκι.

Δυστυχώς ένα θλιβερό περιστατικό συνέβη στη Φλώρινα με τον τραυματισμό κυνηγού από αρκούδα. Ο άτυχος άνδρας αφού εγχειρίστηκε στο ΑΧΕΠΑ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός εντατικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Κατά τα άλλα όλα κύλησαν σύμφωνα με τα όσα υπάρχουν στην ρυθμιστική για τη θήρα. Σημαντικό στοίχημα για το υπουργείο είναι εκτός από μια χρονιά χωρίς περιστατικά που θα θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, να είναι και μια χρονιά οικολογική. Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, «Οι κυνηγοί, πρέπει και να διαχειρίζονται τα απόβλητα της δραστηριότητάς τους για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την αειφορία του κυνηγίου. Για το λόγο αυτό ανακοινώνουμε σήμερα την πρωτοβουλία για την πιλοτική εφαρμογή, για τη φετινή κυνηγετική περίοδο, ενός συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των καλύκων που απορρίπτονται κατά την κυνηγετική δραστηριότητα. Ο κυνηγότοπος πρέπει να παραμένει στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν την επίσκεψη των κυνηγών και αυτό θα γίνει μόνο αν ο κάθε κυνηγός προχωρά στη συλλογή των αποβλήτων που δημιουργεί», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός και σημειώνει: «Οι κυνηγετικοί σύλλογοι και τα καταστήματα εμπορίας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ θα αναλάβουν την προετοιμασία υποδομών προσωρινής αποθήκευσης και συλλογής των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων ώστε να προωθούνται στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση».

 Όπως λέει ο κ. Φάμελλος σε έγγραφο του προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θα προχωρήσουν στη δημιουργία του κατάλληλου συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων, ένα σύστημα που για φέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά, αλλά από την ερχόμενη κυνηγετική περίοδο θα λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση