Προανακριτική Novartis: Ο πόλεμος επιστολών & το σενάριο αποχώρησης ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 10:34 Προανακριτική Novartis: Ο πόλεμος επιστολών & το σενάριο αποχώρησης ΣΥΡΙΖΑ

Όλα θα κριθούν από την απαντητική επιστολή που θα στείλει πιθανότατα τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Βουλής.

Η επόμενη συνεδρίαση της προανακριτικής που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Πέμπτη θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της επιτροπής. Η απάντηση της Κουμουνδούρου μετά την απόρριψη του αιτήματος από τον πρόεδρο της Βουλής για την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, προκάλεσε πολλά ερωτήματα για την στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από εδώ και στο εξής.  «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δε θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές» ανέφερε μεταξύ άλλων αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμη και αυτό της αποχώρησης από την προανακριτική.

Όλα θα κριθούν από την απαντητική επιστολή που θα στείλει πιθανότατα τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία θα ξεκαθαρίζει την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Παύλος Πολάκης με συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις του συνεχίζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» τονίζοντας πως θα προσέλθει κανονικά στην συνεδρίαση παρά την απόφαση της προανακριτικής να τον εξαιρέσει.

Το Μαξίμου εξακολουθεί να παίρνει αποστάσεις από τις διαδικασίες υποστηρίζοντας πως το ζήτημα είναι καθαρά κοινοβουλευτικό. Το ζήτημα είναι πως μετά από ουσιαστικά τρεις συνεδριάσεις η επιτροπή αναλώνεται σε διαδικαστικά θέματα, χωρίς να έχει κληθεί μέχρι στιγμής κανένας μάρτυρας.

Η αποχώρηση δεν «βολεύει» του εμπλεκόμενους

Στην περίπτωση που ισχύσει το σενάριο της αποχώρησης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική επιτροπή τότε θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις οι οποίες θα «βολεύουν» ουσιαστικά τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά όχι και τους εμπλεκόμενους. Επικοινωνιακά το ζήτημα θα «ξεφουσκώσει» από την στιγμή που θα δεν θα μετέχει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση που κράτησε από την πρώτη στιγμή χαμηλούς τόνους σε μια τέτοια περίπτωση θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δραπετεύει από την προανακριτική δείχνοντας ουσιαστικά ένοχη στάση. Από την άλλη η Κουμουνδούρου θα υποστηρίξει ότι οι πραγματικοί σκευωροί είναι στην κυβέρνηση με την προανακριτική να χάνει το πραγματικό της ενδιαφέρον. Πρόκειται για μάχη εντυπώσεων μεταξύ των δύο κομμάτων και ποιο από τα δύο θα υπερισχύσει στην υπόθεση της Novartis.

Τους μόνους που δεν βολεύει το ενδεχόμενο της αποχώρησης είναι τα πρόσωπα που δίκαια ή άδικα έχουν εμπλακεί στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ο Αντώνης Σαμαρά και ο Άδωνης Γεωργιάδης όπως έχουν δηλώσει να φτάσει το ζήτημα μέχρι τέλους και να πληρώσουν οι σκευωροί, την ίδια στάση κρατάει και από την άλλη πλευρά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για τον οποίο αποφασίστηκε η προανακριτική και θέλει να αποδείξει πως δεν είναι ο «Ρασπούτιν».  

Το ζήτημα της εξαίρεσης των μαρτύρων

Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και το Παύλου Πολάκη καθώς η ΝΔ και τον ΚΙΝΑΛ τους έχουν δηλώσει να κληθούν ως μάρτυρες. Από το κυβερνών κόμμα υποστηρίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση έψαχνε αφορμή να μπλοκάρει το έργο της προανακριτικής. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή. Βουλευτές με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία τόνιζαν με κατηγορηματικό τρόπο στο «TheToc» πως δεν μπορεί κάποιος να είναι ταυτόχρονα και μάρτυρας και μέλος της επιτροπής. Παράλληλα υπενθυμίζουν ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ το 2011 είχε ψηφίσει την εξαίρεση δύο τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την εξεταστική για το Βατοπέδι γιατί είχαν καταθέσει για την υπόθεση στην δικαιοσύνη.

Κανονικά θα συνεχιστεί η προανακριτική

Όποια και αν είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κυβερνών κόμμα είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής. Τα σενάρια που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι είναι η αναπλήρωση των δύο μελών του ΣΥΡΙΖΑ, η μη αναπλήρωση τους και να συνεχίσει η αξιωματική αντιπολίτευση με δύο μέλη λιγότερα, είτε να αποχωρήσει. Ό,τι και να συμβεί όπως σημειώνουν βουλευτές της ΝΔ υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία προκειμένου να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την Novartis. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση