Μετά από 40 χρόνια η Αθήνα καθάρισε από το νέφος λόγω κορωνοϊού - Μείωση 40%

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 10:59 Μετά από 40 χρόνια η Αθήνα καθάρισε από το νέφος λόγω κορωνοϊού - Μείωση 40%

Η ρύπανση έχει υποχωρήσει σε όλο τον κόσμο λόγω των περιορισμών κυκλοφορίας.

Η Αθήνα έχει λιγότερο νέφος κατά 40%, σύμφωνα με την νέα έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κάτι που οφείλεται στους περιορισμούς της μετακίνησης εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η έρευνα επιβεβαιώνει τις μετρήσεις που έκανε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο είχε διαπιστωθεί ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ η ορατότητα στην Αθήνα άνω των 10 χιλιομέτρων.

Η ιστορία 40 ετών νέφους

Το φωτοχημικό νέφος αποτελεί μια πολύ παλιά ιστορία για την Αθήνα. Το θερμό κλίμα και η γεωγραφική διαμόρφωση, με τα βουνά που περιβάλλουν την πρωτεύουσα είχαν σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο νέφος να ταλαιπωρεί τους κατοίκους της ήδη από τη δεκαετία του '70. Μπορεί η κυκλοφορία τότε να ήταν πιο περιορισμένη σε σχέση με σήμερα, όμως υπήρχαν τότε αρκετές βιομηχανίες που επιβάρυναν την ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο, αλλά και πολύ κακή ποιότητα καυσίμου.

Η μείωση του νέφους

Η αρχή έγινε με το κλείσιμο των σχολείων, οπότε και παρατηρήθηκε μείωση 11,4% στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 6,1% για τα τα αιωρούμενα σωματίδια.

Με την κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, στο τριήμερο 16-18 Μαρτίου τα αντίστοιχα ποσοστά, διαμορφώθηκαν στα 48,5% και 48,8%, για το ΝΟ2 και τα αιωρούμενα σωματίδια.

"Μακάρι να μην είχαμε αυτή την κατάσταση και να μη μειωνόταν κατ΄ αυτόν τον τρόπο η ρύπανση της ατμόσφαιρας", σχολίασε δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Η μείωση της ρύπανσης απασχολεί τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο και ήταν το "καλό" που προέκυψε από την κρίση του κορωνοϊού και την επιβολή καραντίνας. Η Βενετία έχει καθαρά νερά στα κανάλια και η Κίνα δε σκεπάζεται από το πυκνό νέφος αιθαλομίχλης, ενώ οι ερευνητές μελετούν κατά πόσο η ρύπανση επηρεάζει τη διάδοση του φονικού ιού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση