Κορωνοϊός : Γιατί παγώνουν τα σενάρια για άμεσο lockdown - Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι αντοχές της οικονομίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 09:12 Κορωνοϊός : Γιατί παγώνουν τα σενάρια για άμεσο lockdown - Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι αντοχές της οικονομίας (φωτο Intime)

Οι προβλέψεις για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς σε βασικούς οικονομικούς δείκτες δεν ενσωματώνουν την πρόβλεψη για ένα δεύτερο "λουκέτο" στην ελληνική οικονομία.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα κλείσει φέτος με απώλειες της τάξεως των 14-16 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς από τα 186 δις. ευρώ που ήταν πέρυσι, θα περιοριστεί στα 170-172 δις. ευρώ. Το δημόσιο χρέος, θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 8-9 δις. ευρώ και θα εκτοξευτεί από τα 332 δις. ευρώ στα 340-342 δις. ευρώ.

Θα φτάσει δε να αντιστοιχεί στο 200% του ΑΕΠ που θα είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Η απασχόληση, ύστερα από μια εξαετία σταδιακής ανάκαμψης, θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 200.000 θέσεις εργασίας λόγω απολύσεων, κλεισίματος επιχειρήσεων ή αναστολών συμβάσεων εργασίας. Και τα έσοδα των επιχειρήσεων, θα διαμορφωθούν φέτος σε επίπεδα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ χαμηλότερα συγκριτικά με πέρυσι. Όσο για τα κόκκινα δάνεια, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 10 δις. ευρώ δημιουργώντας έναν ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο στις τράπεζες.

Αυτές είναι οι προβλέψεις για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς για βασικούς οικονομικούς δείκτες και δεν ενσωματώνουν την πρόβλεψη για ένα δεύτερο "λουκέτο" στην ελληνική οικονομία. Εξηγούν δε με τον καλύτερο τρόπο το περιεχόμενο του χθεσινού μηνύματος του πρωθυπουργού ο οποίος κάλεσε σε μια "πανστρατιά" προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown. Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για την οικονομία;

Ενδεχομένως και διψήφια ποσοστά ύφεσης, νέα αύξηση του δημοσίου χρέους για να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που θα προέκυπταν αλλά και ένα πιθανό κύμα κλεισίματος επιχειρήσεων και αθρόων απολύσεων καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα όρια τους. Πρόσθετες απώλειες εσόδων, ανεργία αισθητά πάνω από το 20% και απομάκρυνση του χρόνου επιστροφής στα προ της πανδημίας οικονομικά επίπεδα. Με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται εφικτό να ανακτηθεί το ΑΕΠ του 2019 μέσα στο 2022. Ένα νέο lock down θα μας πήγαινε ακόμη πιο πίσω.

Οι δηλώσεις Σταϊκούρα

Τρεις δηλώσεις έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα από κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο lockdown. H πρώτη από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος τόνισε ότι η χώρα διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της χώρας. Γεγονός είναι ότι αυτή η δήλωση προκάλεσε και αρκετές αντιδράσεις καθώς ερμηνεύτηκε ως "προαναγγελία" του λουκέτου στην οικονομία. Ουσιαστικά, αυτό που ήθελε να αναδείξει ο υπουργός Οικονομικών είναι το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει τα απαιτούμενα ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες που θα προέκυπταν.

Οι δηλώσεις Σκυλακάκη

Μια δεύτερη δήλωση έγινε προ ημερών και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος ουσιαστικά θέλησε να εξηγήσει τι είναι αυτά τα λεφτά που γεμίζουν κάθε τόσο τον κουμπαρά πριν αυτός αδειάσει λόγω της χρηματοδότησης των αλλεπάλληλων μέτρων. Είναι δανεικά "και θα πρέπει να πληρωθούν από τους μελλοντικούς φόρους" όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Ένα εξαιρετικά υψηλό χρέος η δυνατότητα εξυπηρέτησης του οποίου θα αμφισβητηθεί από τις αγορές με αποτέλεσμα να αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται τα επιτόκια, θα είναι ο λόγος για να υπάρξει ακόμη ένα μνημόνιο. Η χώρα δεν διατρέχει άμεσα τέτοιο κίνδυνο. Έχει ταμειακά διαθέσιμα 38 δις. ευρώ και δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της ενώ είναι ενεργή και η ασπίδα προστασίας της ΕΚΤ. Το ζήτημα είναι αυτές οι συνθήκες να διατηρηθούν και το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος και στο άμεσο μέλλον όταν και οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα είναι μεγαλύτερες.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεσοπρόθεσμες συνέπειες ενός πιθανού lockdown. Είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

"Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία. Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. "Lockdown" σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση. Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Κυρίως, όμως, "lockdown" σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση