Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία η 28η Απριλίου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 11:21 Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία η 28η Απριλίου

Του Θανάση Λουκόπουλου, Αν. Καθηγητή Παν. Θεσσαλίας. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική (Λαμία) -Υποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στη Φθιώτιδα.

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία έχει ενδιαφέρον να δούμε μερικά στοιχεία. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουν καταγραφεί 49 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, ενώ το 2022 ο αριθμός τους είχε ανέρθει σε 107, τη στιγμή που την τετραετία 2015-2019 ο μέσος όρος των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων ήταν 47.

Η τραγική αυτή αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων μόνο τυχαία δεν είναι. Τόσο η υποβάθμιση και υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και συνολικά των ελεγκτικών μηχανισμών όσο και η πλήρης υποτίμηση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας από το υπουργείο Εργασίας αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες της δραματικής αυτής αύξησης. Εξίσου σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και τα εξαντλητικά ωράρια και η γενικευμένη ασυδοσία στους χώρους εργασίας, προβλήματα που διογκώθηκαν με τον αντεργατικό εργασιακό νόμο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε το 2021.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δεσμεύεται για άμεση κατάργηση του σύνολο των αντεργατικών ρυθμίσεων της Ν.Δ. (νόμος Χατζηδάκη, ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ) και εφαρμογή μιας πολιτικής που θα σέβεται τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την Εργασία: 

  • Αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία, με ενισχυμένο ρόλο και 1.000 μόνιμες προσλήψεις.
  • Καθιερώνουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ).
  • Μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών.
  • Κατάργηση της υπερεργασίας, μείωση των νόμιμων χρονικά ορίων εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση της επιπλέον αμοιβής από 20% σε 40%
  • Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, αρχικά πιλοτικά με παροχή κινήτρων για συμφωνίες των ενδιαφερομένων.
  • Θέσπιση κοινωνικών ρήτρών για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τον αποκλεισμό βλαπτικών μεταβολών των όρων εργασίας των εργαζομένων, στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, καθώς και στα έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.
  • Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής λειτουργίας και δράσης. Κατοχύρωση του δικαιώματος στην απεργία.

Με αφορμή λοιπόν και την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς που είναι σε λίγες μέρες ας μην ξεχνάμε τους αγώνες των εργατών στο Σικάγο του 1886, τούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο για να έχουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στο 8ώρο, το δικαίωμα στην απεργία. Ο κόσμος της εργασίας μπορεί και πρέπει να προστατέψει τα κεκτημένα του από τις αντεργατικές πολιτικές της Ν.Δ.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κορμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης, την επόμενη των εκλογών της 21ης Μαΐου, θα υπάρξει Δικαιοσύνη και στην Εργασία.

PhD HKUST Αθανάσιος Λουκόπουλος
Αν. Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική (Λαμία)
Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στη Φθιώτιδα

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση