Δημόσιες Σχέσεις στο Δημόσιο Τομέα. Εργαλείο ανάπτυξης ή πολυτέλεια; (της Ιωάννας Μπερτσιμά)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 14:20 Δημόσιες Σχέσεις στο Δημόσιο Τομέα. Εργαλείο ανάπτυξης ή πολυτέλεια; (της Ιωάννας Μπερτσιμά)
Γράφει η Ιωάννα Μπερτσιμά....
 
«Χρειάζονται 20 χρόνια για να χτίσεις μια φήμη
και μόλις 5 λεπτά για να την καταστρέψεις»   
(Γουόρεν Μπάφετ)

        Η εικόνα των δημόσιων οργανισμών έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια και έχει θιγεί σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία και ηθική των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι επωμίζονται το βάρος της ευθύνης όλων των δεινών στη χώρα μας, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.                                   

        Οι δημόσιες σχέσεις, ως λειτουργία επικοινωνίας, με κοινωνική υπευθυνότητα και σωστό σχεδιασμό, προσανατολισμένο στις εκάστοτε ανάγκες του φορέα, αλλά και τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, εξασφαλίζουν την καλή φήμη, εικόνα και κύρος του φορέα καθώς και την εμπιστοσύνη του κοινού στο οποίο απευθύνονται αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

        Η τεράστια εξέλιξη και ανάπτυξη του κλάδου των δημοσίων σχέσεων που σημειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η δημιουργία και διατήρηση θετικής εικόνας ενός οργανισμού, ιδιωτικού ή δημόσιου,απέναντι στο κοινό που απευθύνεται.

        Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για όσους θυμούνται, το μεγαλύτερο για την εποχή του, πολυκατάστημα «Μινιόν» στην Αθήνα, το οποίο με τη βοήθεια των δημοσίων σχέσεων είχε κατορθώσει, όταν λειτουργούσε, να καταξιωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης, μέσα από πρακτικές όπως, τα πλούσια δώρα, τα κλωσσόπουλα το Πάσχα, τον Αη Βασίλη στις γιορτές των Χριστουγέννων, τις σχολικές ποδιές του Τσεκλένη, τις έκτακτες και δωρεάν επιδείξεις μόδας κ.α. Το γεγονός ότι, αμέσως την επομένη της πυρκαγιάς, που το κατέστρεψε ολοσχερώς, άγνωστοι άνθρωποι προσέφεραν χρήματα για την αποκατάστασή του, αποτελεί τρανή απόδειξη της καλής φήμης του.

        Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο, εξελισσόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι αποτελεσματικές δημόσιες σχέσεις καθίστανται απολύτως αναγκαίες, για τη δημόσια διοίκηση, καθώς επιτυγχάνεται η σωστή επικοινωνία και ενημέρωση των πολιτών και όλων όσων συναλλάσσονται με αυτή και διασφαλίζεται η εμπιστοσύνη και πολύτιμη συνεργασία τους, κυρίως σε έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες, για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το κοινωνικό σύνολο.                                                                                                           

        Στη χώρα μας, οι δημόσιοι οργανισμοί, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες άρχισαν να εφαρμόζουν το επικοινωνιακό εργαλείο των δημοσίων σχέσεων και να αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες και τη σπουδαιότητα του. Η έκταση, το μέγεθος και ο τρόπος εφαρμογής των δημοσίων σχέσεων στο δημόσιο τομέα διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του οργανισμού, τη συγκρότησή του και τους σκοπούς που εξυπηρετεί. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους δημόσιους οργανισμούς είναι, με την εφαρμογή και χρήση του εργαλείου των δημοσίων σχέσων, να αναστρέψουν και να βελτιώσουν την αρνητική εικόνα που έχουν οι συναλλασσόμενοι για αυτούς.

        Το 1951 ο ΕΟΤ, πρωτοπόρος στη χώρα μας, ανάθεσε έπειτα από προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού και  χρηματοδότηση από την Αμερική (σχέδιο Μάρσαλ), σε βρετανικό οίκο (Foote Cone and Belding), τη διαφημιστική εκστρατεία και κατάρτιση προγράμματος δημοσίων σχέσεων για την προβολή του ελληνικού τουρισμού (Λύτρας, 1993). Οι δημόσιες σχέσεις του ΕΟΤ, με δράσεις όπως, οι «ελληνικές εβδομάδες τουρισμού» σε διάφορες χώρες, μετακλήσεις ξένων προσωπικοτήτων, συχνές δημοσιεύσεις στον ξένο τύπο, χρηματοδοτήσεις συνεδρίων κ.α., είχαν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Στις μέρες μας, στους περισσότερους δημόσιους οργανισμούς, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν γραφεία τύπου ή αυτοτελή τμήματα δημοσίων σχέσεων, με σκοπό την προσέγγιση των πολιτών και την εξομάλυνση των σχέσεων τους με τη δημόσια διοίκηση.

Οι αρμοδιότητες των αυτοτελών τμημάτων δημοσίων σχέσεων, όπως έχουν εμπλουτισθεί και εξελιχθεί μέχρι και σήμερα αφορούν: α) την πληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του φορέα, β) την κάλυψη των γεγονότων και εκδηλώσεών του, γ) την παρακολούθηση, επισήμανση και συλλογή ειδήσεων και δημοσιευμάτων που αφορούν τις δραστηριότητές του, δ) την παροχή πληροφοριών και διευκολύνσεων στους έλληνες και ξένους δημοσιογράφους σχετικά με το έργο του, ε) την οργάνωση τελετών, εορτών, δεξιώσεων καθώς και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων για την προβολή του έργου του κ.α.  Συμπληρωματικά και παράλληλα οι δημόσιοι οργανισμοί έχουν αναπτύξει και τις δυνατότητες των Κοινωνικών Δικτύων, όπως Facebook, Youtube, Twitter και Instagram.

Τα προγράμματα δημοσίων σχέσεων του κράτους θα πρέπει να εστιάζουν αφενός μεν στη βελτίωση των σχέσεων Κράτους-Πολίτη και αφετέρου στην επιμόρφωση, ανάπτυξη και δημιουργία κινήτρων προς το προσωπικό των δημοσίων οργανισμών, ώστε να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης και να λειτουργούν προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Επειδή, οι δημόσιες σχέσεις επηρεάζονται από τις γενικότερες πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνθήκες, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα πρέπει να μένουν στατικές, αλλά να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ανασχεδιάζονται.

Οι σωστές δημόσιες σχέσεις αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για έναν οργανισμό και εξασφαλίζουν όχι μόνο την ευημερία αλλά και τη βιωσιμότητά του. Οι υπεύθυνοι των δημοσίων σχέσεων θα πρέπει μέσω του προγραμματισμού να αντιμετωπίζουν τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον οργανισμό, ως πιθανά ζητήματα, και να προσδιορίζουν τις ομάδες που θα επηρεασθούν από αυτά ή θα επηρεάσουν αντίστοιχα τον οργανισμό. Θ

        Η πιο ουσιαστική ίσως συνεισφορά των δημοσίων σχέσεων είναι στον τομέα της διαχείρισης των κρίσεων καθώς στην περίπτωση αυτή στοχεύουν καταρχήν στη διαχείριση της ενημέρωσης και της ψυχολογίας των θιγόμενων ή πληττόμενων στο εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού και βεβαίως στη διαχείριση της κοινής γνώμης, η δύναμη της οποίας έχει τεράστιες διαστάσεις και προεκτάσεις.              

Σε περιόδους κρίσεων, όπως η δεκαετής και πλέον οικονομική κρίση, με συνέπειες σε όλους τους κλάδους της παραγωγικής ζωής του τόπου καθώς καιη πρόσφατη υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας του Covid-19, έχει αποδειχθεί πόσο αναγκαία και επιτακτική είναι η εφαρμογή των δημοσίων σχέσεων για την κοινωνική και οικονομική ευημερία, πρόοδο και ανάπτυξη.

“Πράξε κάτι καλώς και ενημέρωσε περί τούτου τους άλλους”
(Κ. Αθανασόπουλος)
 
Μπερτσιμά Ιωάννα
Πολιτική-Διοικητική Επιστήμονας
ΜεταπτυχιακήΦοιτήτρια στο ΜΠΣ “Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Σκλαβούνης, Γ. (1999), Ολοκληρωμένες Δημόσιες Σχέσεις & Ελληνική Πραγματικότητα, Αθήνα: Έλλην.
  • Λύτρας, Π. (1988), Οι δημόσιες σχέσεις στο δημόσιο τομέα, Αθήνα: Interbooks.

·Οι πιο διάσημες ατάκες του Γουόρεν Μπάφετ

  • Grunig, J. (2001), «The role of Public Relations in Management and its contribution to Organizational and Societal Effectiveness»,  Institute for Public Relations, Posted on February 10, 2011 by Jennifer Moyer.

Διαθέσιμο: https://instituteforpr.org/organizational-societal-effectiveness/   

  • Αθανασόπουλος, Κ. (1996), Η Δημοσιότητα, Αθήνα.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση