Η Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο - Κίνηση υψηλού συμβολισμού από την Σακελλαροπούλου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 09:22 Η Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο - Κίνηση υψηλού συμβολισμού από την Σακελλαροπούλου (φωτο intime)

Βροχή οι καταγγελίες από ολυμπιονίκες εναντίον της ομοσπονδίας. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κληθεί η Μπεκατώρου από την δικαιοσύνη.

Ως ολυμπιονίκης, η Σοφία Μπεκατώρου, είχε συνηθίσει να επισκέπτεται το Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να δεχθεί τα συγχαρητήρια του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα για την επιτυχία της στον αθλητισμό. Σήμερα όμως η συνάντηση της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 2 το μεσημέρι θα αφορά μία ακόμα μεγάλη της νίκη που μπορεί να μην αφορά τον αθλητισμό, αλλά ίσως να είναι η πιο σημαντική και προσωπική της επιτυχία.

Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την σεξουαλική κακοποίηση που είχε δεχθεί η Σοφία Μπεκατώρου από τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας, ευαισθητοποίησε άμεσα και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία την κάλεσε στον Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού καθώς εκτός από την στήριξη της στην ολυμπιονίκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενισχύσει με την δική της φωνή την προσπάθεια της Σοφίας Μπεκατώρου προκειμένου να μπει ένα τέλος στην σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών.

Σακελλαροπούλου: Μηδενική ανοχή

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανάρτηση της στις 25 Νοεμβρίου παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας και την κακοποίηση των γυναικών είχε τονίσει πως τα φαινόμενα αυτά "σπάνια καταγγέλλονται και ακόμη σπανιότερα τιμωρούνται" καλώντας όλους σε επαγρύπνηση. "Μηδενική αποδοχή και ανοχή της βίας κατά των γυναικών. Τιμωρία των ενόχων και αυστηρή εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου" είχε αναφέρει στο μήνυμα της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ώρα της δικαιοσύνης

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται η Σοφία Μπεκατώρου να κληθεί από τον εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει τα όσα κατήγγειλε, να απαντήσει αν είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και μετά το 1998 και αν είχαν συμβεί παρόμοια περιστατικά σε άλλες συναθλήτριες της. Την υπεράσπιση της έχουν αναλάβει οι δικηγόροι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλλη Ρούσσου και Ζωή Κωνσταντοπούλου, που με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι θα πραγματοποιήσουν μια σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές, με στόχο την άμεση ενεργοποίησή τους στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Κακλαμανάκης: Δύο φορές απειλήθηκε η ζωή μου

Η ομερτά που υπάρχει σε αρκετές ομοσπονδίες δείχνει να σπάει καθώς η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, απελευθέρωσε αρκετούς συναθλητές και συναθλήτριες της, με αποτέλεσμα πολλές καταγγελίες να έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκηςυποστήριξε στον ΣΚΑΙ πως έχει απειληθεί η ζωή του το 1999 και το 2018 από πρόσωπα που ήταν στο περιβάλλον της ομοσπονδίας. "Δεν έχουμε δει δυστυχώς ακόμα τίποτα" τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε "δυστυχώς για μένα δεν είναι κάτι που δεν θα περίμενα από αυτή την ομοσπονδία. Τα πάντα έχω δει".

Η ιστιοπλόος Μαρίνα Ψυχογιού ανάρτησε στο Facebook την σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από μέλος της ομοσπονδίας, τονίζοντας πως δεν την εξέπληξε η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Το 1993 σε ηλικία 20 ετών ήθελε να μπει στην εθνική ομάδα καθώς είχε κερδίσει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, όταν μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ την πλησίασε για να την βοηθήσει. "Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν. Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου. Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη. Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία. Στο δρόμο για το σπίτι αποφάσισα ότι δε θα πω τίποτε σε κανέναν γιατί αν το μάθουν οι γονείς μου θα με σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα"

Οι ολυμπιονίκες Παύλος Καγιαλής και Παναγιώτης Μάντης εξέφρασαν την αμέριστη στήριξή τους στην Σοφία Μπεκατώρου και με ανάρτηση τους απαιτούν την παραίτηση όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Διεθνής αναφορές για την ολυμπιονίκη

Η είδηση για την σεξουαλική κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Τα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και ευρωπαϊκές αθλητικές ιστοσελίδες κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Ελληνίδας ολυμπιονίκη. Το CNN έχει τίτλο: "Η απόφαση της Ολυμπιονίκη να μιλήσει για τη φερόμενη σεξουαλική επίθεση του 1998 πυροδοτεί δημόσια κραυγή στην Ελλάδα".

Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τονίζει "Η χρυσή ολυμπιονίκης εξομολογείται σεξουαλική κακοποίηση στο "Me Too” στην Ελλάδα". Στο ρεπορτάζ αναφέρεται στο σάλο που έχει προκληθεί στην χώρα μας μετά τα όσα δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου, αλλά και στις ραγδαίες εξελίξεις στην Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας.

Δικομματική στήριξη στην Μπεκατώρου

Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός αλλά και οι πολιτική αρχηγοί βρέθηκαν στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου. Ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως έχει γίνει αποδέκτης ανάλογων περιστατικών από αθλητές και αθλήτριες. "Θα το πάμε μέχρι τέλους. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από υγιή αθλητισμό. Η Σοφία, την οποία εκτίμησα από την πρώτη στιγμή, είναι κομμάτι του υγιούς αθλητισμού, είναι οι πολλοί. Οι λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν πως είναι αμετακίνητοι, που περνούσαν πολλές κυβερνήσεις και δεν τους άγγιζε κανένας" τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική Άλεξ Πατέλης μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Πρώτου Θέματος" εξέφρασε τον θαυμασμό του για το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου. "Κάθε άνθρωπος που σπάει ένα τείχος σιωπής και λέει την πραγματικότητά του, δίνει θάρρος και σε όλους εμάς. Πάντα, δεν είναι εύκολο να είσαι ο πρώτος. Ελπίζω η κίνηση της κυρίας Μπεκατώρου να δώσει το θάρρος και σε άλλες γυναίκες, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να βγούνε μπροστά διότι προφανώς το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην ιστιοπλοΐα ή μόνο στον αθλητισμό".

Καμία ανοχή δεν πρέπει να υπάρχει στην βαρβαρότητα σημειώνει με ανάρτηση του στο facebook ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. "Η προσωπική μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου είναι συγκλονιστική. Σκέφτομαι πόσες γυναίκες κάθε μέρα μένουν σιωπηλές, ενώ έχουν υποστεί βιασμό. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε με τη στάση μας παντού, να μπει τέλος σε τέτοιες συμπεριφορές. Άνδρες και γυναίκες πρέπει να ενεργοποιηθούμε!".

Η Λιάνα Κανέλη με άρθρο της που έχει τίτλο ένα "μικρό γράμμα για την Σοφία" και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα katiousa.gr τονίζει την πάλη που έδωσε η ολυμπιονίκης με λυσσσμένα κύματα αλλά κράτησε τα πανιά της ανοιχτά. "Αυτός μόλυνε τη θάλασσα κι εσύ κορίτσι μου, Σοφάκι θα σ’ έλεγα αν ήσουν κόρη μου, κόπιασες, πάλεψες με τα μέσα σου κι έξω λυσσασμένα κύματα και κράτησες τα πανιά σου ανοιχτά, το σκάφος σου σε πορεία νικηφόρα, ακόμη και για όλες κι όλους εκείνους που δεν ξέρουν από θάλασσα και θύελλες. Ευχαριστώ θ’ ακούσεις πολλά. Για το κουράγιο, το θάρρος κι άλλα τέτοια. Το μεγάλο θα στο πει μόνο η ψυχή σου, που ξεχωρίζει όμορφη, μέσα στο βούρκο των "ευγενών" τεράτων του καθωσπρεπισμού και της εκβιασμένης "κανονικότητας".

Η νέα ανάρτηση της Σοφίας Μπεκατώρου

Με μια νέα ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, η Σοφία Μπεκατώρου ευχαριστεί για το κύμα συμπαράστασης και επαναλαμβάνει ότι η προσωπική της περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εκείνη.

" Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ. Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια", εξαίροντας την παρουσία του συναθλητή της που την υποστήριξε και αυτός δημοσίως.

"Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!", καταλήγει η ανάρτησή της.

Τι έγραψε η Σοφία Μπεκατώρου

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου. Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!

Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ. Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!
Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό.

#συσπείρωση #αλήθεια #δίκαιο #καθαρόςαθλητισμός#καθαρήκοινωνία

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση