Καιρός: Καταστροφές από την κακοκαιρία - Αγωνία στον Έβρο, προβλήματα σε Θεσσαλονίκη και Λέσβο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 09:22 Καιρός: Καταστροφές από την κακοκαιρία - Αγωνία στον Έβρο, προβλήματα σε Θεσσαλονίκη και Λέσβο Φωτογραφία inkomotini.news

Ο καιρός δείχνει τα δόντια του και η κακοκαιρία που πλήττει όλη τη χώρα τις τελευταίες ώρες έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός, πλημμύρισαν τα… πάντα στον Έβρο.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες και οι περιοχές που επλήγησαν ήδη από τα… χθεσινά, τρέμουν το τι τους επιφυλάσσει ο καιρός. Έβρος, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λέσβος μετρούν πληγές, αφού οι ζημιές είναι πολλές και από θαύμα δεν κινδύνευσαν άνθρωποι. Στη Ναύπακτο, κατέρρευσε αντιπλημμυρικό που μόλις είχε παραδοθεί!

Το έκτακτο δελτίο καιρού που έχει εκδώσει η ΕΜΥ παραμένει σε ισχύ και σήμερα (13.01.2021) η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Δείτε πως θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες 

 

 

Θεσσαλονίκη: Ξεχείλισε ο Γαλλικός ποταμός

Συναγερμός σήμανε στην Πολιτική Προστασία του δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού.

Αργά το βράδυ της Τρίτης δόθηκε εντολή να κλείσει η επαρχιακή οδός που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο προκειμένου να μην προκληθούν ατυχήματα και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Στο σημείο έσπευσε περιπολικό της τροχαίας για να εκτρέπει την κυκλοφορία ενώ τοποθετήθηκαν οδοφράγματα που εμπόδιζαν την μετακίνηση των οχημάτων. Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι το πρωί οπότε θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση με το πρώτο φως της ημέρας.

Ο μεγάλος όγκος νερού που προήλθε από τις βροχές των προηγούμενων ημερών είχε σαν αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στον Γαλλικό και το ποτάμι να υπερχειλίσει.

 

 

Επί τόπου έσπευσαν υπάλληλοι με μηχανήματα των Τεχνικών Υπηρεσιών και ο Αντιδήμαρχος του δήμου Δέλτα, Γιώργος Γλώσσης προκειμένου να απομακρύνουν τυχόν φερτά υλικά που θα εμποδίσουν την ομαλή ροή του ποταμού.

Αγωνία στον Έβρο

Τις πληγές του από την κακοκαιρία μετρά και ο Έβρος, σύμφωνα με τους δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη του νομού. Η εικόνα των μαθητών να μεταφέρονται με μπουλντόζα (!) προκάλεσαν αίσθηση, ενώ στη Ροδόπη έπεσαν 279 τόνοι νερού ανά στρέμμα!  

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως στο τέλος της ημέρας αποκλεισμένη παραμένει η Δαδιά και η περιοχή του Μικρού Δερείου με επτά οικισμούς, όπου νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση κάποιων ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον οικισμό του Μαυροκκλησίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, το απόγευμα της Τρίτης (12.01.2021) η πυροσβεστική προχώρησε με βάρκα στη διάσωση τριών παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε εγκαταλελειμμένο σπίτι του Μικρού Δερείου. Οι τρεις άνδρες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, μεταφέρθηκαν, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

 

 

Επίσης, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δυο νεφροπαθείς γυναίκες που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή Μικρού Δερείου. Η μεταφορά έγινε σε συνεργασία ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ανέφερε στο Facebook ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου. 

 

 

“Τεράστια” χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, την ποσότητα του νερού που περνάει από τη γέφυρα του οικισμού της Αβδέλλας, στον πρώην δήμο Μεταξάδων και κατευθύνεται προς τον ποταμό Έβρο, ο οποίος απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα. «Δίπλα στη γέφυρα της Αβδέλλας είναι το χωριό Πολιά, όπου λόγω της θραύσης των αναχωμάτων, πλημμύρισε η πεδιάδα μπροστά από τον οικισμό και προχωρήσαμε σε εκκένωση των κατοικιών που είναι χαμηλά, μεταφέροντας τους κατοίκους, είτε σε συγγενικά πρόσωπα, είτε στο Διδυμότειχο, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης», τόνισε ο κ. Χατζηγιάννογλου.

 

 

 

 

Στο Διδυμότειχο, η στάθμη του νερού στον Ερυθροπόταμο, είναι μεν υψηλή αλλά δεν αγγίζει ακόμη το επίπεδο της επικινδυνότητας. Ωστόσο, το νερό που έρχεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα δείχνει ότι θα χρειαστεί τις επόμενες ώρες μεγάλη προσοχή.

Ως προς την κατάσταση του οδικού δικτύου, ο κ. Χατζηγιάννογλου είπε ότι το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει πρόβλημα σε δύο γέφυρες του Ερυθροποτάμου – της Αβδέλλας και των Βρυσικών – καθώς και έξω από τον οικισμό του Ελληνοχωρίου.

Η τεράστια καταστροφή που υπέστη το δίκτυο της ΔΕΥΑ, είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη. «… Ενδέχεται να έχουμε πρόβλημα στην υδροδότηση τις επόμενες 10-15 ημέρες και θα χρειαστεί να κάνουμε και οικονομία και να προμηθευτούμε εμφιαλωμένα νερά. Με την ισχυρή βροχόπτωση, έχει πέσει πολύ λάσπη στους υδροταμιευτήρες και τις γεωτρήσεις, και η διάβρωση του εδάφους είναι τέτοια, που είναι εμφανείς οι σωληνώσεις της ύδρευσης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μη μολυνθεί το νερό που έχουμε, και προφανώς έχουμε και πολύ μεγάλη ζημία και επάνω στο φράγμα, το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό να προσεγγίσουμε λόγω της κατάστασης του οδικού δικτύου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή της ΔΕΥΑ μέχρι σήμερα «γι’ αυτό και επείγει να ξεκινήσει η διαδικασία για την κήρυξή μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διότι οι καταγραφές, οι αποτιμήσεις και οι επαληθεύσεις, θα διαρκέσουν για πολύ μεγάλο διάστημα και πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό».

Ο δήμος, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, την αστυνομία και το στρατό, απεγκλώβισαν μαθητών από δύο σχολεία και μετέφεραν κατοίκους σε ασφαλή σημεία.

Παραμένουμε σ’ επιφυλακή, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Το επόμενο που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε, είναι ο όγκος νερού που αποδεσμεύεται από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ και δεν μπορεί ν’ απορροφηθεί στον Έβρο».

Κάνοντας μία πρώτη καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις, ο κ. Πέτροβιτς είπε: «Είχαμε πολλές ζημιές στις υποδομές, τους δρόμους, στον αγροτικό τομέα. Εστιάζουμε πλέον στην επόμενη μέρα, μετά τις καταστροφές και στην απειλή των μεγάλων ποταμών. Στην αποτίμηση των ζημιών και στην εκτίμηση γενικότερα της κατάστασης αλλά και στην ετοιμότητά μας, σε σχέση με το ενδεχόμενο υπερχείλισης των φραγμάτων και των συνεπειών από ποτάμιες πλημμύρες, που είναι πολύ επικίνδυνες και δεν έχουν σχέση με τις χειμαρρώδεις».

Προβλήματα και στη Λέσβο

Προβλήματα, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης αντιμετωπίζει η Δυτική Λέσβος.

Το ποτάμι που διασχίζει την Καλλονή, «φούσκωσε» και κινδυνεύει να πλημμυρίσει η κωμόπολη. Ενώ η εκβολή άλλου ποταμιού στη Σκάλα Καλλονής έσπασε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλη η γύρω περιοχή.

Την ίδια ώρα κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο δρόμο Πέτρας – Μήθυμνας και στον περιφερειακό δρόμο Πελόπης – Στύψης.

Στην Ερεσό και στο Σκουτάρο πλημμύρισαν σπίτια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και ΕΡΤ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com