Πρώτο μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν: "Σταματήστε τις προκλήσεις και ξεκινάμε τον διάλογο"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 11:56 Πρώτο μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν: "Σταματήστε τις προκλήσεις και ξεκινάμε τον διάλογο"

Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν, υποδεχόμενος Κινέζο αξιωματούχο.

Μήνυμα στον Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία και για την ΑΟΖ και για τη υφαλοκρηπίδα, αρκεί η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει τα πλοία της από την Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος Κινέζο ανώτερο αξιωματούχο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού:

Μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά τα παιχνίδια του ΝΑΤΟ περί δήθεν συμφωνίας για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.

"Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις" είπε ξεκάθαρα με "6 καθαρές λέξεις"- όπως είπε χαρακτηριστικά- ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα παρουίασε στον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα κάνει και ο Νίκος Δένδιας και στη Νέα Υόρκη στην συνάντηση που θα έχει με τον Γραμμετέα του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες.

Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές" συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

Νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Το παρασκήνιο της κίνησης Στόλτενμπεργκ και η απάντηση της Αθήνας" μετέδιδε τα εξής: "Αποκλιμάκωση θα επιτευχθεί μόνο με την απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων". Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα, σε όλους τους τόνους, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξανόμενη παραβατικότητα της Άγκυρας.

Μπροστά στα… κύματα των οβιδιακών μεταμορφώσεων της Τουρκίας, που από τη μία συνεχίζει τα…εμπρηστικά της παιχνίδια και από την άλλη επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του διαλόγου, η κυβέρνηση, με τις κινήσεις της, εμπεδώνει σε διεθνές επίπεδο την πεποίθηση ότι η χώρα μας αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

"Η Τουρκία, με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, τις παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διαδοχικές παράνομες Navtex και την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της, αποδεικνύει ότι λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήδη έχει καταρτίσρετει κατάλογο κυρώσεων για την περίπτωση που η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση. Είναι, λοιπόν, στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση