WRC 2022 – Ράλι Καταλούνια: Νίκη του Οζιέ και Πρωτάθλημα στην Toyota

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 19:32 WRC 2022 – Ράλι Καταλούνια: Νίκη του Οζιέ και Πρωτάθλημα στην Toyota

Ο 12ος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι ήταν παράσταση για ένα ρόλο

Ο 12ος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC) 2022, ήταν παράσταση για ένα ρόλο.
Πρωταγωνιστής στο «μονόπρακτο» που έγινε σε ασφάλτινες διαδρομές επί Ισπανικού εδάφους, ήταν ο 8άκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής Γάλλος Σεμπαστιάν Οζιέ, που σε μια από τις αποσπασματικές φέτος εμφανίσεις του με το Toyota Yaris Rally1 επιβεβαίωσε το «παλιά μου τέχνη κόσκινο» αφήνοντας στο κρύο τόσο τον φετινό Πρωταθλητή Φιλανδό Κάλε Ροβάνπερα (Yaris), όσο και τους άλλους εν ενεργεία διεκδικητές του τίτλου, δηλαδή τους οδηγούς της Hyundai Τιερί Νεβίλ και Όϊτ Τάνακ.

Ο Γάλλος οδηγός παρά την απουσία του από τη συνεχή ενεργό δράση, ήταν από την αρχή στη μάχη της κορυφής και «καθάρισε» εύκολα από την πρώτη ημέρα τόσο τον Ροβάνπερα που απαλλαγμένος από το άγχος του πρωταθλήματος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην ικανότητα του κατά 17 χρόνια μεγαλύτερου σε ηλικία Οζιέ, όσο και του Νεβίλ (Hyundai i20 rally1) που θεωρείται ο ειδικός της ασφάλτου. Έτσι, κέρδισε την 50η νίκη της καριέρας του, που ήταν και η πρώτη για τον φετινό του συνοδηγό Βενζαμίν Βεϊλά (πνίγηκε στη σαμπάνια στο βάθρο των νικητών), ενώ με τους βαθμούς που συγκέντρωσε (μαζί και με τον Ροβάνπερα) για την ομάδα Gazoo Toyota, η τελευταία κέρδισε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών 2022, ενώ απομένει ένας ακόμα αγώνας (Ράλι Ιαπωνίας – 10 έως 13/11) για να ολοκληρωθεί η χρονιά.

Μάλιστα, η άνεση του Οζιέ ήταν τέτοια που αν και είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση του αγώνα, κέρδισε και την τελευταία ειδική (power stage) που δίνει τους επιπλέον βαθμούς, σαν μια κίνηση υπεροχής και γοήτρου που πρέπει να προβληματίσει τους νεότερους σε ηλικία οδηγούς (συμπεριλαμβανομένου και του Ροβάνπερα).

Κατά τα λοιπά ο αγώνας στην Ισπανία εξελίχθηκε όπως σχεδόν αναμενόταν, με τέσσερις πρωταγωνιστές (Οζιέ, Ροβάνπερα – Toyota και Νεβίλ, Τάνακ – Hyundai) και άλλους δυο τρεις «κομπάρσους», καλύτερος των οποίων ο Ντάνι Σόρντο (Hyundai) ένας οδηγός που επιβεβαιώνει πάντα την επιλογή όσων τον εμπιστεύονται. Την εξάδα της κατάταξης συμπλήρωσε ο Ουαλός Έλφιν Έβανς (Toyota) ένας – προ ολίγων ετών – πολλά υποσχόμενος οδηγός, που όμως δείχνει πλέον να συνηθίζει στο κοστούμι του ρολίστα.

Η τρίτη ομάδα του πρωταθλήματος, η M-Sport Ford επιβεβαίωσε αυτό που όλοι πλέον γνωρίζουν. Ότι δηλαδή το Puma Rally1 έχει τη δυνατότητα να συναγωνιστεί –τουλάχιστον- στα ίσια τα Yaris & i20 (απόδειξη η ειδική που κέρδισε ο άπειρος Γάλλος Πιερ Λουί Λουμπέ), αλλά στερείται οδηγών πρώτης γραμμής. Σαν συνέχεια αυτού δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι, η παραίτηση Τάνακ από την Hyundai που ανακοινώθηκε αμέσως μετά το τέλος του Ράλι Καταλούνια, σχετίζεται με μια πιθανή μετακίνηση του Εσθονού πρωταθλητή (2019) στην ομάδα του Μάλκολμ Γουίλσον, ο οποίος όμως δεν συνηθίζει να πληρώνει ακριβούς οδηγούς. Ενδιαφέρον έχει ακόμα το ποια θα είναι η απάντηση του Σεμπαστιάν Λεμπ στην πρόταση του Γουίλσον για πλήρη εμπλοκή του 9άκις Γάλλου Πρωταθλητή στο WRC 2023, κάτι όμως που δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες πραγματοποίησης.

Κλείνοντας να συμπληρώσουμε ότι, στην κατηγορία WRC2 ο Φιλανδός Τιέμου Σούνινεν (Hyundai i20 N) κέρδισε μια εύκολη νίκη, απέναντι στο Citroen C3 Γάλλου Ροσέλ, ενώ ο επίσης Φιλανδός Λάουρι Γιόνα κερδίζοντας με το Ford Fiesta Rally3 την κατηγορία WRC3 στέφεται πρωταθλητής και ελπίζει για ένα καλό συμβόλαιο, καθώς κατά τα φαινόμενα οι ταλαντούχοι οδηγοί στο WRC είναι είδος σε έλλειψη.

Η συνέχεια στις δύσκολες (συνήθως βρεγμένες) ασφάλτινες ειδικές της Ιαπωνίας όπου θα κριθεί και ο τίτλος της κατηγορίας WRC2 μεταξύ των Μίκελσεν (109β), Λίντχολμ (104β), Καγιετάνοβιτς (104β) και Ροσέλ (98β), την ώρα που ο boss της Toyota, Akio Toyoda, θα εύχεται για το ιδανικό τελείωμα της χρονιάς, δηλαδή το να κερδίσει τον αγώνα το Yaris που θα οδηγήσει ο προστατευόμενος του Τακαμότο Κατσούτα.

 

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση