Λαμιώτης Καθηγητής σχεδίασε σύστημα ειδοποίησης ατυχήματος σε πραγματικό χρόνο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Μαΐου 2023 08:16 Λαμιώτης Καθηγητής σχεδίασε σύστημα ειδοποίησης ατυχήματος σε πραγματικό χρόνο

Μια συσκευή που το κόστος κατασκευής της δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ και μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα και με ακρίβεια την αστυνομία για τον τόπο και το χρόνο του ατυχήματος, δίνοντας συγχρόνως τα αναλυτικά στοιχεία του αυτοκινήτου ή του αεροσκάφους που εμπλέκεται…

Ο Χρήστος Παπαναστασίου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ο οποίος δίδαξε για 37 χρόνια στο ΤΕΙ Λαμίας και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε ως Επίκουρος Καθηγητής το 2019.

Ανήσυχο πνεύμα και με ιδιαίτερη αδυναμία και γνώσεις στους υπολογιστές σχεδίασε και υλοποίησε διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα, που μπορούν να έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητα του πολίτη.

Συναντηθήκαμε λίγο μετά το Πάσχα στα γραφεία του LamiaReport, όπου μας περιέγραψε την ιδέα του και τη χρησιμότητα του συστήματος «αυτόματης εμφάνισης στοιχείων ατυχήματος στην ιστοσελίδα της αστυνομίας, μόλις αυτό συμβεί».
Ιδέα που μετατράπηκε σε καινοτόμα συσκευή τεχνολογίας η οποία κατοχυρώθηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αριθμό «1010418».

(Συνέντευξη στον Κυριάκο Καραγιάννη)

LR: Κε Παπαναστασίου το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε όχημα;

Χρήστος Παπαναστασίου: Το σύστημα αυτό μπορεί και πρέπει να εγκατασταθεί, σε οποιοδήποτε όχημα διαθέτει τουλάχιστον έναν αερόσακο ή οποιοδήποτε αεροσκάφος με την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα το κάθε όχημα ή αεροσκάφος διαθέτει και έναν δρομολογητή-router.

LR: Περιγράψτε μας λίγο τη λειτουργία της συσκευής σας, τι ακριβώς κάνει, αν και ο ίδιος ο τίτλος λέει αρκετά για τις δυνατότητές της.

Χ. Π.: Η εφεύρεση αυτή αναφέρεται σε συσκευή, μέσω της οποίας θα είναι γνωστή η θέση ανά πάσα στιγμή οποιουδήποτε οχήματος ή αεροσκάφους (μικρού η μεγάλου) και αν ποτέ το όχημα ή αεροσκάφος, το οποίο θα διαθέτει την συγκεκριμένη συσκευή, εμπλακεί σε ατύχημα, τότε η συσκευή θα  ενημερώσει αμέσως αυτόματα το Αστυνομικό Τμήμα, εμφανίζοντας στην ιστοσελίδα του (Web page) την ακριβή ημερομηνία και ώρα του συμβάντος, τις συντεταγμένες (γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος) του σημείου όπου συνέβη το ατύχημα, το ύψος στο οποίο βρισκόταν το όχημα ή το αεροσκάφος καθώς και την ταχύτητα του οχήματος ή του αεροσκάφους. Με την εμφάνιση όλων αυτών των στοιχείων στην ιστοσελίδα του αστυνομικού τμήματος, ο αξιωματικός υπηρεσίας θα γνωρίζει ακριβώς την τοποθεσία του συμβάντος, πληκτρολογώντας τις συντεταγμένες που εμφανίσθηκαν στην οθόνη του υπολογιστή του στην εφαρμογή Google Earth, για να αποστείλει άμεσα τις απαραίτητες δυνάμεις για βοήθεια ή για απεγκλωβισμό ανθρώπων έτσι ώστε να αποφεύγεται η απώλεια ανθρώπινων ζωών.

LR: Πως επιτυγχάνεται αυτό:

Χ. Π.: Με συνδυασμένο σύστημα δύο μικροελεγκτών ή ακόμη και μόνον ενός μικροελεγκτή, μονάδας GPS και βέβαια την ύπαρξη ιστοσελίδας στα γραφεία της αστυνομίας. Το αστυνομικό τμήμα ενημερώνεται αυτόματα μόλις συμβεί κάποιο ατύχημα με οποιοδήποτε όχημα ή αεροσκάφος, εμφανίζοντας στην ιστοσελίδα του (Web page) την ακριβή ημερομηνία και ώρα του συμβάντος, (τον αριθμό κυκλοφορίας - πινακίδων του οχήματος ή  την ταυτότητα του αεροσκάφους εφόσον αυτό είναι επιθυμητό) και όλα τα άλλα στοιχεία που αναφέραμε νωρίτερα.

(Το σύστημα σε εργαστηριακή μορφή)

LR: Χρειάζεται κάποια εκπαίδευση από τον χρήστη του συστήματος;

Χ. Π.: Με την εμφάνιση όλων αυτών των στοιχείων στην ιστοσελίδα του αστυνομικού τμήματος, το μόνο που πρέπει να κάνει ο αξιωματικός υπηρεσίας έχοντας στην διάθεσή του τις συντεταγμένες του σημείου όπου συνέβη το ατύχημα, είναι να τις πληκτρολογήσει στην εφαρμογή Google Earth ώστε να δει την ακριβή τοποθεσία του συμβάντος και να αποστείλει αμέσως τις απαραίτητες δυνάμεις για βοήθεια ή απεγκλωβισμό ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

LR: Είναι πράγματι πολύ χρήσιμη συσκευή. Πως σας ήρθε αυτή η ιδέα;

Από το έτος 1991 υπήρξα ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ στη Λαμία με σκοπό την εκμάθηση πτήσεων σε ελαφρό μονοκινητήριο αεροσκάφος. Αγοράσαμε ιδιόκτητο μονοκινητήριο αεροσκάφος, δημιουργήσαμε σχολή όπου παρακολουθήσαμε από εκπαιδευτές τα απαραίτητα θεωρητικά μαθήματα και εκπαιδευτήκαμε στο αεροσκάφος με την πραγματοποίηση πτήσεων.

Από το  συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι και το 2020 είχαν συμβεί στην Ελλάδα διάφορα ατυχήματα με διάφορα μονοκινητήρια αεροσκάφη με αποτέλεσμα μερικές φορές να μην εντοπίζονται εύκολα.
Το έτος 2020 έθεσα στον εαυτό μου το ερώτημα «γιατί να μην υπάρχει ένας τρόπος έτσι ώστε τα μονοκινητήρια αεροσκάφη μετά από ατύχημα να εντοπίζονται εύκολα και άμεσα;». Καλλιεργώντας την ιδέα του εύκολου εντοπισμού των αεροσκαφών μετά από ατύχημα ξεκίνησα την σχεδίαση της συσκευής για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Αρχικά σχεδίασα την συσκευή και εκπόνησα το αντίστοιχο πρόγραμμα. Στη συνέχεια σκέφθηκα πως αυτή η συσκευή θα μπορούσε να εντοπίσει και μεγάλα αεροσκάφη καθώς και οχήματα μετά από κάποιο ατύχημα.
Το επόμενο βήμα ήταν να σχεδιάσω ένα κοινό μηχανισμό και για τις τρείς περιπτώσεις ο οποίος θα ενεργοποιεί την αποστολή των απαιτούμενων πληροφοριών στην ιστοσελίδα της αστυνομίας αυτόματα έτσι ώστε ο εντοπισμός του σημείου όπου συμβαίνει  ατύχημα να γίνεται γρήγορα και αυτόματα. Σχεδίασα τον μηχανισμό,  προγραμμάτισα την συσκευή και έκανα τις δοκιμές στην πράξη κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις, τελειοποίησα την συσκευή.
Τον Μάρτιο του 2021 κατέθεσα αίτηση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα και σχέδια, όπου ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και τον  Μάρτιο του 2023 μου χορηγήθηκε το Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με αριθμό «1010418»,  με διεθνή αναγνώριση και με τίτλο «Αυτόματη εμφάνιση στοιχείων ατυχήματος στην ιστοσελίδα της αστυνομίας, μόλις αυτό συμβεί»

LR: Το έχετε κατοχυρώσει όπως μας είπατε ως εφεύρεση, τι μπορείτε να κάνετε από δω και πέρα; Μπορεί να δοθεί για εργοστασιακή παραγωγή, στην παραγωγή νέων οχημάτων; Ποιο θα είναι το κόστος του;

Η συγκεκριμένη εφεύρεση  είναι κατοχυρωμένη και μπορεί να δοθεί για εργοστασιακή παραγωγή όχι μόνον για την τοποθέτηση σε νέα οχήματα ή αεροσκάφη  αλλά και για την τοποθέτηση σε οχήματα ή αεροσκάφη που ήδη κυκλοφορούν. Το κόστος της συσκευής μόνον, δεν υπερβαίνει τα 15 ευρώ.

Ποιος είναι ο Χρήστος Παπαναστασίου

Ο Χρήστος Παπαναστασίου του Αναστασίου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Lowell Massachusetts U.S.A. (Η.Π.Α.),  κάτοχος Μάστερ Επιστημών στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Lowell, Massachusetts U.S.A. (Η.Π.Α.) και Διδάκτωρ Διπλωματούχος Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου (Ρουμανίας).

Γεννήθηκε το 1952 στις  Καρυές Δομοκού του Νομού Φθιώτιδος.

Το 1970 αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας.

Στις Η.Π.Α εργάσθηκε στην εταιρεία κατασκευής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών WANG LABORATORIES INC. Tewksbury, Massachusetts, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Lowell, Lowell, Massachusetts  και στο NORTHERN ESSEX COMMUNITY COLLEGE, στο HAVERHILL Massachusetts.

Από τον Απρίλιο του 1982 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1988 διατηρούσε ατομική επιχείρηση στη Λαμία με δραστηριότητες: Μηχανοργάνωση-Μηχανογράφηση, εμπορία,  συντήρηση και επισκευή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και μηχανών γραφείου.

Από το 1982 μέχρι το 1987 εργάσθηκε ως έκτακτο  Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Ηλεκτρονικής, του Παραρτήματος Λαμίας του ΤΕΙ Λάρισας, ενώ από το 1988 ως Τακτικός Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας, του πρώην  Τ.Ε.Ι. Λαμίας μέχρι το 2013 και στη συνέχεια του πρώην Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2018.

Από τον Ιανουάριο του 2019 εργάσθηκε ως  Επίκουρος Καθηγητής του Γενικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), από όπου τον Αύγουστο του 2019 συνταξιοδοτήθηκε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση