«Μουσείο RALLYACROPOLIS: ένα μουσείο... πολλών ταχυτήτων»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 16:44 «Μουσείο RALLYACROPOLIS: ένα μουσείο... πολλών ταχυτήτων»

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Λαμία υποδέχθηκε τους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμούEKORallyAcropolis 2023. Οι συγκεκριμένοι αγώνες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού, και αυτό αποτυπώνεται στους πολλούς θαυμαστές που είχαν εισρεύσει στην πόλη της Λαμίας για να παρακολουθήσουν την εκκίνηση των αυτοκινήτων, σε αγώνες που κόβουν την ανάσα κάθε χρονιά.

Μάλιστα, η φετινή χρονιά αποτελεί την επέτειο εορτασμών των 70 χρόνων του Ράλλυ Ακρόπολις ή Ράλλυ των Θεών όπως ονομάζεται, με την έναρξη από τον ιερό λόφο της Ακρόπολης και τη συνέχιση στις περαιτέρω ειδικές διαδρομές.

Οι πρώτοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 1951 με τη συνδρομή μιας επίλεκτης  ομάδας οδηγών, οι οποίοι είχαν πάθος για τους αγώνες, που έμελλε αργότερα να καθηλώσουν τους θεατές. Στην ίδρυση των αγώνων είχε ενεργό ανάμιξη, η εταιρεία υγρών καυσίμων Shell και ο πρόεδρος Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων (ΕΛΠΑ), Απόστολος Νικολαΐδης. Η πρώτη διαδρομή κάλυπτε μια απόσταση 1923 χιλιομέτρων. Οι αγώνες ξεκίνησαν από την Αθήνα και πέρασαν και από τις πόλεις: Τρίπολη, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Καβάλα. Την επόμενη χρονιά η ΕΛΠΑ αναλαμβάνει να διοργανώσει εκ νέου τους αγώνες, ενώ το 1960 οι αγώνες συμπεριλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εν συνεχεία, από το 1973 οι αγώνες συμπεριελήφθησαν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών και στο πρωτάθλημα κατασκευαστών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλλυ.

Το 2005 το κέντρο των αγώνων ταχύτητας υπήρξε η Λαμία, που διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία και με μια αξέχαστη διαδρομή που έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Από το 2006 έως σήμερα πολλές ήταν οι τοποθεσίες που διεξήχθησαν οι ειδικές διαδρομές σε πόλεις και περιοχές, όπως Αθήνα, Μαρκόπουλο, Αργολίδα, Κορινθία, Λουτράκι.

  Αρκετοί ήταν και οι οδηγοί που αναδείχθηκαν νικητές στους υπέρλαμπρους αγώνες ταχύτητας και έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό. Ενδεικτικά αναφέρουμε αξιοσημείωτες νίκες που σημείωσαν οι οδηγοί: Πετρ Σόλμπεργκ (2005), ΜίκοΧίρβονεν (2011), ΣεμπάστιανΛέμπ (2012), Γιάρι-ΜάττιΛάτβαλα (2013) και εταιρείες αυτοκινήτων που διέπρεψαν,όπως η SubaruImprezas11 (2005),  Peugeot 206 WRS (2003) και τα μοντέλα της Citroen c4, DS3.

Με βάση λοιπόν την ανωτέρω ιστορική αναδρομή διεξήχθησαν και φέτος σημαντικές ειδικές διαδρομές στη Στερεά Ελλάδα καλύπτοντας μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Η πιο απαιτητική και καυτή διαδρομή διεξήχθη το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και περιελάμβανε διπλό πέρασμα από τις περιοχές «Καρούτες», «Παύλιανη» και  «Ελευθεροχώρι»  καλύπτοντας μια απόσταση141,40 χλμ.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (WRC) είναι ένα από τα σημαντικότερα πρωταθλήματα αγώνων αυτοκινήτου που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου  (FIA)  με στόχο την ανάδειξη του παγκόσμιου πρωταθλητή οδηγού και κατασκευαστή. Έπειτα από αρκετά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα,  η επάνοδος του Ράλλυ Ακρόπολις στο επίσημο πρόγραμμα του WRC αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του θεσμού που θα γραφτεί στις θρυλικές χωμάτινες διαδρομές της περιοχής μας, κατά το χρονικό διάστημα από 7 έως 10 Σεπτεμβρίου 2023.

Η συμμετοχή του «Ράλλυ Ακρόπολις» στο WRC αποτελεί γεγονός διεθνούς απήχησης με τεράστια οφέλη σε αθλητικό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του WRC με τις μοναδικές χωμάτινες ειδικές διαδρομές και το «ServicePark» που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Η Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία και Ευρυτανία συνθέτουν την ΄ιερή΄ γεωγραφία της Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ενός αγωνιστικού παραμυθιού με σκονισμένους ήρωες, θεούς και ημίθεους.

Η δημιουργία ενός θεματικού μουσείου για το «Ράλλυ Ακρόπολις», το «ράλλυ των Θεών»θα παρουσιάζει με σύγχρονο και βιωματικό τρόπο, σύμφωνα με τις παγκόσμιες και πρότυπες μουσειολογικές αρχές, τον ιστορικότερο και θρυλικότερο αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας, ενισχύοντας την ιστορική και πολιτιστική προβολή της Στερεάς Ελλάδας.Το θεματικό μουσείοWRC «AcropolisRallyMuseum»θα πληροφορεί τους επισκέπτες, για τις ιστορικές, τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις του θεσμού, αποτελώντας ένα ζωντανό οργανισμό που θα διαφυλάξει και θα αναδείξει την ιστορική κληρονομιά του θρυλικού αγώνα. Επιπρόσθετα, θα προβάλει την τεράστια ιστορική αξία που σχετίζεται με γεγονότα, ανθρώπους και γεωγραφικές περιοχές της περιφέρειας μας. Αξίζει να τονιστεί ότι οι ειδικές διαδρομές της Περιφέρειας μας αποτελούν τις εντυπωσιακότερες χωμάτινες διαδρομές σε όλα τα ράλλυ που απαρτίζουν το ετήσιο επίσημο ημερολόγιο των αγώνων του WRC, γεγονός που επιβεβαιώνεται από επίσημες δηλώσεις φορέων της μηχανοκίνησης και σχόλια θεατών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ειδικές διαδρομές «Καρούτες», «Ταρζάν», «Μοσχοκαρυά» που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ψηφοφορίας του κοινού.

Σύμφωνα με τα σύγχρονα μουσειολογικά πρότυπα, ο σχεδιασμός και η θεματολογία του Μουσείου θα παρουσιάζει την ιστορία των αγώνων, τη γέννηση και την εξέλιξη του θεσμού, το ανθρώπινο δυναμικό, τον μηχανοκίνητο εξοπλισμό, τις πανέμορφες διαδρομές, τις αναμνήσεις των θεατών με πρωτοποριακές και καινοτόμες ιδέες και τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Οι στόχοι του θεματικού μουσείου θα περιλαμβάνουν την προστασία και αξιοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με την παρουσίαση στους επισκέπτες του σημαντικού αποθέματος το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, και αφορά σε όλα τα γεγονότα που διαμόρφωσαν την ταυτότητά του.Την αντιμετώπιση του προβλήματος ανεπαρκούς προβολής του ιστορικού πλούτου του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας, και την ανεπαρκή πολιτιστική προβολή του WRC σε ευρεία κλίμακα. Ενδεικτικά  αναφέρουμε την απουσία Μουσείου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ στις χώρες που φιλοξενούν το θεσμό, στις πέντε ηπείρους.Τη δημιουργία και τόνωση του περιφερειακούπολιτιστικού προϊόντος με καινοτόμο και πρωτότυπο τρόπο.Τηντόνωση του θεματικού τουρισμού (μηχανοκίνητος τουρισμός, πολιτιστικόςτουρισμός, οικοτουρισμός, trekking, κ.α.). Με τη δημιουργία δικτύου πολιτιστικών κέντρων και θεσμών αυτό το είδος τουρισμού μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης,αναδεικνύοντας τις φυσικές, πολιτιστικές και ιστορικές ομορφιές του τόπου μας. Η άριστη διεξαγωγή των αγώνων και οι οργανωμένες δράσεις πολιτισμού, μπορούν να ενισχύσουντην υποψηφιότητα της χώρας μας για διαρκή συμμετοχή στο επίσημο ημερολόγιο αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ και να δημιουργήσουν σημαντικές προϋποθέσεις ανάπτυξης και προβολής.

H Ηλιάνα Ζιώγα είναι Μουσειολόγος - Επιμελήτρια Εκθέσεων, Υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας & Επικοινωνίας της Επιστήμης

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση