Κορωνοϊός: Εφιαλτικό ρεκόρ 262 κρουσμάτων – Νέα μέτρα προ των πυλών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 09:45 Κορωνοϊός: Εφιαλτικό ρεκόρ 262 κρουσμάτων – Νέα μέτρα προ των πυλών (φωτο Intime)

Αρνητικό ρεκόρ με αύξηση των κρουσμάτων, νέα μέτρα στο τραπέζι και ο κίνδυνος από την μετάδοση του ιού σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Στην πιο κρίσιμη φάση έχει περάσει η εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα με τις Αρχές να βρίσκονται επί ποδός μετά από τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και το νέο αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας την Τετάρτη 12 Αυγούστου. Πρόκειται για τα περισσότερα νέα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν 262 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Οι ειδικοί είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι και έκρουσαν για άλλη μια φορά τον κώδωνα κινδύνου με ειδική αναφορά στις ημέρες που έρχονται και στο πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι όλοι καθώς κορυφώνεται η περίοδος των διακοπών.

Όριο συγκεντρώσεων ακόμα και σε παρέες

Νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, αναφέροντας πως και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο, δηλαδή ένα ανώτατο όριο πχ για μια παρέα.

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως έχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις που δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον. "Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορωνοϊό στα 36, επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία -στα οποία όπως υπενθυμίζει στην Γαλλία και την Ισπανία έγινε το Βατερλώ. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Θεσσαλονίκη με ρεκόρ κρουσμάτων – Η Αττική "βράζει"

Σε κατάσταση συναγερμού η Θεσσαλονίκη που σημειώνει τα περισσότερα κρούσματα - 85 τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων, έπεται η Αθήνα με 66 κρούσματα, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Ακολουθούν η Μαγνησία και η Χαλκιδική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες, ενώ 1.528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συναγερμός στον οίκο ευγηρίας που τηρούσε όλα τα μέτρα

Σε καραντίνα επτά ημερών τέθηκε ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, ενώ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσοι βρέθηκαν θετικοί. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα η διασπορά έγινε από εργαζόμενο της μονάδας και οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί. "Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ' αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα", ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για "νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία". Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει "πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους".


φωτο Intime

Ανησυχία για την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα

Ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. "Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί", υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμη πως "από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους".

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: "Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί".

Φόβος για μη τήρηση μέτρων τον Δεκαπενταύγουστο

Ενώ οι διακοπές βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο και σχεδόν η μισή Ελλάδα έχει καταλύσει σε παραθεριστικούς προορισμούς, σε λιμάνια κυρίως και όλους τους σταθμούς αναχώρησης τηρούνται αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των επιβατών, όσο και των πληρωμάτων.

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναστολή των λιτανειών εκτός των εκκλησιών στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών, που αφορά στην αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας, έως και τις 31/8.

Τέλος ο συνωστισμός και οι όρθιοι στα μπαρ – Άλλαξε το ωράριο διασκέδασης

Έχει ήδη ανασταλεί σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων. Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω. Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Οι νέες αεροπορικές οδηγίες

Εν τω μεταξύ, νέες αεροπορικές οδηγίες (notams) θα ισχύoυν έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 και έχουν ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία της COVID-19 εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Παρατείνεται έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα η αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια. Η τρίτη αεροπορική οδηγία, προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.


Παράλληλα επεκτείνεται το μέτρο εισόδου στην ελληνική επικράτεια με αρνητικό τεστ όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις με επτά (7) ακόμα χώρες. Ειδικότερα προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα αεροπορικώς από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι ακόλουθες 11 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: thretoc.gr
 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση