«Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο, όχι μόνο ανάπτυξης, αλλά και επιστροφής στην επαρχία»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 07:48 «Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο, όχι μόνο ανάπτυξης, αλλά και επιστροφής στην επαρχία»

Γράφει ο Μηχανικός και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Ταξίδης*.

Εάν υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο αναφορικά με τις ζωές όλων μας, αυτό είναι η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, με πάρα πολλές εφαρμογές τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Αυτές οι ίδιες τεχνολογίες μπορούν όμως να αποτελέσουν και ουσιαστικό κίνητρο επιστροφής σε περιοχές της Περιφέρειας.

Η ψηφιοποίηση στις υπηρεσίες φορέων αποτελεί ένα πρώτο βήμα στο να γίνει η καθημερινή ζωή μας πιο εύκολη και πιο γρήγορη. Ταυτόχρονα η είσοδος νέων τεχνολογιών στις εργασίες μας τις καθιστούν πιο αποδοτικές, περισσότερο ανταγωνιστικές και σε κάθε περίπτωση βιώσιμες. Ακόμα και τομείς δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα (γεωργία-κτηνοτροφία) που ίσως θεωρούμε πως η τεχνολογία μπορεί να μην έχει άμεση ή μεγάλη εφαρμογή, μπορούν να ωφεληθούν πραγματικά και με άμεσο αντίκτυπο από τις νέες εφαρμογές.

Τα οφέλη είναι όντως πολλά, αλλά εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε και κάτι το οποίο ίσως είναι και το πιο σημαντικό…Αυτή η ίδια τεχνολογική ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κίνητρο επιστροφής στην επαρχία. Όταν ένας άνθρωπος, όχι κατ΄ ανάγκην και μόνο νέος, βλέπει ότι έχει την δυνατότητα να επαγγελματιστεί στον τόπο του, όπου το κόστος ζωής είναι σαφώς μικρότερο και αντίστροφα το βιοτικό επίπεδο υψηλότερο, σίγουρα θα "ζυγίσει" καλύτερα τις επιλογές του. Τόσο η εξ' αποστάσεως εργασία (εργάζομαι για μια εταιρεία για παράδειγμα της Αθήνας, αλλά κατοικώ στην Λαμία), όσο και οι εφαρμογές ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της δραστηριότητάς μου, η οποία μπορεί να είναι και μια οικογενειακή επιχείρηση, πραγματικά μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν κίνητρο επιστροφής στη γεννέτειρά σου.

Τα τελευταία χρόνια, μέσω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης, έχω την δυνατότητα να  βλέπω από πρώτο χέρι έναν σημαντικό αριθμό αναπτυξιακών προγραμμάτων τα οποία "τρέχουν" για την Περιφέρειά μας και αφορούν έναν ευρύ αριθμό δραστηριοτήτων. Η αξιοποίηση αυτών των προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα και η περαιτέρω ψηφιοποίηση αντίστοιχα των δημόσιων υπηρεσιών θεωρώ πως μπορούν να αποτελέσουν κάποια από τα σημαντικότερα εργαλεία ώστε περιοχές της επαρχίας να αποτελέσουν πόλο έλξης για νέους και όχι μόνο ανθρώπους, ώστε να δούμε και πάλι περιοχές να αναπτύσσονται και να ανθίζουν. Ο ανθρώπινος παράγοντας πάντα θα αποτελεί την κινητήριο δύναμη στην εργασία και στην κοινωνία. Ας του δώσουμε λοιπόν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του στον τόπο που επιθυμεί.

*Ο Χρήστος Ταξίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός,
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Φάνη Σπανό,
στο Συνδυασμό «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση