Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 20:09 Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών

Του Θανάση Λουκόπουλου, Υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στη Φθιώτιδα

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών που εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses), αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο έργο και την προσφορά των νοσηλευτών.

Κάθε νοσηλευτής και κάθε νοσηλεύτρια επιτελούν ένα κοινωνικό συνάμα υπεύθυνο έργο, τοοποίο απαιτεί σωματική, διανοητική και συναισθηματική προσπάθεια. Σήμερα, όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν αποχωρήσει πάνω από 12.000 νοσηλευτές, ενώ οι προσλήψεις είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας. Πολλοί δε νοσηλευτές επιβιβάζονται στο «τρένο της μεγάλης φυγής» σε αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Και μην ξεχνάμε: οι νοσηλευτές είναι οι άνθρωποι που στα χρόνια της πανδημίας κάποιοι τη μια μέρα τους χειροκροτούσαν και την επομένη τους λοιδορούσαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέσα σε δύσκολες μνημονιακές συνθήκες διαχειρίστηκε τα θέματα που απασχολούσαν επί χρόνια την Νοσηλευτική κοινότητα με γνώμονα την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Όμως, αναγκαίες παρεμβάσεις και θεσμικές αλλαγές παρέμειναν ανολοκλήρωτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιοποιώντας όλη την συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία και τις προτάσεις της Νοσηλευτικής κοινότητας, δεσμεύεται στο δημοσιοποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμά για:

  • Μόνιμες προσλήψεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία και για τη μονιμοποίηση των πάσης φύσεως συμβασιούχων (Επικουρικοί- ΟΑΕΔ κ. α) που υπηρετούν ήδη στις Δημόσιες Δομές Υγείας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
  • Την άμεση αύξηση μισθού και την ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Την επαναφορά ΑΜΕΣΑ των 37,5 ωρών εργασίας που κατήργησε το Μνημόνιο και η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ΤΟ 2012.
  • Την κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου ώστε οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις του Νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσηλευτικά τμήματα να γίνονται στη βάση εσωτερικού κανονισμού μετακινήσεων που οφείλουν να έχουν τα νοσοκομεία και
  • ύστερα από εισήγηση της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης.
  • Νοσηλευτική Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση με τη σύσταση θέσεων ειδικευομένων νοσηλευτών ανά ΥΠΕ και για
  • Ενιαίο Νοσηλευτικό κλάδο που θα συμπεριλαμβάνει τις σημερινές διακριτές κατηγορίες νοσηλευτών των (ΠΕ-ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Νοσηλευτών (ΔΕ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται σταθερά υπέρ  του δημοσίου συστήματος υγείας και έχει  την πολιτική βούληση να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις του.

PhD HKUST Αθανάσιος Λουκόπουλος
Αν. Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική (Λαμία)
Υποψήφιος Βουλευτης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στη Φθιώτιδα

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση