Το ΕΚΠΑ παραμένει στην πρώτη θέση μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε ερευνητική παραγωγή

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 19:59 Το ΕΚΠΑ παραμένει στην πρώτη θέση μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε ερευνητική παραγωγή

Η επιβεβαίωση της σημαντικής ερευνητικής παραγωγής που πραγματοποιείται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακόμη και στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας, αποτυπώνεται στα στοιχεία της βάσης δεδομένων SCOPUS του εκδοτικού οργανισμού Elsevier.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης των σημαντικών βιβλιομετρικών βάσεων δεδομένων όπως η SCOPUS, για την χρήση του επίσημου affiliation National and Kapodistrian University of Athens, ώστε να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία υπολογισμού και αποτίμησης των ερευνητικών κειμένων που παράγονται από μέλη ΔΕΠ και ερευνητές του ΕΚΠΑ. Μέσα από την συγκεκριμένη προσπάθεια το ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ και ερευνητών «πιστώνεται» στο Ίδρυμα μας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διεθνής προβολή, συμβολή στην ανάπτυξη εξωστρέφειας, βελτίωση της θέσης μας στις διεθνείς κατατάξεις και επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού «research oriented» που έχει αποδοθεί στο Ίδρυμα μας από σημαντικούς ξένους φορείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη βάση και αφορούν την ερευνητική παραγωγή των ελληνικών πανεπιστημίων μέχρι τις 6 Αυγούστου 2020, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων με 79.491 ερευνητικά κείμενα (βλ. Πίνακα 1). Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί ότι:

(α) Το ΕΚΠΑ έχει πολύ υψηλό δείκτη άρθρων / συγγραφέα. Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης είναι 5,28 υψηλότερος του μέσου όρου των ελληνικών πανεπιστημίων ο οποίος είναι 4,88.

(β) Το ίδρυμα μας έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό συγγραφέων (15.055) μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

(γ) Όπως φαίνεται στο διάγραμμα 1, το οποίο έχει παραχθεί μέσα από τη βάση Scopus και παρουσιάζει την ποσοστιαία κατανομή ερευνητικών κειμένων του ΕΚΠΑ κατά επιστημονικό αντικείμενο, το 29,7% προέρχεται από τον χώρο της Ιατρικής. Ακολουθούν η Βιοχημεία-Γενετική & Μοριακή Βιολογία με 10,6% και η Φυσική & Αστρονομία με 9,1%

Η Scopus είναι από τις πλέον δημοφιλείς και αντιπροσωπευτικές βάσεις δεδομένων για αναζήτηση βιβλιογραφίας. Περιλαμβάνει πάνω από 20.500 τίτλους επιστημονικών περιοδικών από 5.000 εκδότες σε όλο τον κόσμο, 49 εκατομμύρια εγγραφές (το 78% με περιλήψεις), και πάνω από 5,3 εκατομμύρια έγγραφα συνεδρίων. Θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο βάση δεδομένων αναφορών και περιλήψεων από έγκριτη διεθνή βιβλιογραφία με εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες -ερευνητές να αναζητήσουν ανακτήσουν και αναλύσουνερευνητικές πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν. Η Scopus καλύπτει πολλές διαφορετικές επιστήμες, όπως Χημεία, Φυσική, Μαθηματικά, Μηχανική, Επιστήμες Ζωής και Υγείας, Κοινωνικές Επιστήμες, Ψυχολογία, Οικονομικές Επιστήμες, Βιολογία, Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες.

Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων του ΕΚΠΑ από βάση SCOPUS πραγματοποιήθηκε από στελέχη της ΜΟ.ΔΙ.Π του Πανεπιστημίου μας.

Πηγή: enikos.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση