Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει μειωθεί κάτω από τη μονάδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 21:33 Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει μειωθεί κάτω από τη μονάδα

Παρά τις πρώτες ενδείξεις για βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων, το ΕΣΥ πιέζεται ενώ τα ενεργά κρούσματα αν και μειωμένα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Η πίεση στις ΜΕΘ και η διασπορά στην κοινότητα θα κρίνει τις αποφάσεις σχετικά με τη διατήρηση των μέτρων, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Ανέφερε ακόμη ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες για τη μεταδοτικότητα και την θετικότητα έχουν υποχωρήσει όμως τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολα.

Η καθηγήτρια επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη σημασία τήρησης των μέτρων (χρήση μάσκας και μείωση επαφών). «Συγχρωτισμός και συναθροίσεις δείχνουν ασέβεια στο υγειονομικό προσωπικό, σε όσους χάθηκαν από τη νόσο και στην πλειοψηφία σέβονται τα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την άρση των περιορισμών, ανέφερε ότι η πίεση στις ΜΕΘ και η διασπορά στην κοινότητα θα κρίνει τις αποφάσεις, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Συμπλήρωσε ότι θα ήταν ιδανικό αν μία άρση των μέτρων συνδυαζόταν με μία αλλαγή στη συμπεριφορά μας. «Η επιστροφή στις προηγούμενες συνήθειες μας δεν είναι εφικτή. Η παρεΐστικη κοινωνική ζωή που αναζητούμε είναι εκτός λογικής και πραγματικότητας σήμερα. Το ιδανικό θα ήταν να ζούμε λίγο διαφορετικά απολαμβάνοντας την υγείας μας, την οικογενειακή μας ζωή και δραστηριότητες που δε μας εκθέτουν στον αόρατο εχθρό. Έτσι, θα μπορούσαμε να πορευτούμε με λιγότερους περιορισμούς τους επόμενους μήνες. Άλλωστε το lockdown δεν ταιριάζει και πολύ στη φύση του Έλληνα και οι περιορισμοί μας καταβάλλουν σωματικά, οικονομικά και ψυχικά».

Τέλος έκκληση σε όλους να μην αποφεύγουν τα νοσοκομεία, καθώς ελάχιστοι ασθενείς NON CΟVID έρχονται στα νοσοκομεία λόγω φόβου είτε έρχονται καθυστερημένα.

Μειώθηκε ο δείκτης Rt κάτω από το 1 σε όλες τις περιφέρειες.

Σχετικά με την πίεση στο Σύστημα Υγεία, η κ Παπαευαγγέλου υποστήριξε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν τη μείωση του δείκτη θετικότητας των τεστ κορονοϊού καθώς και μείωση του δείκτη Rt κάτω από το 1 σε όλες τις Π.Ε. της χώρας. «Είναι εμφανές ότι τα κρούσματα μειώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η πίεση στις ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα συνεχίζεται, καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός των θανάτων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους, το βλέπουμε από την κινητικότητα στους δρόμους.

Στη συνέχεια, η κ Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση να ευχηθούμε σε όσους γιορτάζουν αυτές τις μέρες μέσω τηλεφώνου. «Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση