Επιστημονική εκδήλωση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 16:05 Επιστημονική εκδήλωση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου

Την Πέμπτη 20 Απριλίου, στις 18:30, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας "Ο Κατσαντώνης".

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας "Ο Κατσαντώνης" διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με θέμα "Η Σαρακατσάνικη συμβολή στην πρόληψη, πρώιμη διάγνωση και θεραπεία καρκίνου", την Πέμπτη 20 Απριλίου, στις 18.30 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Λίγα λόγια από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο της εκδήλωσης, Κων/νο Γ. Τσιγαρίδα, Παθολόγο Ογκολόγο:

«Κάθε χρόνο περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από καρκίνο, από τους οποίους τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ηλικίας 30 έως 69 ετών, ενώ τα επόμενα δέκα χρόνια οι θάνατοι από νεοπλασματικά νοσήματα προβλέπεται να αυξηθούν σε πάνω από 14 εκατομμύρια ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) το 2005 σε παγκόσμιο επίπεδο ο ένας στους επτά θανάτους οφειλόταν σε καρκίνο ενώ το 2015 μετατράπηκε σε έναν στους έξι με στατιστική πρόβλεψη αύξησης της νόσου έως το 2035 από 15.000.000 το 2015 σε 24.000.000 και οι θάνατοι να αυξηθούν από 9.000.000 το 2015 σε 15.000.000 το 2035, σημαντική αύξηση μεγαλύτερη του 50%.

Συγκεκριμένα ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες θα νοσήσουν στη διάρκεια της ζωής τους ενώ η κατάληξη θα είναι μοιραία για έναν στους οκτώ άνδρες και μία στις έντεκα γυναίκες. Παρά την αύξηση της συχνότητάς του, ο καρκίνος αντιμετωπίζεται σήμερα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η πενταετής επιβίωση των ασθενών αγγίζει το 70%, ενώ το 1975 ήταν στο 50%. Πολλοί ασθενείς στις ημέρες μας επιτυγχάνουν την πλήρη ίαση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σήμερα ανάμεσά μας, κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν προσβληθεί από κάποια μορφή καρκίνου. Εξ αυτών τα 12 εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη.

Η σύγχρονη θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων απαιτεί τη συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων. Ανάλογα με τη μορφή και το στάδιο της νόσου μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες ή συνδυασμοί θεραπειών και ανακουφιστική αγωγή. 

Είναι χρέος όλων μας, πρωταρχικά των ιατρών και των επαγγελματιών της υγείας συνεπικουρούμενοι από την πολιτική ηγεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους ενεργούς πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην μάχη κατά του καρκίνου, στην ελπίδα για την ζωή.
Ως Ογκολόγος και Σαρακατσάνος δέχθηκα με μεγάλη χαρά  την πρόσκληση του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδος ¨Ο Κατσαντώνης¨ να διοργανώσουμε μία  επιστημονική εκδήλωση όπου έγκριτοι και αναγνωρισμένοι συνάδελφοι θα αναλύσουν τις νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη, πρώιμη διάγνωση και θεραπεία των νεοπλασμάτων μαστού, θώρακος και γαστρεντερικού συστήματος με αποδέκτη το κοινό και με στόχο την διαδραστική συμμετοχή του. Τους ευχαριστώ εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκρισή τους και την διαθεσιμότητά τους να με ακολουθήσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στο Δημοτικό μας Θέατρο.

Μας τιμά και ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Λαμιέων, τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Πολυτέκνων Φθιώτιδος για την άμεση ανταπόκριση και την στήριξή τους.

 Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά και ευελπιστούμε να προστεθεί στην σαρακατσάνικη λαλιά ενάντια στον καρκίνο.»

Με τιμή,
Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

Κων/νος Γ. Τσιγαρίδας
Παθολόγος Ογκολόγος

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση